Istaknuto
16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

15.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Ziher playlista: Hoće li hyperpop biti glazba budućnosti?

07.08.2020. Lina Šantak
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Kada je londonski DJ A.G. Cook 2013. godine otvorio diskografsku kuću „P.C. Music”, postavio je temelj za popularizaciju novog smjera moderne pop glazbe koja na mainstream scenu polako donosi osvježenje, kasnije nazvano hyperpop.

Hyperpop miješa zvuk EDM-a i elektronike te „DIY” utjecaj novijih žanrova, poput bedroom popa, u genijalni kaos doveden do ekstrema. Prekomjerno korištenje autotunea, brz ritam i izražen bas često ostavljaju dojam glazbe iz igrica, no ovaj žanr kreativni je eksperiment modernih stilova i preispituje granice glazbene slobode. Njegovi početci vide se u pop glazbenicima zadnjeg desetljeća, na primjer Skrillexa, ali hyperpop svoj vrhunac doseže u novim i manje poznatim umjetnicima poput škotske producentice SOPHIE ili najnovijih lica scene, 100 gecs i Doriana Electre.

hyperpop

Foto: Kirsten Barnett

Zvuk hyperpopa možda zahtijeva period privikavanja, ali za ovaj žanr ključna je kreativnost i hrabrost da se u mainstream žanr uvedu drastične inovacije. Mene su privukli albumi „Art Angels” (kojeg je u 2015. izdala Grimes, poznata po eksperimetiranju sa svojim glazbenim kreacijama) i noviji „1000 gecs” mladog američkog dvojca 100 gecs, kojeg čine Dylan Brady i Laura Les. Zvuči čudno, kaotično i hiperaktivno, ali nadam se će vas ovotjedna playlista, ako ništa drugo, zabaviti i upoznati sa svijetom ove ‘glazbe budućnosti’.

(Visited 247 times, 1 visits today)

Komentari