Glazba

Ziher playlista: Strani hitovi u jugoslavenskom ruhu

Izvor fotografija: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Istopili su mi se dani otkako sam kod kuće. Nikad, doduše, nisam ni bila u klubu mrzitelja ponedjeljka, ali utorak mi nije bio nešto pretjerano drag. Veselila sam se svakom petku i suboti, a bivanje u karanteni me dovelo do toga da danas više nemam favorite.

Trenutno mi je svaki novi dan veselje ili izazov, ali više ne pravim razliku među njima. Jedno je sigurno, ipak – petak na Ziheru znači playlista. Baš ovog petka sam odlučila s vama podijeliti jednu od svojih najdražih playlista, onu s jugoslavenskim obradama poznatih stranih pjesama.

Potraga po kući i surfanje internetom

Playlistu sam gradila unazad posljednje dvije godine nasumičnim slušanjem jugoslavenske diskografije, kopajući po kućnoj zbirci vinila, a za neke od pjesama s liste sam saznala i kroz razgovor s bakom.

Moram zahvaliti svemiru što postoji YouTube kanal Peđe Radovića preko kojeg svaki smrtnik može posvjedočiti raznolikoj i iznimno kvalitetnoj glazbenoj sceni za vrijeme Jugoslavije. Moje oduševljenje pjesmama je raslo, stoga sam se potrudila iskopati, i na jedno mjesto skupiti, što više jugoslavenskih obrada poznatih stranih pjesama.

Instant glazbeni vremeplov

Ova playlista skriva brojne zaboravljene dragulje prošlosti, instantni je vremeplov za vaše bake i djedove. Neke od pjesama s popisa na mene su imale jednak efekt i u meni pobudile lijepe osjećaje i sjećanja na dane iz djetinjstva. Vikendi u boravku kod bake i djeda na katu bili su ispunjeni smijehom, glazbom iz njihovih mlađih dana i veseljem.

Već svojim prvim taktovima, pjesme su mi prizvale ponovno te sunčeve zrake koje se guraju kroz krošnje borova i dopiru kroz prozor, miris jabuka, hodnik  pun filodendrona i marante… Ovakvih je slika mnogo i sve u mom sjećanju plešu u ritmu kiše, čim čujem glas Zdenke Vučković.

Svjetski hitovi na našem jeziku

Obrade poznatih pjesama snimale su se za vrijeme šezdesetih(i sedamdesetih) u cijelom svijetu, taj trend nije zaobišao ni Jugoslaviju. Nisam ulazila u osamdesete, primijetit ćete da ova playlista većinom sadrži raritete i poznate hitove na ovim prostorima snimljene u periodu između pedesetih i sedamdesetih, dosta šlagera, rocka i yugo beata.

Od izdvojenih osamdesetak pjesama sigurno ćete pronaći nekoliko novih najdražih, a na listi se nalaze hitovi iz Grčke, Izraela, Francuske, Amerike, Španjolske, Rusije i drugih zemalja.

playlista
Izvor fotografije: Facebook.com
Kraljevi i kraljice obrada

Ovu playlistu bi vrlo lako mogla ispuniti mnogim pjesmama Miše Kovača koji je, tijekom svoje bogate i uspješne karijere, snimio podosta obrada. Ipak, odabrala sam samo nekolicinu njegovih pjesama, između njih i meni najdražu San Francisco(Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair). Ne znam jeste li znali, ali Ti si pjesma moje duše(koja se ne nalazi na ovoj playlisti) također je prepjev numere Seven Spanish Angels Raya Charlesa i Willieja Nelsona.

Također, titulu kraljice obrada u ono vrijeme zaslužila bi i diva Josipa Lisac koja je doprinijela playlisti s nekoliko pjesama, sve redom predivnim prepjevima originala.

Na ovom popisu, osim već gore spomenutih, našli su se još Oto Pestner(moj favorit), Beti Jurković, Gabi Novak, Vice Vukov, Bijele strijele, Olivera Katarina, Seka Kojadinović, Miki Jevremović, Lado Leskovar, Nada Knežević, Arsen Dedić, Crveni koralji, Duo Hani, Stjepan Jimmy Stanić i brojni drugi.

Možda nam dani jesu postali samo brojevi na kalendaru, ali uz glazbu oni su ipak mnogo više od toga. Neka nam petak pozdravi subotu uz zvukove prošlih vremena, davnih uspomena i lijepih obrada poznatih(i nešto manje poznatih) skladbi. Opustite se, natočite u čašu nešto fino, i nazdravite si. Uspješno ste preživjeli još jedan tjedan. A sad stisnite taj play jer vas Oto i njegova Dama čekaju! 🙂

Be social

Komentari