Glazba

Ziher playlista: Ususret sunčanim poslijepodnevima

Foto i edit: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kraj travnja može značiti samo još više suncem okupanih dana, što znači da je vrijeme za vesele šetnje, kartanje remija na najdražoj travnatoj površini obližnjeg parka ili hvatanje boje na terasi koja gleda u susjedovu kuhinju. Čime god da ste odlučili ispuniti sunčano poslijepodne, potrebna vam je glazbena pratnja.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Ukoliko moja sunčana poslijepodneva nisu upropaštena boravkom na radnom mjestu, utoliko se pretvaraju u zbir svega i svačega. Slobodno vrijeme potrebno je što efikasnije iskoristiti, a predznak lijepog vremena već daje polovičan odgovor na pitanje gdje i kako. Paleta opcija je toliko šarolika, da me sama pomisao na biranje rastužuje, ne želim ništa propustiti. Volim svoje prijatelje sa psima, oni su uvijek za duge šetnje gradom. Dio ekipe se s prvim zrakama proljetnog sunca već uigrano skuplja na određenom mjestu određenog parka i do kasno u noć provodi ozbiljne diskusije o ružnim muškim cipelama, karakterističnoj anatomiji tijela za određene regije Hrvatske, političarima lopovima i njihovim podrumima, Jadrankinim Kućnim Čarolijama, lošim bendovima i burecima i krafnama iz najdražih pekara. Znalo mi se dogoditi da završim na terasi lokalne birtije u Slavonskom Brodu, a bilo je i dana kada nisam bila spremna ići dalje od ležaljke na terasi.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Carpe diem rekla bi moja neshvaćena profesorica latinskog. Ona je s prvim sunčanim danima u dvorištu najdražeg kafića s kolegama i prijateljima vodila sitne razgovore na mrtvom jeziku. Danas se umjetnjaci s biciklima skupljaju ispred HNK, tu i tamo koji skejter zavrišti kod džamije kad mu ne uspije ollie, potez Zrinjevac – Tomislavac prepun je poznatih lica. Sunce budi najljepši žamor grada, a tom istom žamoru je potreban ritam koraka. Tu ulijeće Ziherova playlista. Za uspavane i lijene dušice krenuli smo laganim notama i chill prizvucima pjesama izvođača kao što su Schiller mit Heppner, Shlomo i Ghosts Of Paraguay. VHS Or Beta, Solange i Ellie Goulding zovu na ulice, ali ne na način Crvene Jabuke. Crowded House, Fiction Factory, Simple Minds i Double će savršeno pristajati uz osmjehe zapletene u krošnju rascvale magnolije. Bilo da s klupe škicate tko nije pokupio za svojim psom, na biciklu psujete jer vam je oduzeta prednost ili ste u udarno vrijeme zapeli u gužvi na Ilici, Eliza Doolittle, Brooke Fraser, Sade, Sandi Thom i Jennifer Paige će smanjiti napetost i natjerati na tapkanje prstiju i veselo pjevušenje. Lijep sunčan dan neće ispratiti Neno Belan, već No Doubt i Alkaline Trio, ali nakon njih si slobodno pustite Što Je Danas Lijep I Sunčan Dan.

Be social

Komentari