Glazba

Ziher playlista: Ususret Žedno uho festivalu

Foto: facebook.com/zedno.uho, dizajn: Andro Giunio
Vrijeme čitanja: 2 minute

Idući nas tjedan očekuje koncertna poslastica za ljubitelje aktualne glazbe, odnosno Žedno uho festival koji nas po 16. put veseli probranim izborom izvođača čije ćemo nastupe moći vidjeti u zagrebačkom klubu Močvara. Vrijeme održavanja rasteže se na četiri dana, točnije na 19., 20., 22. i 23. svibnja.

Ovogodišnje izdanje Žedno Uho festivala fokusirano je na nezavisnu scenu eksperimentalne i klupske progresivne elektronske glazbe, ali i na omiljene žednouhe glazbene žanrove: post, noise i avant rock.

Tako su se na popisu izvođača našli post-rock bend And So I Watch You From Afar, britanski skladatelj tmurne elektronske glazbe pod imenom Vessel, australski multi- instrumentalist Oren Ambarchi, ambijentalni glazbenik B. Fleischmann te mladi glazbenici, math-rock izvođač Mylets i Anton Maskeliade, interesantan po tome što  izvodi glazbu i osigurava prateće vizuale pomoću tehnologije kontrole pokreta. S domaće scene imat ćemo priliku vidjeti Franz Kafka Ensemble i Ha Det Bra.

Franz Kafka Ensemble nastao je okupljanjem nekoliko generacija glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene u kolektiv koji spaja različite utjecaje u cjelinu koja pomalo podsjeća na etno jazz i suradnju legendarnih The Ex sa saksofonistom Getatchew Mekuryaom, dok počeci zagrebačkog noise-rock / hardcore-punk benda Ha Det Bra sežu u sada već daleku 1992. godinu. Sradom su prestali 1998. godine, kada su članovi benda počeli graditi karijere u kultnim bendovima kao što su Gone Bald i Analena, da bi se ponovno aktivirali 2012. godine i nedavno objavili album “Societea For Two”.

Žedno Uho nam je, osim koncerata u sklopu festivala najavilo i koncerte za kasniju sezonu: nastup psihodeličnog Black Mountaina s Pridjevima 15. lipnja, indie kantautora Jensa Lekmana 2. srpnja, indie rock velikana Built To Spill 17. studenog, benda Two Gallants 5.studenog i post-punk sastava Viet Cong 29. kolovoza, zaslužnog za jedan od najpriznatijih debitantskih albuma ove godine. Sutra pak, 16. svibnja, možete poslušati americana kantautora Chucka Propheta i njegov Mission Express, a kao pregrupa će svirati riječki My Buddy Moose.

Da sami možete bolje procijeniti bogatu ponudu izvođača koji nam dolaze zahvaljujući ovoj dugogodišnjoj koncertnoj organizaciji, navedene smo vam glazbenike okupili u ovotjednoj playlisti koju možete preslušati na priloženom YouTube linku.

Be social

Komentari