Glazba

Ziher playlista: Vangelis i njegove glazbene čarolije

vangelis
Foto: Facebook.com/VangelisOfficial
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vikend kuca na vrata, umjesto ovotjednog sunca, s kišom na reveru. Hladno je i mokro, proljeće se sakrilo pa ništa od vožnje biciklom, šetnje parkom ili neke druge vesele aktivnosti. Ne očajavajte, mi za vas imamo playlistu s fantastičnim glavnim likom – danas je s nama Vangelis.

Evangelos Odiseas Papatanasiu, poznatiji kao Vangelis, grčki je glazbenik nevjerojatnog talenta i prepoznatljivog jedinstvenog stila. Njegova glazbena naobrazba počela je kada je imao samo četiri godine. Vrlo rano se zainteresirao za jazz glazbu, nešto kasnije za društvene pokrete kroz rock, a njegov doprinos progresivnom rocku prilikom stvaranja u bendu Aphrodite’s Child za vrijeme ranih sedamdesetih je nenadmašan. Album „666” inspiriran je Otkrivenjem, a kritika i široki krugovi smatraju ga jednim od najboljih albuma u povijesti progresivnog rocka.

Ako spadate u grupu onih koji nisu upoznati s bendom Aphrodite’s Child, učinite si uslugu i za početak pogledajte video za pjesmu The Four Horseman u kojem se pjevač benda Demis Roussos časti stomaklijom, rahat lokumima i baklavama usred krčme u Parizu.

Ako vam se glas Demisa učinio poznatim, sjetit ćete se velikog hita koji je bio vrlo popularan na našim prostorima, a nastao je samo dvije godine nakon što se grupa Aphrodite’s Child raspala, 1973.

Sjećam se uspomena s gornjeg dijela kuće bake i djeda, dnevnog boravka i hodnika s tapetama najmodernijeg uzorka s kraja šezdesetih, pjesma My Friend The Wind uz Goodbye My Love Goodbye često je svirala. Tamo sam kroz svoje djetinjstvo imala osjećaj kao da je vrijeme stalo i to mi je uvijek bila lijepa pomisao.

Prije nego u potpunosti odlutate u carstvo uspomena i pjesama iz bakine mladosti, dopustite da se vratimo na Vangelisa, a ovu temu ćemo sačuvati za neku od predstojećih playlista. Vangelis je nakon raspada benda nastavio surađivati s Demisom u nekoliko navrata, a mnogi ga zapravo i znaju po suradnji s glazbenikom Jon Andersonom i njihovoj zajedničkoj glazbenoj karijeri. Duo je zajedno objavio četiri uspješna albuma, ali glazbu koju su zajedno stvarali izuzela sam iz današnje playliste. Odlučila sam se ipak koncentrirati na Vangelisov samostalni rad i materijale kojih ionako ima pregršt.

Vangelis se u preko pedeset godina glazbene karijere smatra jednom od najvažnijih ličnosti u povijesti elektronske glazbe. Njegova diskografija je pozamašna, broji preko četrdeset albuma, što suradnji, što samostalnih izdanja. Njegovi najpoznatiji soundtrackovi su oni za filmove „Chariots of Fire”, „Blade Runner” i „1492: Conquest of Paradise”.

Također je radio glazbu za „El Greco” i „Aleksandra Velikog”, a Vangelisov Fields Of Coral se našao na službenom soundtracku serije Stranger Things. Mnogo je tu još nagrada, postignuća, valja izdvojiti i „NASA Mission: 2001 Mars Odyssey” za koji je također Vangelis skladao glazbu. Unatoč njegovim postignućima svejedno se ne mogu oteti dojmu kako je Vangelis podcijenjen u glazbenom svijetu te kako ne uživa status koji bi mu trebao pripadati.

O Vangelisovom privatnom životu ne zna se skoro ništa i on ostaje obavijen velom tajne. Vangelis se nije volio isticati ni po čemu i  nastupi uživo teško su mu padali. U opisu njegove glazbe često se mogla pronaći riječ ‘iscjeljujuća’. Ovotjedna playlista broji skladbe s albuma „Earth”, „Albedo 0.39”, „Spiral”, „Opera Sauvage”, „China”, „Mask”, „Rapsodies”, „Themes”, „Oceanic” i „Rosetta”. Naravno da sam playlisti dodala i pokoju temu iz najpoznatijih, gore spomenutih soundtrackova na kojima je Vangelis radio.

Dopustite si putovanje u nepoznato, lebdenje svemirskim prostranstvima ili vraćanje u neke lijepe uspomene uz veličanstvene zvučne kulise jednog od najvećih živućih glazbenika – jednog i jedinog, neponovljivog Vangelisa.

Be social

Komentari