Glazba

Ziher playlista: Male i velike želje u pjesmama

želje
Foto: Magdalena Rikanović/ Facebook.com/ princessofdesire
Vrijeme čitanja: 2 minute

Želje su sastavni dio svih nas; samim time pronalazimo ih i u pjesmama. Ne postoji trenutak u kojem nešto ne želimo. Može to biti slasni komad fungi pizze, slobodno mjesto u tramvaju, deset kuna u zalutalom pretincu prevelike torbe, bicikl, prijatelj, potpora, razumijevanje, šalica voćnog čaja, pločice na trbuhu bez vježbanja, da vam kaput miriše na lavandu, jutro uz lijepi brk i bradu, plave hortenzije u vrtu, novi ružni pulover, stroj za teleportiranje kad treba ići kući…

Poanta ovog nabrajanja je da se sa željama nikad ne zna jer one su bezgranične i vrlo podložne trenutnom raspoloženju. Želje mogu biti male, velike, lude, nerealne, šarene, zapetljane. Želje su ono što nam nitko ne može uzeti. Željeti može svatko i svi smo vrlo dobri u tome. Realizacija tih želja je nešto drugo, ali time se nećemo danas baviti.

Razgovor o željama u petak navečer ne može proći bez da se spomenemo vrlo poznate pjesme Doris Dragović. Prešutjeti njenu želju bi jednostavno bilo pogrešno. Ono što meni kao maloj nije bilo jasno jest kako Doris može sve boljeti od njega. Mislila sam da je sjeo na nju pa ju zato boli sve jer je on kršan brkati muškarac. U mojim dječjim očima on je imao stotinjak kila i iz šale je sjeo na nju. Kad si dijete tumačiš si nepoznato na svoj način i to ti ima smisla.

Ah, te puste želje. Zapitajte se u ovom trenutku što iskreno želite. Odgovor bi vas mogao iznenaditi. O nekim željama je teško pričati, neke od njih je teško i objasniti. Neke su vrlo banalne, a neke paraju oblake. Na kraju dana sve su one dio našeg bića. Ono smo o čemu šutimo, ono smo što želimo.

Sto želja dnevno, a sve skrivene u jednu. Zaspati u zagrljaju zvijezda, udisati svjež zrak s udaljene planine, sanjati u bojama, doručkovati u dvoje, biti dovoljno snažna da podnesem tišinu, plesti prste u smeđe lokne i buditi se uz oči boje kestena. Ako me pitate sutra, uz to poželjet ću da nije radna subota, da nisam pojela onu zdjelu tjestenine za večeru i da mi ured nije stacioniran u Hrvatskom Leskovcu.

Ovotjedno izdanje Ziherove playliste satkano je od želja. Tražila sam i tražila i na kraju izdvojila lijepe, lude želje utkane u pjesme glazbenika različitih žanrova. Neki od njih željeli su kišu, biti voljeni, ne poznavati nekog, posjedovati oružje i još štošta. Phil Collins, The Temptations, Angie Stone, Marvin Gaye, Al Green, Roce Royce, Bobby Womack, Sandi Thom, Pink Floyd, Incubus, The Cure, Mink Stole i Best Coast samo su neki od glazbenika koji će vam kroz ovotjedno izdanje Ziherove playliste otkriti svoje želje.

 

 

Be social

Komentari