Glazba

Ziher predstavlja: Glastonbury 2013. – nešto staro i nešto novo!

Foto: facebook.com/glastonburyfestival
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/glastonburyfestival
Foto: facebook.com/glastonburyfestival

Glastonbury je vrlo vjerojatno najpoznatiji glazbeni festival na svijetu, a od ovogodišnjeg izdanja nas dijeli nešto malo više od mjesec dana. Uz uvijek impresivna glazbena imena festival uključuje i ples, komediju, kazalište, cirkus, kabaret, latino program, klubove i razno razne performanse. Mjesto na kojem se festival održava je doslovno u sred ničega na jugozapadu Engleske, a vrijeme održavanja je zadnji vikend u lipnju. Što se tiče glazbenih žanrova može se čuti sve od metala, rocka, dancea preko hip hopa, elektronike, reggaea do popa i folka. Ove godine će biti 31. festival i najavljuje se izuzetno zanimljiv ne samo glazbeni nego i popratni program jer prošle godine festivala nije bilo. Svako četiri – pet godina se festival preskoči, tako je preskočen i prošle godine zbog održavanja Olimpijade pa osiguranje festivala nije bilo moguće. Područje na kojem se održava festival ima 5 km², a na njemu su različite pozornice, klubovi, kazališta i slično. Karte za ovogodišnji festival njih 135,000 prodano je za nešto malo manje od dva sata. Ovogodišnji Glastonbury kreće 28. i traje do 30. lipnja.

Središnja pozornica je poznata The Pyramid Stage koja se pojavila na festivalu 1971. godine, 1994. godine je izgorjela, a postala  je zaštitnim znakom festivala. Ponovno je konstruirana 2000. godine u puno većem izdanju, a prvi headliner na novoj pozornici za čiju konstrukciju je trebalo četiri kilometra čelika je bio David Bowie. Kroz trinaest godina i deset održanih festivala na Pyramid pozornici su nastupali David Bowie, R.E.M, Radiohead, Moby, Oasis, Johnny Cash, Muse, Coldplay, Paul McCartney, Arctic Monkeys, The Killers, The Who, Kings Of Leon, Jay-Z, Bruce Springsteen, Blur, U2 i Beyonce. Ove godine će Pyramid pozornicom protutnjati Arctic Monkeys, The Rolling Stones, Mumford & Sons, Primal Scream, Vampire Weekend, Jake Bugg i mnogi drugi. Na drugim pozornicama će biti također zvučna imena od kojih se ističu Editorsi koje ćemo par dana prije slušati u Zagrebu, Public Enemy, Calexico, Hurts, Bastille, KT Tunstall i drugi. Cjelokupni line up festivala broji preko 200 izvođača. Svake godine festival ima neke novitete te ove godine predstavljaju Genosys. Genosys je arena na otvorenom koja će predstaviti rođenje elektroničke dance glazbe, a za DJ setovima će biti veterani Gene Hunt i Tyree Cooper. Svake godine festival ima tri headlinera, svaki za jednu večer. Ove godine su to veterani rocka The Rolling Stones, sad već etablirani indie rock bend iz Sheffielda Arctic Monkeys i londonski indie folk rock četverac Mumford & Sons.

Arctic Monkeys 

U petak 28. lipnja Pyramid Stage će okupirati Arctic Monkeys. Zadnji put su svirali na Glastonburyju 2007. godine kada su imali samo dva albuma  i iako je koncert bio odrađen odlično, teško je bilo napraviti nešto savršeno sa samo dva albuma. Ove godine će za sobom imati četiri albuma i novi u pripremi. Već su jučer na koncertu u Kaliforniji odsvirali prvu novu stvar pod imenom Do I Wanna Know? koja jako podsjeća na stvari s prva dva albuma. Od njih se očekuje mnogo, te su ih već mnogi predstavili kao one koji će obilježiti ovogodišnji festival. A i hrvatska publika će moći prosuditi kakav će biti nastup na Glastonburyju jer ćemo ih mi slušati par dana prije.

Foto: Facebook.com/ArcticMonkeys
Foto: Facebook.com/ArcticMonkeys

The Rolling Stones

Sljedeći headlineri su The Rolling Stones, koji u sklopu svoje “50 & counting” turneje čiji su koncerti rasprodani u par minuta gostuju na Pyramid pozornici. Ovo će biti njihov prvi nastup na Glastonburyju, čudno zar ne? Jedan od najvećih i najpoznatijih festivala, a Stonesi nikada nisu svirali na njemu. Iako su već u godinama i kako su sami izjavili ne vole baš svirati na otvorenom ipak će ove godine odsvirati zasigurno spektakularan koncert. U 50 godina karijere, s preko 100 singlova i 24 albuma sigurno će sve posjetitelje i sve one koji budu pratili festival preko interneta ostaviti bez daha.

Foto: facebook.com/rollingstones
Foto: facebook.com/rollingstones

Mumford & Sons

I zadnji dan festivala Pyramid Stage zauzimaju Mumford & Sons. Dečki su album “Babel” izdali u jesen 2012. godine te vrlo vjerojatno neće svirati ništa novo, no to ne znači da neće biti odlično. Svi oni koji vole Mumford & Sons su zasigurno pogledali njihov “Road to Red Rocks”, na kojem je bilo oko 10,000 fanova zamislite kako će samo biti pred 135,000 ljudi. Godine 2009. su nastupili na Glastonbury pred 300 ljudi na jednoj od popratnih pozornica. Ove godine prvi put će biti na središnjoj pozornici te je onima koji su ih propustili 2009. sada zasigurno jako žao. Kako je izjavio pjevač Marcus Mumford: “Sviramo noć nakon Stonesa, a to daje neku novu razinu pritiska.”

Foto: facebook.com/mumfordandsons
Foto: facebook.com/mumfordandsons

Eh sad samo da je nekih 2000 kuna za kartu i idemo na Glastonbury. Nedavno je izašao podatak da mladi Britanci sve manje idu na festivale upravo zbog cijena karata. Iako su karte preskupe za naše, a i njihove pojmove festival je rasprodan. Ipak treba platiti sve preko 200 izvođača, osiguranje, struju, vodu i sve ostale sitnice.

Be social

Komentari