Glazba

Ziherova playlista vol. XXVI: Club 27

Foto: lashout.de
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: lashout.de
Foto: lashout.de

Obilježivši ove godine 20. obljetnicu smrti tužnog boema Kurta Cobaina, a prije nekoliko dana i rođendan djevojke tužnog osmijeha Amy Winehouse te 44 godine od kada smo ostali bez najvećeg gitarskog genija prošlog stoljeća – Jimija Hendrixa, prisjećamo se svih onih koji su nas prerano napustili i ostavili nam dio sebe u glazbenim zapisima. Osim što je svima zajednička sposobnost dopiranja u ljudska srca, umove i emocije svojim talentom, također im je zajednička brojka na kojoj je njihova životna ura stala. Naime, svi su pripadnici takozvanog Kluba 27, ili  kako ga još nazivaju “Zauvijek 27” kluba.

Grupa je to popularnih umjetnika, pretežito glazbenika, koji su u dobi od 27 godina izgubili svoj život uglavnom od droge, alkohola, suicida ili ubojstva. “Začetnici” kluba bili su svjetski poznati Brian JonesAlan WilsonJimi HendrixJanis Joplin i Jim Morrison, a nažalost, s vremenom su im se pridružili i mnogi drugi – Kurt Cobain, Linda Jones, Selena Q, Kristen Pfaff, Dave Alexander, Robert Johnson, Richey Edwards, Amy Winehouse itd. Od svog “postanka”, priče o Klubu su se konstantno pojavljivale i isticale u glazbenim i formalnim tiskovinama i bile inspiracija za nekoliko fotografskih izložba, objavljivale se u romanima, biografijama te čak zaživjele u kazališnim predstavama. No, tek nakon smrti Kurta Cobaina i intervjua s njegovom majkom, ideja o Klubu 27 postala je popularna u javnosti. Naime, prilikom intervjua s Kurtovom majkom, istaknula je “kako nikad nije željela da postane dio tog kluba”. Nesretni klub za sobom je povukao nekoliko teorija zavjere i spekulacija o uzrocima smrti i mogućoj povezanosti između svake. 

Glazbenih genija možda više nema, ali ostaje nam njihov vječni trag u onome što su najbolje napravili i što je još važnije – iza sebe ostavili. Ovaj petak prisjetite se njihovih glazbenih brojeva i njih samih Ziherovom playlistom. RIP forever young ones!

 

Be social

Komentari