Izvedbene umjetnosti

ZKM započinje sezonu premijerom predstave “Proba orkestra”

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Zagrebačko kazalište mladih započinje novu sezonu 15. rujna premijerom predstave “Proba orkestra” u režiji Edvina Liverića. Riječ je o uprizorenju istoimenog filma talijanskog velemajstora Federica Fellinija čiji scenarij supotpisuje Brunello Rondi. Ovo je djelo posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nina Rote i Federica Fellinija,  a filmska glazba je jednako bitan segment ovog djela, kao i njegov dramski predložak. Adaptaciju filma potpisuje dramaturginja predstave Nina Mitrović, dok se Merima Ključo predstavi priključila kao skladateljica i glazbena producentica.

Film iz 1978. četrdeset godina kasnije ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je ova socijalna alegorija danas stvarana i kao da govori upravo o nama. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. On oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas. Svi smo  uključeni u tu krizu i svi smo za nju odgovorni.

U jednom svom intervjuu Fellini kaže: “Umjetnost je nužna i objašnjava život. Da nema nje, on bi bio prepušten sebi samome i sveden samo na otkucaje srca i na pluća koja dišu. Umjetnost je najsnažniji poticaj čovjeku. Ona je neophodna za pokretanje bilo kakvog religijskog osjećaja.” Nije slučajno što Fellini izabire glazbu kao polje umjetnosti koje pokreće ovu skupinu ljudi, taj mali društveni nukleus koji ujedno simbolizira čitavo društvo. Jer nema snažnije emocije od one koju stvara glazba.

Redatelj Liverić o predstavi je rekao: “Za mene kazalište uvijek vodi dijalog s vremenom u kojemu nastaje, propituje i osluškuje probleme svoga vremena”. Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk te akademski glazbenici Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić i Marin Živković. Liverić je ujedno i scenograf predstave, Decker+Kutić potpisuju kostimografiju, Aleksandar Čavlek oblikovanje svjetla, Damir Šimunović dizajn zvuka, Miroslav Piškulić oblikovanje tona, dok je Juraj Šantorić asistent redatelja.

Be social

Komentari