dora
8. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 13 minute Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.

nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Berlinale: Ogroman uspjeh hrvatske koprodukcije: Zlatni medvjed za “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić”

Foto: HAVC
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glavnu nagradu 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu odnosno Zlatnog medvjeda osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” Radua Judea. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić. Uz Hrvatsku, film je nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga i Češke.

„Zlatni Medvjed ide filmu koji posjeduje rijetku i važnu kvalitetu dugovječnog umjetničkog djela. Film je uhvatio samu srž i bit, um i tijelo, vrijednost i surovost naše sadašnjosti, točno ovog trenutka u kojem živimo. To uspijeva izazivajući duh našeg vremena, šamarajući ga i pozivajući ga na dvoboj”, naveo je žiri u svom obrazloženju.

„Uz to, izaziva trenutno stanje u filmu te pokretima kamere potresa naše društvene i filmske norme. Film je istovremeno i razrađen i divlji, pametan i djetinjast, geometrijski točan i živahan, neprecizan u najboljem smislu. Gledatelja napada, izaziva neslaganje, ali nikome ne ostavlja sigurnu udaljenost”, istaknuli su dalje.

Foto: HAVC

Film „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” govori o nastavnici Emi (Katia Pascariu) i problemima s kojima se suočava nakon što se njezina privatna snimka seksa pojavi u javnosti. Film se tako bavi predrasudama današnjeg društva, uz mnoštvo britkih dosjetki i humora.

„Ovaj film potaknut je dugim razgovorima s prijateljima. U nekoliko navrata raspravljali smo o stvarnim događajima u Rumunjskoj i drugim državama, odnosno o učiteljima koji su zbog svog privatnog života – erotskih razgovora uživo preko kamere ili objavljivanja amaterskih pornografskih snimki na Internetu – potjerani iz škola u kojima su predavali. Naše rasprave bile su toliko žestoke, da sam zaključio da se iza te naizgled trivijalne i plitke teme očito još mnogo toga skriva, ako su reakcije tako snažne”, rekao je redatelj Radu Jude.

Osim koproducentice Ankice Jurić Tilić, na filmu su radili i hrvatski autori Pavle Miholjević i Jura Ferina koji potpisuju glazbu, a zvuk Hrvoje Radnić uz Danu Bunescu iz Rumunjske.

„Ovo je fantastična vijest. Ankica Jurić Tilić je fenomen s neograničenom energijom i talentom. Stvarno možemo biti ponosni na nju!”, poručio je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Srebrni medvjed Velikog žirija pripao je filmu „Wheel of Fortune and Fantasy” redatelja Ryusukea Hamaguchija, a Srebrni medvjed žirija filmu „Herr Bachmann und seine Klasse (Mr Bachmann and His Class)” redateljice Marie Speth. Ostale dobitnike možete vidjeti ovdje.

(Visited 280 times, 1 visits today)
Be social

Komentari