Vizart

Kristina Kinkela Valčić (slikarica): “Podrška publike ogroman je vjetar u leđa”

Kristina Kinkela Valčić
Kristina Kinkela Valčić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Riječanka Kristina Kinkela Valčić jedno je od onih imena koje su naši radari zamijetili na Instagramu, da bismo kasnije shvatili krajobraz njezine apstraktne prisutnosti. Njezin je stil multimedijalan i multimodalan – kombinira mrežu materijala u prozračne i eterične vizije iz čijih ćete reljefa sami prepoznati značenje.

Akademska slikarica ne bavi se samo slikarstvom nego je i doktorandica na studiju Hrvatske kulture na polju kulturne antropologije i etnolgije. Kada ne istražuje hrvatsku kulturu, svoje radove izlaže diljem fizičkih galerija u svom kraju, kao i u onim virtualnim koje i sami redovito posjećujemo. Naravno, govorimo o njezinom Instagramu gdje smo je, kao i druge, ulovili na virtualnu ćakulu.

Kristina, možeš li nam osobno opisati što čini tvoj umjetnički potpis i istaknuti ono što sama vidiš kao prepoznatljivo u svojem radu?

Osim što su radovi apstraktne prirode, karakterizira ih i slojevitost boje (najčešće kombinacija plave i zelene sa zemljanim tonovima) i medija koje koristim. S vremenom sam od geometrijskih oblika i strogih linija (većinom krugova) došla do gotovo organskih oblika. Svaka slika ima i po nekoliko desetaka različitih slojeva koji u međusobnom prožimanju sami započnu graditi neki skladan i dinamičan prikaz. Ja ih nazivam krajolicima, no najdraže mi je što ih svatko može tumačiti na sebi svojstven način i u neku ruku izgubiti se u njima i učiniti ih svojim utočištem.

kristina kinkela valcic, instagram
Kristina Kinkela Valčić

Motivi su ti apstraktni i pritom eterične atmosfere. Koja je glavna premisa koju komuniciraš svojim djelima?

Sviđa mi se ova “eterična atmosfera”. Ono što sam s vremenom naučila je da ne treba previše razmišljati o tome, nego samo krenuti i stvarati. U tom je slučaju dovršeni rad poput dnevnika emocija i misli pretočenih na platno. Jako intuitivno, spontano, intimno, a svima dostupno. 

Na koji način stvaraš i kojim principima?

Jako mi je bitno da je slika moja, odnosno da reflektira mene i moj senzibilitet za estetiku. Tuđa mišljenja uvažavam do neke mjere, no najvažnije mi je biti dosljedna sebi i gurati naprijed pa makar i u krivom smjeru. 

Koja su ti najdraža oruđa/alatke stvaranja umjetnosti?

Kažu da dobra priprema zlata vrijedi i to je istina. Kako ne bi propustila trenutak inspiracije nastojim da uvijek imam dovoljnu količinu drvenih letvica, impregniranog platna i nekoliko litara akrila, čemu su prethodile godine sakupljanja alata poput tračne pile, brusilica, klamerica itd. Obožavam raditi rukama i doslovno se izgubim u cijelom tom procesu. Sakupljam materijale raznih granulacija pomoću kojih miješam medije. Sliku gradim slojevito i pritom se koristim mnogim nekonvencionalnim alatima poput žlice (one za juhu), zdjele za salatu i špricaljke za veš. Upotrijebim naravno i kistove (većinom one za farbanje zidova) te nezaobilazno sve dovršim prstima. 

Što te najviše inspirira u vlastitom izričaju?

Osjećaj inspiracije dolazi sam od sebe. Usudila bih se reći da inspiracija čuči u nama i čeka da je pozovemo i materijaliziramo. Ona je poput nekog unutarnjeg nagona ili čak potrebe. Često je dobra glazba ili osjećaj mira i spoznaje da imam dovoljno slobodnog vremena okidač koji me potakne da uzmem “kist” u ruke i navalim na platno. Također,  lijepo je čuti i komentare osoba koje mi odluče dati povjerenje i naruče sliku (ako su pozitivni (smijeh). I sama spoznaja da netko želi svoj prostor oplemeniti s nečim što sam ja stvorila ogroman je vjetar u leđa koji me jednostavno tjera da radim i budem bolja.

kristina kinkela valcic, instagram
Kristina Kinkela Valčić

Gdje se može pronaći tvoj slikarski proizvod?

Na web stranici www.kristinakinkelavalcic.comprofilu Instagrama.

Gori li ti inbox?

(smijeh) Grupa Family je nedvojbeno najužarenija. 

Kako ti je Instagram pomogao u dolaženju do publike i angažmana?

Kod mene je (bar ja to tako percipiram) evidentno da nisam odrasla na društvenim mrežama i najdraži način komunikacije mi je telefonski razgovor ili razgovor uživo. Nisam introvert, ali jako mi je dugo trebalo da javno podijelim svoje radove i još uvijek mi to nije 100% komotno. Trudim se.  Instagram je sjajan za približiti radove široj publici i definitivno je naša romansa na uzlaznoj putanji.

Koje su po tebi najveće prednosti i nedostatci ove mreže?

Prednosti i ujedno nedostaci su u tome da Instagram daje onoliko koliko ti daješ njemu, što je u biti fair play. Super i sigurno je to da se trud isplati.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari