Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Seksualnost, smrt i mistika kao okosnica opusa Dimitrija Popovića

02.02.2017. Anja Tomljenović
Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Ukoliko ste upoznati s radom Dimitrija Popovića, velika retrospektivna izložba Misterij metamorfoza u Galeriji Klovićevi dvori neće vam se učiniti šokantnom. No susrećete li se prvi put s povampirenom Marilyn Monroe ili Severinom koja pozira s glavom Ivana Krstitelja na pladnju, neće vam biti svejedno.

Na izložbi je predstavljen impresivan opus u rasponu od čak 50 godina (1966. – 2016.) koji uključuje crteže, plakate, grafike, slike, asamblaže, skulpture/objekte, instalacije, performans i publicistiku. Sve spomenute naizgled različite medije prožima zajednička tematsko-motivska nit: tijelo. U fokusu Popovićeva rada nalazi se čovjek i njegovo tijelo, eros i tanatos. Zanimljivo je kako autor otvara pitanja vezana uz seksualnost i smrt, te mistične i nedokučive stvari, spajajući ih u začudne kompozicije sa ženama iz Biblije poput Judite ili Salome. Kao da već sve navedeno nije dovoljno, u interpretaciju se upliće i suvremeno društvo – njegovi spektakli, senzacionalizam i lažno blještavilo.

Tamna strana holivudskog života utjelovljena u ikoni pop-kulture Marilyn Monroe

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Publika vidi Marilyn Monroe kao ikonu pop-kulture, senzualnu ženu koja mami uzdahe i prvorazrednu glumicu. Međutim, Popovića zanima ono što se krije ispod te površine. Što ako se maknu sva upisana značenja, što ostaje? Tijelo, trošno tijelo. U ciklusu Marilyn Monroe Popović dekonstruira sve ono što nam je o glumici poznato i razrađuje njezina moguća psihička stanja te prezentira tamnu stranu holivudskog života.

Severina preuzima ulogu fatalne biblijske žene u kontroverznom ciklusu

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Popović je podignuo priličnu medijsku prašinu 2010. godine kada je u zagrebačkoj Mimari izložio fotografije Severine u ulozi fatalne biblijske žene Salome. Prema autorovim riječima, Severina je tijelom i izrazima lica izvrsno izrazila ljubav, žudnju, požudu, mržnju i osvetu. Nije to ništa posebno neobično, pogotovo ako se podsjetimo da Severina aktivno prati (i stvara) suvremenu umjetnost, kao u slučaju suradnje s OKO na performansu u Laubi. Tako je poznata pjevačica pristala pozirati Popoviću za ciklus fotokolaža Saloma u kojemu se zavodljivo poigrava s glavom Ivana Krstitelja. Osim fizičkog izgleda, izbor Severine zasigurno nije bio slučajan. Popović je vjerojatno računao s njezinom pričom koju taj izbor nosi te reakcijama većeg dijela publike koja je ostala isprovocirana ovim činom. Autor je ostvario suradnju i s glumicom Dorom Lipovčan u ciklusu Magdalena te psihologinjom Petrom Vrkljan u ciklusu Judita.

Dalijevsko istraživanje života, seksualnosti i smrti

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Možda je manje poznato da je Popović izlagao uz remek-djela Salvadora Dalija, Georgesa Rouaulta i Jacksona Pollocka, i to na pariškoj izložbi Križ u umjetnosti i umjetnost križa u Galeriji Roi Doré. Uz to, na ovoj izložbi posvećeni su ciklusi umjetnicima koji intrigiraju autora, pa se ovdje tako, uz Leonarda da Vincija, Dantea, Mantegnu i Kafku, našao i Salvador Dali. Lako je uočiti poveznicu s jednim od najpoznatijih predstavnika nadrealizma i ekscentričnim slikarom koji se također bavio različitim umjetničkim medijima. Baš kao Dalijeve, i Popovićeve slike djeluju poput vizija, boreći se s temeljnim motivima kao što su život, seksualnost i smrt.

Dimitrije Popović umjetnik je pred kojim ne možete ostati ravnodušni. Možete reći da vam se nešto sviđa ili ne sviđa, u nečemu vidite bit, u nečemu je možda nema, ali rekla bih da je upravo jedan od njegovih aduta računanje na promatračevu emociju. Bez vašeg angažmana, nema ni komunikacije s izložbom. Saznanjem da je jedan od velikih poklonika Popovićeve umjetnosti Pierce Brosnan i da se Popovićeva djela nalaze u vlasništvu državnika poput Tonyja Blaira, Silvija Berlusconija i Angele Merkel, možemo zaključiti kako je riječ o umjetniku svjetskog kalibra, a da toga nismo ni bili svjesni.

Izložbu Misterij metamorfoza možete pogledati do 19. ožujka.


Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari