Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Artgaraža Kamba: Od garaže do galerije u sklopu Projekta Ilica

10.05.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/ Artgaraža KAMBA - od garaže do galerije
Vrijeme čitanja: 2 minute

Artgaraža Kamba na adresi Ilica 37 manifestacija je u sklopu projekta Readymade Ilica koji su pokrenule Nataša Raus i Marija Kamber. Cilj cjelokupnog projekta je reinvencija i oživljavanje prostora, suradnja s obrtnicima i komunikacija s građanima putem umjetničkih intervencija. U nastajanju Galerije sudjelovalo je petnaestak sadašnjih i bivših studenata ALU koji su tijekom tjedan dana transformirali prostor i osposobili ga za buduću djelatnost pop-up galerije.

Readymade Ilica festivalski je dio i svojevrsna je najava petogodišnjeg projekta. Ideja cijelog projekta je da se na neki način oživi sama ulica, pogotovo ovaj dio od Frankopanske nadalje. Duga je ulica i ovaj dio koji je u centru je na neki način eksponiraniji, a donji dio pun je zapuštenih prostora.

Inicijativa Projekt Ilica zaživjela je od pojedinih događaja, stvorila se kritična masa događanja koja su vezana uz samo doživljavanje ulice i redefiniranje gradske vene.

Radilo bi se i na tome da se dugoročno lobira i da se sami građani uključe i osvijeste vrijednost svoje ulice, da obrti surađuju s mladim dizajnerima, u smislu da dizajneri s obrtnicima dođu u kontakt i da izmjenjuju svoja znanja.“ Nataša Raos

artgaraža kamba

Foto: Facebook/Otvorenje Art galerije garaža Kamba

Uključeni su i Akademija likovnih umjetnosti i umjetnici, ali potiču se i građani i ostali koji imaju ateljee i galerije na potezu Ilice da otvore svoje prostore. Naglasak je na osvještavanju i redefiniranju same ulice.

Ta dvorišta na Ilici imaju svoju estetiku pseudoarhitekture, zanimljivo je ovdje, ima svega i svačega. Pola ovih šupa i garaža zjape prazne, a svaka je drugačija… I baš zato smo mislili da bi bilo super da postoji još jedna galerija u centru koja bi tokom godine također bila otvorena za izlaganje po principu pop-up galeriji, što bi značilo da bi se otvarala 1 do 2 puta mjesečno.“ Marija Kamber

Predmeti koje su našli postat će materijal za izradu ready-made skulptura i instalacija. Uz to osvježuju i prenamjenjuju prostor kako bi dalje funkcionirao kao galerija.

Svaki dan se preobražava, to je zanimljivo za gledati, iz jednog derutnog prostora u onaj koji će ostati derutan, ali namjenski derutan. Nema smisla praviti se da je taj prostor nešto što nije. On će i dalje biti  garaža, dok ne bude galerija.“ Marija Kamber

U projektu sudjeluju Nataša Raus, Marija Kamber, Anja Leko, Anđela Zanki, Mia Maraković, Vida Meić, Eva Herceg, Mihael Klanjčić, Ema Kasumagić, Tomislav Hršak, Domagoj Hmura, Domagoj Rogina, Bianka Garčević, Dejan Kljun, Josipa Pentić i drugi studenti i bivši studenti nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U četvrtak je službeno otvorenje ovog prostora, a zatvaranje cijele manifestacije je dan nakon. Tada će biti otvorena izložba, no ne ona potpuno sređena, službena već svojevrsni urbani zagrebački bidermajerski postav. Svi su dobrodošli intervenirati ili samo razgledati sam postav, ali i ljepotu sakrivenih napuštenih dvorišta.

(Visited 227 times, 2 visits today)

Komentari