Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici u MUO

02.06.2017. Jelena KovačevFoto: Press/ Giambattista Tiepolo, Istinu otkriva vrijeme, ulje na platnu, 1744.

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Pinacoteca Civica di Vicenza organizira izložbu Barokni sjaj Venecije- Tiepolo i suvremenici čije je svečano otvorenje zakazano za 3. lipnja. Izložba simbolično zatvara veliki ciklus izložbi Muzeja za umjetnost i obrt posvećenih talijanskom baroku, započet 2013. godine izložbom S Caravaggiom u Europu – Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke Brera, a nastavljen 2014. godine izložbom Il Guercino – Svjetlo baroka iz Pinakoteke u Centu.

Gradska umjetnička galerija iz Vicenze (Pinacoteca Civica di Vicenza) smještena je u renesansnoj palači Palazzo Chiericati koju je dizajnirao veliki talijanski renesansni arhitekt Andrea Palladio, a u kojoj se dovršavaju opsežni restauratorski zahvati zahvajuljući čemu Muzej za umjetnost i obrt ima prilike ugostiti vrhunska djela Giambattiste i Giandomenica Tiepola te ostale značajne predstavnike venecijanskog slikarskog kruga 18. stoljeća poput Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija i mnogih drugih.

Najznačajnije ime u postavu je Giambattista Tiepolo, protagonist galantnog stoljeća, po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti jedan od najvećih slikara Venecije. Njegov život bio je pun uspjeha i velebnih narudžbi u Veneciji i okolici, ali i u inozemstvu, bio je cijenjen među „plemstvom i bogatom gospodom“ koje je nazivao svojim uporištima.

Autori izložbe su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i prof. Giovanni Carlo Federico Villa, ravnatelj Gradskih muzeja Vicenze i profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu. Postav će se sastojati od velikih oltarnih pala, slika, crteža, scherza, bakropisa i bakroreza, a predstavlja svojevrsno veličanstveno putovanje kroz Veneciju 18. stoljeća koja pokazuje važnost venecijanskog slikarstva, kao i utjecaj umjetnosti obitelji Tiepolo na cjelokupno slikarstvo 18. stoljeća.

Uz izložbu organizirana je glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim poslasticama Venecije 18. stoljeća, koncerti, niz predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva te suveniri inspirirani izložbom kao i najljepšim baroknim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Komentari