Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Dokumentarci o ljudskim pravima koje ne smijete zaobići

07.12.2014. Marija Vukšić
Foto: www.finalimageblog.com

Foto: www.finalimageblog.com

The Act of Killing (2012) dokumentarac je Joshue Oppenheimera koji priča dotad nedokumentiranu priču o progonu komunista, političkih neprijatelja i etničkih manjina tijekom 1965. i 1966. godine u Indoneziji, nekoliko mjeseci nakon što je vojska svrgnula indonezijsku vladu. Riječ je o genocidu o kojem se šuti skoro pedeset godina, a pretpostavlja se da je tada i u idućim desetljećima Suhartove vladavine ubijeno između 500 tisuća i dva milijuna ljudi, a do danas nitko nije odgovarao za to. Joshua Oppenheimer sedam je godina proveo intervjuirajući bivše gangstere koji su postali jedan od najjačih odreda smrti u Sjevernoj Sumatri. Pripadnici odreda pred kamerom pokazuju kako su mučili i ubijali ljude, glume događaje te pričaju svoja osobna iskustva o tom vremenu. U pozadini dokumentarca cijelo je vrijeme pitanje jesu li oni svjesni zločina koje su počinili i osjećaju li grižnju savjest? The Act of Killing (Čin smaknuća) imat ćete priliku pogledati na Human Rights Film Festivalu koji počinje 8. prosinca i traje do 14. prosinca, a uz njega će se na festivalu prikazati novi Oppenheimerov film: The Look of Silence (Pogled tišine).

Foto: www.finalimageblog.com

Foto: www.finalimageblog.com

Enemies of the People (2009) dokumentarac je koji su režirali Rob Lemkin i Thet Sambath, a prikazuje Sambathovu desetogodišnju potragu za istinom o poljima smrti u Kambodži. Pretpostavlja se da je tijekom vladavine Crvenih Kmera koje je vodio Pol Pot ubijeno 1.7 milijuna Kambodžana. Među žrtvama su se također našli Sambathovi roditelji  i brat te je on 1999. godine počeo aktivno tražiti one koji su sudjelovali u ubojstvima tog vremena. Za razliku od genocida u Indoneziji koji nikad nije javno osuđen, na genocid u Kambodži reagirali su Ujedinjeni Narodi te se na bivše ubojice gleda kao na sramotu i dan danas ih se aktivno traži i zatvara. Zbog toga Sambathu nije bilo jednostavno doći do iskaza običnih vojnika i činovnika koji su odvodili ljude na polja smrti i tamo im rezali grla, a posebno mu je teško bilo infiltrirati se u obitelj druge osobe po važnost iza samoga Pol Pota. Ono što slijedi pokušaj je dobivanja priznanja, ali i nekog objašnjenja zašto se to sve dogodilo i zašto je njegova obitelj morala umrijeti.

Foto: nytimes.com

Foto: nytimes.com

Nostalgia for the Light (2010) dokumentarac je Patricia Guzmana koji povezuje zvjezdano nebo iznad pustinje Atacama s utjecajem Pinochetove diktature na Čile. Pustinja vrvi zvjezdarnicama jer se iznad nje svemir vidi bolje nego igdje drugdje u svijetu. Astronomi upiru teleskope u nebo u potrazi za odgovorima na nastanak svijeta i svemira. Zbog načina na koji svjetlost putuje, mnoge zvijezde u koje gledaju više ne postoje te je astronomija na neki način direktno gledanje u prošlost. Na isti način žene čiji su voljeni ubijeni u logorima i zatim bačeni u pustinju traže njihove ostatke jer znaju da ništa nikad ne nestaje na najsušem mjestu na Zemlji. Kroz njihova sjećanja gledatelj zaviruje u prošlost i saznaje kako je to bilo za vrijeme Pinocheta, što se sve radilo političkim zatvorenicima te na koji način ljudi koji su izgubili svoje najdraže mogu pronaći utjehu u astronomiji i gledanju u noćno nebo.

Foto: habitacionesvacias.tumblr.com

Foto: habitacionesvacias.tumblr.com

(Visited 292 times, 2 visits today)

Komentari