Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Intervju

Graffiti na Gradele & Ziher predstavljaju – Azram: “Slovenija je mala, ali hej – više zidova za nas!”

20.04.2016. Antonia Vukičević
Foto: Azram

Odbrojavanje do Graffiti na Gradele 2016. može započeti! Svake srijede predstavit ćemo jednog graffiti/street art umjetnika koji će na ovogodišnjem, petom izdanju festivala crtati u Bolu na Braču, a poneku srijedu pridružit ćemo im i po jedno glazbeno ime te na taj način sve do lipnja najavljivati ovogodišnje aktere GNG-a. Do sada smo predstavili i potvrdili dolazak ChezaSarmeModula Osam, Bareta iz Pimp My Pumpa te Royala i Casina iz HAHA grupe, a danas svoj ponovni, jubilarni treći dolazak najavljuje i prvi ‘inozemni’ artist – Azram iz Klana 1107.

Sudjeluješ li prvi put na Graffiti na Gradele?

Ne, ovo će biti moje treće gostovanje u Bolu.

Koji su razlozi tvog ponovnog sudjelovanja na festivalu?

Pa glavni razlozi su svakako odlična atmosfera i ekipa, fantastična lokacija i zabavan izazov, budući da je zid poprilično velik i na suncu se pržimo cijeli dan. Ali more je desetak metara dalje što je odlično za rashladiti se i motivirati za završiti zid 🙂

Kako je došlo do tvog sudjelovanja na Graffiti na Gradele?

Organizator Marko Boko i graffiter kojeg ste predstavili, Chez 186, su razgovarali o line upu graffitera i iz tog razgovora je proizašao prijedlog da i ja dođem u Bol. Čuli smo se, dobio sam poziv i odmah sam rekao ‘hell yes’!

Što misliš o takvom tipu festivala?

Obožavam ovakve festivale, okupe se prijatelji iz brojnih zemalja iz regije, upoznamo nove super ljude, kupamo se, uživamo i bude nam stvarno dobro i opušteno!

GNG_2014_sŠto te je potaknulo da se počneš baviti graffitima i kako su izgledali tvoji početci?

Počeo sam crtati kad sam bio negdje u 4. razredu osnovne i netko mi je pokazao graffite u knjizi. Odmah sam pomislio: ‘Ovo je zakon!’ Počeo sam skicirati u svoju bilježnicu, nisam znao da bi trebao ispisivati svoje ime/nadimak i jednostavno sam pisao random riječi za koje sam mislio da su kul, na što sam kasnije počeo dodavati razne likove.

Jesu li su na tvoj rad imali utjecaj strip i animacija?

Jesu, i to velik. Čitam stripove svaki dan. U početku, dok su moje crtalačke sposobnosti još bile sranje, kopirao sam slova iz stripova u svoju bilježnicu.

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje radove?

Posvuda oko sebe u svojoj svakodnevnici, nemam neki fiksni izvor inspiracije.

Koliko ti je važan humor u radovima?

Jako mi je važan, uvijek pokušavam da moji radovi imaju barem neku caku, nešto ekstra.

Možeš li nam objasniti koncept Klana 1107, što je on i kako je nastala cijela ta priča?

1107 je poštanski broj Šiške (dijela Ljubljane). Klan 1107 svoje je putovanje počeo kao hip hop grupa. U početku smo na glazbu dodavali graffite, ali ubrzo smo glazbu ostavili po strani i fokusirali se isključivo na graffite i street art. Ostali smo proaktivni tako što smo posjećivali graffiti evente po Sloveniji i inozemstvu. Iscrtavanje zidova i više ili manje (i)legalnih površina, redovito posjećivanje i sudjelovanje na eventima, doprinos raznim oblicima urbane culture i vizualnom imidžu grada čini nas jednim od najpoznatijih graffiti crewova.

Kakva je po tebi graffiti i street art scena na prostoru bivše Jugoslavije?

Ukratko – scena je vrlo, vrlo dobra, imamo mnogo odličnih umjetnika. Mnogo je odličnih radova već iskusnih artista, ali i mnogo mladosti koja se pridružuje sceni, što je dobro i tome treba dati podršku.

Kakvo je po tebi stanje graffiti i street art scene u Sloveniji?

Glavni je problem to što je Slovenija jako mala i nema nas mnogo aktivnih… ali hej, više zidova za nas!

BadBoyRamz_sKoliko je, po tebi, važna suradnja graffiti i street art umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije?

Pa rezultat bi svakako mogao biti zabavan! GNG je primjer toga, da na istom zidu crtaju neki od najboljih graffitera is Slovenije, Hrvatske i Srbije. Tako se bolje upoznajemo, razmjenjujemo ideje i radimo kul stvari!

Koliko se uopće promiče takav način izražavanja na ovim prostorima, za razliku od zapadnih zemalja?

Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Sloveniji ljudi sve više vide razliku između graffita i vandalizma i počinju cijeniti njihovu umjetničku vrijednost. Po tome smatram da se približavamo zapadnom svijetu.

Misliš li da se mediji dovoljno bave ovom vrstom umjetnosti ili je ona još u sjeni klasičnih umjetnosti?

Nisu. Mnogo je medijske pažnje usmjereno na graffite, samo se u njih ulaže manje novaca nego u „klasične umjetnosti“.

Je li promicanju street art i graffiti umjetnosti pridonio razvoj nezavisnih medija?

Sigurno. To je zato što u nezavisnim medijima sve ne prolazi kroz određeni filter i na taj način se ovakav tip umjetnosti može prikazivati u novom svjetlu.

Koliko ti je važan feedback publike?

Feedback je jako važan, on mi podiže ego i pokazuje mi je li nešto dobro, da to nije samo u mojoj glavi 🙂

Imaš li neke umjetničke projekte u planu u bliskoj budućnosti?

Da! Ovo ljeto ću crtati na nekoliko jamova u Italiji i Mađarskoj i crtat ću veliki mural u Sisku na ReThink festivalu. I, naravno, na GNG-u! 🙂

Azrama možete pratiti na Facebooku i Instagramu.


(Visited 334 times, 1 visits today)

Komentari