Vizart

Grga Antunac u svom rodnom Šibeniku

Foto: Antonia Vukičević/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu 950 godina od prvog spomena grada Šibenika u Ispravi Petra Krešimira IV., Šibenik obilježava još jednu obljetnicu – 110 godina od rođenja Grge Antunca.

Tim povodom u Gradskom muzeju u Šibeniku 14. travnja otvorena je izložba Grga Antunac – umjetnik i kipar. U sklopu izložbe postavljeni su radovi iz različitih faza stvaranja tog velikog kipara. Iz rane faze Antunčevog opusa postavljena je bista Vilima Beršta iz 1935. godine. Daljnju postavu čine skulpture iz kasnijih faza u kojoj je Antunac već bio vješt i profiliran kipar. Skulpture poput Zlarinke u bronci, Mile Jankovića u mramoru i Plesačice u drvu potvrda su sposobnosti ovog kipara da svoje znanje prenese na različite materijale. Osim kiparskih djela postavljen je i primjer njegove vještine u medaljerskim radovima u obliku medalje povodom 900. obljetnice spomena grada Šibenika. Bez obzira na dva prikaza Maršala Tita koji će dežurni dušebrižnici neizostavno prokomentirati, cijelom izložbom dominira rad Stidljivka iz 1964. godine. Ovo djelo ženskog akta u mramoru jednostavno privlači oko promatrača nečim jedinstvenim. Tijelo tog ženskog lika prikazano je nježno i meko; njezina blago spuštena glava, stisnuto tijelo i ruke položene u pomalo grčevit položaj savršeno prenose osjećaj srama pred odjevenim promatračem.

Uz same radove postavljeni su i predmeti iz umjetnikova života, fotografije njegovih važnijih djela i jedan rad njegova mentora Ivana Meštrovića Raspeti Krist.

Grga Antunac rođen je 11. ožujka 1906. u Šibeniku. Nakon srednje škole u Splitu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kako bi si omogućio školovanje Antunac radi, najviše za svoje profesore Krišinića, Augustinčića i kasnije za Meštrovića. Interes njegove zrele faze očituje se u kompozicijama muških aktova Ranjenik (1939.) i Muški torzo (1950.) koje su ujedno i suprotnost statičnim i liričnim prikazima ženskih aktova. Početkom četrdesetih godina Antunac se počinje baviti i medaljerstvom. Početkom pedesetih godina Antunčevo zdravlje se pogoršava pa gotovo prestaje raditi za druge, a klesanje u kamenu sve češće zamjenjuje radom u drvu. Šezdesetih godina, pritisnut bolešću, Grga Antunac sve više propituje svoj život i umjetničko stvaralaštvo što rezultira ostavljanjem mnogih radova nedovršenima. U takvom stanju dobiva poziv za sudjelovanje na 900. obljetnici grada Šibenika povodom čega izrađuje nove vratnice za šibensku katedralu i medalju. Vratnice su ujedno njegovo posljednje djelo. Grga Antunac umro je 15. siječnja 1970. godine u 64. godini života od kroničnog oboljenja pluća.

Ukoliko se nađete u Šibeniku, svakako razgledajte izložbu koja je otvorena do 31. svibnja.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari