Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Izvještaj – Daria Keršić u pulskoj Mimozi predstavila fantasy roman ‘Moć albiura’

09.04.2016. Tijana Živko
Foto: Heni Tade
Vrijeme čitanja: 3 minute

U pulskom rock baru Mimoza u petak, 8. travnja, predstavljena je knjiga Moć albiura – prvi roman mlade autorice Darije Keršić. Moć albiura prvi je dio fantasy trilogije Albiurana, a zanimljivo je da se radnja knjige događa upravo u Puli. Roman je objavljen u izdanju Algoritma, a govori o 18-godišnjoj djevojci koja živi naizgled normalnim tinejdžerskim životom, dok se s druge strane oko nje vrti cijela jedna priča oko anđela i demona. Autorica je izmaštala intrigantnu priču o sudbini svijeta koja visi o niti, a nit je u rukama jedne obične tinejdžerice koja samo želi živjeti običnim životom.

Simpatična Daria rodom je s otoka Hvara, diplomirala je ekonomiju, a u slobodno vrijeme je freelancer – copywriter, community manager, PR za razne firme. Također se bavi pjevanjem – već pet godina pjeva u akademskom zboru FFZG-a Concordia discors, a može se pohvaliti i nastupom na Sziget festivalu u Mađarskoj. Pohađala je filmsku školu Kinokluba Zagreb, a priprema i autorske glazbene pjesme.

Književnu večer moderirala je Martina Rojnić, koja je i organizirala cijelo predstavljanje knjige u Mimozi, dok je gost bio Valter Roša – mladi pulski glumac i član Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta koji je za ulogu u predstavi Mistero Buffo osvojio nominaciju publike za Izvođača godine na portalu Teatar.hr. I outfit autorice i moderatorice bio je po mjeri. Naime, Daria je bila obučena u bijelo predstavljajući tako anđele, dok je Martina nosila boju demona – crnu. U dupkom punoj Mimozi Daria nam je otkrila što znači albiur, zašto je radnju romana smjestila upravo u Pulu, kako je došla do izdavača, a saznali smo zašto se predstavljanje zbiva baš u Mimozi.

Foto: Heni Tade

Foto: Heni Tade

Na samom početku večeri valjalo je odgovoriti na pitanje zašto je upravo Pulu odabrala kao mjesto radnje, a Daria je naglasila da je znala da će se nakon prekretnice u romanu radnja premjestiti u Zagreb, a budući da je rodom s otoka Hvara, nije htjela radnju smjestiti baš na Hvar kako ljudi ne bi pomislili da je roman pisala prema sebi te je istaknula kako su joj Istra i Pula oduvijek bile čarobne te je bez puno razmišljanja odabrala Pulu, iako nije puno vremena provela u tom gradu. A zašto baš Mimoza? To nam je otkrio Valter Roša pročitavši ulomak iz romana u kojem se spominje upravo taj kafić.

‘Zašto nikad ne izlaziš u Mimozu? Barem te nikad ne viđam tamo, a izgledaš mi kao da voliš rock, grunge i te sheme. Mislim da sam te vidio jednom u music shopu u Dalmatinovoj. Možda te zanima Pearl Jam?’ Trnci su je prošli cijelim tijelom.

Albiur, riječ koja se nalazi u naslovu samoga romana,  Daria je izmislila. Kako kaže, to je posebna vrsta anđeoskog dragog kamenja koji izgledom najviše podsjeća na biser, a sadrži posebne moći. U romanu se dosta toga vrti oko narukvice od albiura koju nosi glavna junakinja. Što se tiče izdavanja knjige, autorica je objasnila kako je prije nekoliko godina upisala radionicu kreativnog pisanja Cekape i tadašnja mentorica, Milana Vuković Runjić, dovela ju je u kontakt s Nevenom Antičevićem, urednikom Algoritma. Ispričala nam je kako nije imala previše nade da će knjigu objaviti upravo Algoritam budući da joj ovo prva knjiga. U planu su i dva nastavaka, a Daria je najavila da bi drugi nastavak trebao izaći na jesen. Na samom kraju ove ugodne večeri, kaže Daria, radnju romana svakako će vratiti u Pulu i Mimozu.

Valja naglasiti da su gosti iznenađenja bili mladi pulski zbor Cantus PoPuli koji je pjevao pjesmu na izmišljenom jeziku naziva Adiemus. Večer su zaključili pjesmom Queen medley, odnosno spojem pjesama We are the champions i We will rock you grupe Queen. Što više reći nego – odlična večer, ugodna atmosfera i predivni ljudi.


 

(Visited 357 times, 1 visits today)

Komentari