Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Intervju

Ludin: “Nisam imao veze da banem na scenu pa sam snove doslovno satko od ulica”

23.03.2015. Patricia PajkVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Press

Foto: Press

Ova godina za zagrebačkog rapera Ludina započela je sjajno – objavio je svoj drugi album pod nazivom “Snove Satko Sam Od Ulica”. Dečko koji je na sceni od početka 2000-ih možda je u sjeni preeksponiranih mainstream rap zvijezda i zvjezdica, ali ovim albumom ,na kojem ima za svakoga ponešto, definitivno izlazi iz sjene. Album je najavio raznim singlovima na kojima gostuju General Woo, Bojan Jambrošić i Ivana Radovniković te je tim gostima zadovoljio ljubitelje rapa, ali i ljubitelje nešto komercijalnijeg zvuka. Imala sam potrebu predstaviti vam ovaj album i Ludina kao jedan odličan primjer sljubljivanja komercijalnog i tvrdog rap zvuka pa sam popričala sa samim autorom.

Za one koji ne znaju, tko je zapravo Ludin?

Pravim imenom Steve Mešić, zagrebački dečko koji je poznatiji kao reper Ludin. Na sceni sam se pojavio prvi put 2004. godine uz renomirana današnja imena Connect, Shorty, Brka i druge. Vremena su se od tada promijenila, ali i dalje furam svoje stihove i kroz njih propagiram ljubav, želju za životom i nadam se da kroz pozitivne poruke potičem ljude da shvate kako je sve u životu moguće ako se trudiš. I sam sam krenuo od nule da bih danas živio svoje rap i životne snove.

Foto: Press

Foto: Press

Ovih dana je u Hrvatskoj teško živjeti od glazbe, a pogotovo rapa. Što te gura naprijed i tjera da ne odustaneš od svog sna?

Tjera me velika ljubav prema glazbi. Krenuo sam daleke 1998. godine kada sam slušao Tram 11 i kad sam i sam pokušavao napisati svoje prve rime. General Woo je zaslužan za moj put i ne skrivam zahvalnost radi toga. Kada se budiš s muzikom, kada spavaš s njom i dišeš, onda je to ovisnost koju živiš svaki dan.

Koji je tvoj proces rada na albumu? Da li prvo radiš tekst ili pišeš na već napravljeni beat?

Sve kreće od inspiracije i same ideje koju pronalazim u stvarnom životu. Nakon toga, sjednem sa svojim producentom Filipom Tkalčićem “Dustom” i tada krenemo s razvijanjem beata, aranžmana i cjelokupne ideje. Sve počinje od moje ideje i teksta, odnosno ideje koju imam. Nikad ne žurimo s projektom i uvijek profesionalno pristupamo svakoj pjesmi, tako da je i sam proces dug. Ponekad na jednoj pjesmi radimo i nekoliko mjeseci, ali sve dođe na svoje kad nas na kraju dočekaju dobri rezultati s radio i TV postaja i pozitivne reakcije publike.

Koliko dugo si radio na albumu “Snove Satko Sam Od Ulica” i koja je glavna misao vodilja albuma?

Radio sam malo više od godinu dana neprekidno, doslovno svaki dan. Proces je bio dug jer nisam bio zadovoljan produkcijom prvog albuma pa sam tražio jedan viši nivo cijelog materijala. Snimao sam ga u jednom od najboljih studija u Hrvatskoj, kod Andreja Lončarića i angažirao sam prave profesionalce kako bih zadovoljio struku, izdavača i sebe, na kraju krajeva. Dao sam cijelog sebe u projekt. Misao vodilja je poručiti mladima i svim onima od kojih je društvo na neki način diglo ruke, kako je sve u životu moguće. Već prije sam spomenuo, krenuo sam od nule. Dolazim iz radničke obitelji, nisam imao veza i konaca da banem na scenu kao dosta današnjih izvođača, već sam sve morao stvoriti vlastitim rukama i radom. Sad želim svima poručiti da vjeruju u sebe i da sve je moguće!

Kako si zadovoljan reakcijom publike na album?

Nemam još podataka o prodaji albuma, ali niti ne očekujem da ću prodati milijun primjeraka, najviše zbog današnje ekonomske situacije. Zadovoljan sam jer stalno me okružuju pozitivne kritike, kako struke tako medija i publike. To mi govori da radim pravu stvar. Super je je kad imaš podršku, a ja je svakako imam. Drugim stvarima se ne opterećujem.

Debitantski album “Iz Ruke U Ruku” radio si tijekom 2009. godine. Što se promijenilo u tvom pogledu na svijet i samom stilu rapanja od prvog albuma do sad?

Promijenio sam se ja, svakako, kao čovjek. Nekad sam bio pun bunta i mržnje, a danas svojim iskustvom pokušavam pomoći mladima oko njihovih rap početaka. Promijenili su se stihovi, produkcija, način razmišljanja, puno toga. Prije sam težio slavi, a sad su mi prioriteti drugačiji. Danas težim dobrim djelima i da samo radim ono što volim – rapam.

Foto: Press

Foto: Press

Na albumu gostuju razna imena hrvatske scene, od jednog od velikana hrvatskog hip hopa General Wooa, do pjevača Bojana Jambrošića. Kako doživljavaš te suradnje i koji je tvoj proces stvaranja teksta prilikom suradnji?

Bile su sve to odlične suradnje. Lagao bih da kažem da je bilo drugačije. Svaka pjesma je zahtijevala drugačijeg gosta i mislim da sam pogodio s odabirom jer su svi singlovi odlično prošli. Nije bilo previše filozofije oko tekstova. Imao sam napisane pjesme, prilagodio sam pjevačima redoslijed teksta, a na kraju smo na licu mjesta u studiju izmijenili par sitnih detalja kako bi oni lakše otpjevali. Suradnja s General Woo-om je opet bila drugačija i posebna na neki način zbog mojih početaka, a i lakše je raditi s rap izvođačima jer svaki napiše svoj tekst i na kraju se nađemo u studiju i snimimo vokale.

Jesi li se već bacio na spremanje novog materijala ili spremaš neke koncerte s kojima ćeš predstaviti novi album?

Jesam, pripremam jednu rap suradnju s jednim rap izvođačem iz Hrvatske. Neću još otkrivati o kome se radi, ali čut ćete sve na vrijeme. Što se tiče koncerata, pripremam veliki koncert u Zagrebu, najvjerojatnije idući mjesec, a nakon toga ću posjetiti i ostale gradove u sklopu male turneje. Ne brinite, bit će još mnogo mojih pjesama i video spotova u budućnosti.

(Visited 231 times, 1 visits today)

Komentari