Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Novo Disneyevo Pepeljugino ruho i sva stara

17.05.2014. Vladimir Knežević
Foto: Cinderella Official Trailer Screenshot

Foto: Isječak iz Cinderella 2015. službenog trailera

Djevojka koja žuri kući prije nego li se njezin prijevoz pretvori u bundevu zvuči kao iskustvo nekoga na LSD-u, no riječ je zapravo o bezvremenskoj priči ,,Pepeljuga” Charlesa Perraulta. Perrault je francuski pisac 17. stoljeća smatran utemeljiteljem žanra bajke. Njegova najpoznatija djela su Pepeljuga, Crvenkapica, Trnoružica, Mačak u čizmama i Modrobradi. Bolesna Braća, tj. braća Grimm, voljela su umočiti prste u tuđi med pa se tako i Pepeljuga našla pod njihovim šapama te je njihova verzija postala ujedno i najčitanija.

Najpoznatiju (animiranu) filmsku verziju izbacio je Disney davne 1950. godine nominiranu za čak tri Oscara. S vremenom je postala ,,Disneyev klasik”. Adaptacija braće Grimm i filmska adaptacija 1950. bile su tek početak sažvakavanja priče Charlesa Perraulta. Prvu filmsku reciklažu napravio je Britanac Bryan Forbes 1976. s ,,The Slipper and the Rose: The story of Cinderella”. Uslijedila je zatim njemačka ,,Aschenputtel” 1989. godine, a potom su se nizale u sve kraćem razmaku. Jedna od gorih, napravljena po verziji mjuzikla Rodgersa i Hammersteina bila je ,,Cinderella” s loše isforsiranom rasno mješovitom glumačkom postavom 1997. godine. Osvježenje je nastupilo 1998. verzijom ,,Ever After: A Cinderella Story” s Drew Barrymore u ulozi Pepeljuge. Zatišje sa ,,štancanjem” Pepeljuga trajalo je svega 4 godine, dok se 2002. godine nije pojavio film ,,Confession of an Ugly Stepsister”, priča ispričana iz perspektive jedne od Pepeljuginih ,,ružnih” polusestri. U nedostatku ideja i polakomivši se za (lakom) zaradom i Disney je 2002. godine napravio nastavak svog animiranog klasika pod imenom ,,Cinderella II: Dreams Come True” te još jedan 2007. nazvan ,,Cinderella III: A Twist in Time”.
Od 2011. godine emitira se serija ,,Once Upon a Time” američke televizijske kuće ABC, u kojoj se Pepeljuga ponekad pojavljuje, a o njenom uspjehu svjedoči snimanje već pete sezone.

Lily James i Richard Maden Foto: facebook.com

Lily James i Richard Maden Foto: facebook.com

Disneyeva Pepeljuga 2015.
Jedan od trenutno većih i očekivanijih Disneyevih projekata upravo je Pepeljuga, čiju su premijeru zakazali za 13. ožujka 2015. godine. Nakon uspjeha Burtonove Alise, Disney je počeo s novom adaptacijom 2010. godine. Mark Romanek trebao je režirati ovaj igrani film, no odustao je zbog nekih unutardiznijevskih sukoba. Zamijenio ga je Kenneth Branagh, a produkciju u ime Disneya preuzeo dvojac već dobro uhodan u fantasy žanr – David Barron i Simon Kinberg. Uloga Pepeljuge prvotno je ponuđena Emmi Watson, koja je ponudu odbila, jer trenutno već radi na jednom bajkovitom projektu – Ljepotica i zvijer u režiji Guillerma del Tora. Pepeljugu tako tumači mlada britanska glumica Lily James, poznata po ulozi Lady Rose u seriji Downton Abbey, dok je njen princ Richard Madden, mladi škotski glumac proslavljen ulogom Robba Starka u općoj pošasti zvanoj Game of Thrones.Na popisu glumačke postave, nalaze se i zvučnija imena, poput Oscarom nagrađivane Cate Blanchett i Helen Bonham Carter.
Za kraj pogledajte upadljivi svjetlucavi teaser-trailer:

 

(Visited 227 times, 1 visits today)

Komentari