Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

“Now I have nothing left” (“Jackie”, P. Larrin)

24.01.2017. Lucia Ursićfoto: facebook.com/JackieFilm/photos
Vrijeme čitanja: 3 minute

Datum 22. studenog, 1963. godine ostat će zapamćen kao jedan od najpoznatijih datuma u američkoj povijesti. John F. Kennedy kao 35. američki predsjednik poznat je kao i jedan od najomiljenijih predsjednika narodu SAD-a, a njegova neočekivana smrt dodatno je uznemirila američku sigurnost u vrijeme Hladnog rata. Kennedy je bio poznat kao karizmatičan vođa i čovjek od naroda, a njegova bolja polovica Jackie bila je uzor mladim generacijama u modi, ljepoti, inteligenciji, ali posebice nakon atentata na svog muža ostala je upamćena kao primjer snage i kraljevske sofisticiranosti.

Iza kulise

Ideja za ovaj biografski film nastala je iz scenarija napisanog za HBO-ovu miniseriju u režiji Stevana Spielberga. Nakon što je Spielberg odustao te mnogih pretprodukcijskih izmjena i nadoknada, Natalie Portman je izabrana za portretizaciju Jackie. Naposljetku je redateljska uloga dodijeljena čileanskom producentu i redatelju Pablu Larrainu, koji nije imao mnogo iskustva u radu na biografskim filmovima, posebice sa ženom kao vodećim protagonistom. Film prati događaje na dan atentata, vrijeme nakon koje Jackie provodi u planiranju sprovoda te prve dvije godine Kennedyjeva mandata kao vrijeme u kojem je Jackie uistinu uživala. Sva je ta iskustva, nedugo nakon Johnove smrti, Jackie podijelila s novinarem Thedorem Whiteom kojem se potpuno otvorila, ali ipak zabranila da javno iznese mnoge stvari.

foto: Screenshot/Official trailer- You Tube

Pomoću ovakve retrospektive i dinamične izmjene životnih situacija nastoji se prikazati kako su se Jackine persone koje je razlikovala u javnosti i privatnom životu, sjedinile u jednu snažnu osobu u teškom razdoblju života dok je bila izložena pozornosti više nego ikada. Portman je ovaj nimalo lak zadatak odradila zaista junački, te je, naravno, njena uloga ta koja nosi cijeli film koji nema posebnu gradaciju radnje što bi mnogi mogli naći kao zamjerku. Ipak, treba biti svjestan da biografski filmovi često jesu takvi jer se najviše usmjeravaju na interpretaciju lika o kojem se radi, što je u ovom slučaju bilo ključno. Da se usmjeravalo više na same događaje oko Kennedyjeve mandature i atentata ne bi se mogla prikazati Jackie u pravom svjetlu, a sami gledaoci bi bili lišeni vidjeti Portman, u dosad moguće, najzahtjevnijoj i najintenzivnijoj ulozi (za koju je bila nominirana za Zlatni globus).

Jackie O

I Portman i Larrain priznali su da nisu znali mnogo o povijesnim detaljima Kennedyjeva ubojstva, još manje o personi i karakteru njegove žene Jackie. Jackie je prvenstveno bila omiljena kao modna ikona, a njen ružičasti kompletić koji je nosila u trenutku atentata poznat je svima i naravno prenesen na platno. Cilj filma bio je prikazati Jackie Kennedy kao više od lijepe žene lijepog predsjednika, koja je osim njega izgubila i dvoje djece te se borila s depresijom i tugom. U trenutcima atentata i danima nakon, Jackie je pokazala svojevrsnu “mušku” snagu i odlučnost te je unatoč protivljenju mnogih marširala uz svog muža osam blokova do mjesta pogreba.

foto: Screenshot/Official trailer- You Tube

Ono što malo ljudi zna je kakva je Jackie bila prije gubitka muža, kada je postala još veća meta medija nego za njegova života i mandata. Znala je da će jednog dana sa svojom obitelji biti prisiljena napustiti Bijelu kuću stoga je, kako bi ostavila utisak Kennedyjevih nadolazećim generacijama predsjednika, modernizirala interijer kuće. Zbog svoje ljubavi prema umjetnosti organizirala je poznate zabave na kojima su osim političkog svijeta prisustvovali brojni umjetnici, književnici, glazbenici. Živeći zavidnim društvenim životom i svojim djelovanjima, kao Prva dama približila je život elitnih političkih krugova građanstvu te znatno utjecala na Kennedyjevu popularnost kao predsjednika.

(Visited 150 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari