Film

Filmolista: 5 vražjih filmova zbog kojih ćete spavati s upaljenim svjetlom

vražji
Foto: freshmoviequotes.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Veoma je raznolik opus strahovitih i jezivih filmova triler i horor tematike. No, posebno su zanimljivi oni koji sadrže element nadnaravnog sukoba dobra i zla, koji se u filmu često manifestira kroz unutarnji karakterni sukob glavnih likova priče. Mitovi, priče i proročanstva o Bogu, Sotoni, spasenju, paklu, anđelima i demonima uvijek su bili neiscrpan izvor mnogih književnih djela, filmova pa čak i glazbe. Ono što filmove ove tematike čini posebnima je njihov psihološki element koji ima neizbježan utjecaj na gledatelja i svakako ga nakon gledanja ostavlja pod dojmom. Stoga smo izdvojili pet filmova vražje tematike kojima je osim jezivosti, zajednička i  veoma zanimljive priča.

5. Horsemen (2009)

Vjerovanje u proročanstvo o četiri jahača Apokalipse zapisano u Novom zavjetu Biblije i danas je prisutno među raznim kultovima i sektaškim skupinama. Cilj filma Horsemen je upravo pokazati kako je i u modernom svijetu današnjice prisutno vjerovanje i strah od četiri jahača; Smrt, Glad, Ratnik i Antikrist. Dennis Quaid glumi emocionalno nestabilnog detektiva koji tugujući za umrlom suprugom zanemaruje svoja dva sina. Njegovu svakodnevnicu uzburkavaju zastrašujuća i čudna ubojstva u kojima se čini da ubojica ostavlja tragove upravo jahačima Apokalipse. Iako je film ocijenjen s tek 5,6 na IMDB-u, neizbježno je primijetiti jezivu atmosferu koju je redatelj dodatno dočarao veoma neočekivan krajem.

4. Number 23 (2007)

Rijetkost je vidjeti Jima Carreyja u filmu koji nema humorističnu tematiku, posebice kada je prisutan element nadnaravnog.Walter Sparrow (Carrey) prosječan je, obiteljski čovjek čiji život doslovce izokreće nepoznata knjiga pod nazivom The number 23. Čitajući knjigu, Walter polako počinje razvijati opsesiju zbog enigme ovog broja povezujući ga sa svakim događajem u svijetu i svom životu. Za broj 23, Walter polako počinje vjerovati da je potpis Sotone za sve loše stvari koje nastaju pod njegovim utjecajem. Unatoč poprilično lošem dojmu kritičara i IMDB-ovoj ocjeni od 6,4 neizbježno je primijetiti kako je redatelj Joel Schumacher izvrsno prikazao stanje do kojeg čovjeka može dovesti njegova vlastita opsjednutost. Glavni element filma sukob je između ljudske paranoje i opsjednutosti kao duševnog stanja naspram postojeće zle nadnaravne sile koja je uzrok svim nedaćama.

3. Constantine (2005)

Strip Hellblazer Vertigo i serija Original Sins bili su inspiracija za nastanak filma Constantine koji, jedini na ovoj filmolisti, neprekriveno prikazuje svijet anđela i demona, pakla i raja. Keanu Reeves je ciničan i nesvakidašnji čovjek koji se u mladosti pokušao ubiti te zbog toga traži spasenje od vječnog prokletstva u paklu. Kako bi stekao naklonost Raja, Constantine tjera zle demone koji rade kaos na Zemlji, natrag u pakao. Njegov se život mijenja kada se upliće u istragu ubojstva koje vodi jedna detektivka. Reeves je dobio pohvale za svoju ulogu, kao i Tilda Swinton koja se ovdje pojavljuje u ulozi anđela Gabrijela, dok se redatelju Francisu Lawrenceu zamjeralo da je mogao napraviti bolji posao. No, u svakom slučaju bitno je istaknuti kako se Constantine drži biblijskog viđenja i opisa sila dobra i zla, izgleda pakla pa čak i karakteristika samih anđela.

2. Angel Heart (1987)

Adaptacija romana Falling Angel, autora Williama Hjortsberga, okupila je redatelja Alana Parkera te glumce Mickeya Rourkea i Roberta De Nira s namjerom da ispričaju jezivu i neobičnu priču smještenu u 1950-e godine New Yorka. Rourke je Harry Angel, privatni istražitelj kojeg Louis Cypher (De Niro) angažira da otkrije nestanak jednog uličara zvanog ”Favorite”. Angel prilikom istraživanja otkriva veoma neobične stvari, a slijed događaja odvija se suprotno od onog što on očekuje. Film je osvojio naklonost i kritičara i publike, posebice zbog glumačkih izvedbi Rourkea i De Nira. Čak i onima koji nisu nikad ni čuli za ovaj film, zasigurno je poznata scena u kojoj De Niro simbolično jede kuhano jaje metaforički prikazujući vražju proždrljivost za ljudskom dušom. Sam završetak filma nudi jedan poseban oblik eskalacije radnje te završnicu priče.

1. The Devil’s Advocate (1997)

Na prvom mjestu nalazi se triler koji je također nastao kao adaptacija istoimenog romana. Priču o ljudskim grijesima, porocima, te odabiru između pakla i raja na kino platno prenijeli su Keanu Reeves, Al Pachino i Charlize Theron. Unatoč nadnaravnim elementima, te stalnoj i diskretnoj prisutnosti samog Vraga, redatelj Taylor Hackford je na izvrstan način prikazao kako ljudski karakter može biti podijeljen i kupljen te kako, čak i nesvjesno, uvijek možemo i moramo birati između dobra i zla. Ono što razlikuje The Devil’s Advocate od ostalih navedenih filmova je to što je Vrag prikazan kao onaj koji upućuje čovjeka na određeno djelovanje, ali ga na ništa ne prisiljava. Na samom kraju, čovjek je taj koji je odgovoran za svoja djela jer je uvijek imao mogućnost izbora. Upravo je zbog tog segmenta filma, koji je jako blizak ljudskoj svakodnevici i vjerovanju, postao kultno djelo.

Osim izravne ili neizravne vražje prisutnosti i sotonističkih elemenata, zajedničko svim ovim filmovima je uznemirujuć i neočekivan kraj. Svaki od filmova uspijeva psihološki okupirati i manipulirati publiku. Iako smo svjesni da je to “samo film”, ostajemo pod dojmom zbog kojeg nećemo htjeti sami provesti noć u mraku i tišini.

Be social

Komentari