Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

U potrazi za neotkrivenim (”The Lost City of Z”, J. Gray)

24.04.2017. Lucia UrsićFoto: facebook.com/lostcityofzmovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mistične priče o izgubljenim gradovima, zaboravljenim civilizacijama i neotkrivenim tajnama svijeta uvijek su bile privlačne ljudskom umu. Legenda o zaboravljenom gradu Z i naprednoj ljudskog civilizaciji u srcu Amazonije inspirirala je redatelja Jamesa Graya da napravi filmsko djelo koje će mnoge potaknuti na razmišljanje. Novinar David Grann 2009. godine napisao je knjigu o stvarnim pustolovinama Percyja Fawcetta koji je početkom 1900 –ih koji je prilikom svojih istraživanja Brazilske divljine započeo priču o izljubljenom gradu Z. Iako se Grannova knjiga, uz opisivanje Fawcettovih putovanja usmjerava i na istraživanja drugih ljudi te nove teorije o izgubljenom gradu, film se uz Fawcettov život i istraživanja usmjerava na prikaz politike i društvene situacije u predratno vrijeme bogate Britanije.

Charlie Hunnam portretira bojnika Percyja Fawcetta koji, nezadovoljan svojim postignućima u vojnoj karijeri, pristaje na misiju koja mu mijenja život. Britansko geografsko društvo zahtijeva od Fawcetta da na neodređeno vrijeme ode u Amazoniju kako bi svojim istraživanjima doprinio kartografskom znanju o tada neistraženim zemljama poput Bolivije. Fawcett to vidi kao priliku u kojoj će napokon pokazati svoje vještine te dokazati da ima vrline časti i hrabrosti koje sam smatra ključnim osobinama muškarčevog karaktera. Na putovanju mu se pridružuje Henry Costin čiju flegmatičnost i neobičnost karaktera Robert Pattinson uspješno prenosi na ekran. Amazonski domorodac koji dvojcu služi kao vodič na putu prijeko rijeke, Fawcettu priča priče o izgubljenom gradu napredne civilizacije duboko u šumi. Fawcettovo uvjerenje da je Indijanac lud ubrzo počinje splašnjavati.

Robert Pattinson i Charlie Hunnam kao Costin i Fawcett
Foto: godblesskeepyoualways.tumblr.com

Feminizam i politika

Iako je primarni cilj filma opisati stvarna putovanja osobe koja je potaknula niz istraživačkih misija u daljnjoj povijesti, prisutni su elementi društvene problematike poput neravnopravnosti žena te prisutnog rasizma u britanskoj vladajućoj klasi koja se smatra nadmoćnom nad ostatkom svijeta. Gospođa Fawcett (Sienna Miller) odvažna je žena, snažnog karaktera koja niz godina ostaje vjerna i odana supruga svom mužu koji je polako postao zaluđen svojim istraživanjima. Iako u pozadini, redatelj je prikazao da je gđa Fawcett kao supruga sveukupno propatila i više od svog muža koji je nezasitno želio dokazati sebe i svoju teoriju.

Drugi bitan segment cijele radnje se odnosi na političku situaciju i usmjerenost Fawcettovih istraživanja. Došavši sa svojom teorijom o naprednoj i staroj civilizaciji na mjestu gdje nijedan bijelac nikada nije kročio, Fawcett se našao na klupi ismijavanja i osuđivanja. Mnogi su ga prozivali ludim zato što je smatrao da pripadnici rase koja nije bijela može biti toliko smislu napredna. Izgubljeni Grad Z također je priča o ljudskoj snazi volje koju vodi unutrašnja želja za ostvarenjem zacrtanog cilja, što ljude često zna promijeniti u potpuno druge osobe.

Gledanje između redaka

Sniman u Sjevernoj Irskoj, Kolumbiji i Južnoj Americi, film obiluje dugim kadrovima prirode čiju ljepotu i ugođaj naglašava neprestana prisutnost glazbe. Uz neodvojivu mističnu atmosferu uzrokovanu konstantnim traganjem glavnog lika za gradom u čije se postojanje sumnja i danas, sveukupan doživljaj filma zasigurno je nesvakidašnji.

Iako se kao zamjerka može priložiti činjenica da koncentriranost gledatelja zna odlutati zbog dugih scena i opisivanja nevezanih za radnju, film na svojevrstan način sadrži elemente napetosti i iščekivanja. Iako ne na način na koji to nude tipični avanturistički i pustolovni filmovi, Izgubljeni Grad Z  ipak je ostavio dojam kako mu nije cilj samo prepričati događaj već ga i istražiti.

Film možete pogledati u CineplexxCinestar kinima te u  Kaptol Boutique Cinema.

(Visited 266 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari