Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Recenzija: Patrick Modiano – Mali Dragulj

25.03.2015. Janja Žganec
facebook.com/PatrickModiano

facebook.com/PatrickModiano

Modianov Mali dragulj (Le petite bijou) 2005. predstavila je Fraktura u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Ovaj kratki roman iz 2001. zaživio je u Hrvatskoj tek dodjelom prošlogodišnjeg Nobela, baš kao i sam Patrick Modiano.

Nerazlučiva atmosfera potrage za prošlosti, u kojoj nije jasno što je mašta i umišljanje, a što stvarni događaj, glavni je dio ovog romana, slično kao u Ulici mračnih dućana. Knjiga prati mladu djevojku Therese koja nije poznavala svog oca, a majka ju je napustila još u djetinjstvu. Malo ranih sjećanja i glasina da je preminula u Maroku jedino su što zna o majci, bivšoj plesačici. U pokušaju ostvarivanja neke umjetničke karijere, majka je nazove Malim draguljem, umjetničkim imenom za kojeg se Therese sjetno zavarava da joj je dano iz naklonosti i ljubavi. Modiano koristi motive iz Theresinog djetinjstva; poput psa kojeg je imala, nesreću koju je doživjela pred internatom i pomoć koju je tada dobila – u obliku gaze s eterom i ujaka kojeg je viđala svakog četvrtka kao ilustraciju jedinih svjetlih točaka i topline koju je dobila od drugih, suprotstavljene odnosu s majkom, a zrcaljene u dva nova Theresina poznanstva na koja se oslanja sa srceparajućom potrebom.

Šetnja romanom vrti se ulicama Pariza, gdje Therese, vidjevši gospođu u žutom kaputu, umisli da je pronašla svoju izgubljenu majku i odluči je pratiti, prisjećajući se epizoda iz djetinjstva i maštajući o možebitnim scenarijima koji bi je povezali sa ženom u žutom kaputu. Stil je jednostavan, pripovijeda nam Therese, a sadašnjost se izmjenjuje s njenim djetinjstvom i razmišljanjima koja evociraju pariške ulice, kolodvori i trgovi kojima prolazi. Ponekad konfuzno stapanje tih epizoda dočarava Theresino stanje, izgubljenost i vječno traganje za minulim djetinjstvom, majkom i ljubavi, bez oslobađajućeg rješenja i odgovora.

Tako roman i završava, s finalnom izgubljenošću i zbunjenom bespomoćnošću, tek minijaturnom naznakom novog, boljeg života. Kao cjelina, Mali dragulj je melankolična atmosfera Theresinih misli, njena uzaludnog lutanja i traganja, samoće i očajničke žudnje za toplinom i ljubavi. Dok knjiga savršeno uprizoruje potragu za izgubljenim kroz pitanja i maštanja, osjećaj zamagljene stvarnosti i prošlošću omamljenog uma ne čini je ugodnim, ali je zato čini zato izrazito emotivnim i pomalo mučnim štivom. Više nego Ulica mračnih dućana, ovaj roman je intimna karakterizacija glavnog lika, s manje likova i radnje, s prodornim pogledom u unutarnji život i bolnim slikanjem emocija.

(Visited 207 times, 5 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.750 out of 5)

Komentari