Film

SANJIVA DOLINA: Skriveni gotički dragulj Tima Burtona

Sanjiva dolina
Facebook Sleepy Hollow
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kada postoji ime veliko i poznato kao Tim Burton u filmskome svijetu, čiji opus sadrži preko trideset naslova, od kojih je barem desetak njih globalno poznato i ovjenčano brojnim nagradama te ubrojeno u klasike, naravno da će postojati i djela koja nisu dovoljno razvikana i dovoljno dobro upamćena u kolektivnoj svijesti gledatelja.

Redatelja kojeg krase ekscentričnost, ekstravagantnost i mračan stil te ambijent, a među poznatije mu svakako spadaju Batman, Alisa u Zemlji Čudesa, Edward Škaroruki, Bubimir itd., predstavlja i Sanjiva dolina  iz 1999. godine (Sleepy Hollow) te spada u nešto podcjenjenija djela u filmografiji. Sanjiva dolina nedovoljno je razvikan filmski uradak, a opet je dragulj u kolekciji autora.

Facebook Sleepy Hollow

Nastao prije točno 20 godina, Sanjiva dolina gotička je fantazija koja inspiraciju za svoju radnju crpi iz jedne od horor priča iz uma pisca Washington Irvinga koja je nastala još u 19. stoljeću, točnije 1820. godine. Priča je to o bezglavom jahaču koji terorizira stanovnike sela Sleepy Hollow, a Burton još preuzima motive iz starijih priča nastalih u srednjem vijeku.

Glumački trio

Radnja je smještena tijekom 1799. godine u malom gradu, odsječenom od ostatka svijeta gdje se odmah na početku filma se pojavljuje Bezglavi Jahač (Christopher Walken) te pronalazi svoju žrtvu kojoj, naravno, odsijeca glavu. Kako nitko od stanovnika ne zna tko stoji iza tog morbidnog slučaja, sazivaju sastanak te u gradić pozivaju Ichaboda Cranea (Johnny Deep), mladog policijskog istražitelja (u originalnoj priči Ichabod je zapravo učitelj) iz New Yorka, koji unatoč profesiji djeluje kao da se ne pronalazi u svome poslu.

Facebook Sleepy Hollow

To pokazuje time da je izrazito gadljiv, a u par scena iako promatra žrtve, svejedno djeluje uplašeno i nesigurno čime unatoč mračnom i gotičkom ugođaju filmu djeluje kao humoristični element. Kako se priča nastavlja, Ichabod uspostavlja suradnju s mladim pomoćnikom te prelijepom Katrinom Van Tassel (Christina Ricci). Oni odluče saznati tko stoji iza brutalnih ubojstava nesvjesni kako je Bezglavi Jahač samo sluga nekomu tko upravlja svim tim ubojstvima te mu daje naređenja.

Nezaboravan ambijent i kinematografija

Karakteristično za Burtonov stil, film je izrazito mračan te ambijentom podsjeća na film Sweeney Todd koji izlazi osam godina kasnije pod istom redateljskom palicom i ponovo s Deppom u glavnoj ulozi. Sanjiva dolina briljantan je u mnogim pogledima kinematografije. Vjerojatno najkvalitetnija stavka filma su sami likovi, od Johnny Deppovog jedinstvenog i moguće najzanimljivije realiziranog lika Ichabodea Cranea, kojeg je nemoguće ne zavoljeti, do briljantnih pozadinskih likova koji tjeraju gledatelja da posumnja na svakoga od građana.

Facebook Sleepy Hollow

Kroz film se povlače poznata i cijenjena imena većinom britanske nacionalnosti čija imena danas često vežemo uz simbolične likove uglavnom iz Harry Potter serijala te klasičnih horor filmova;  Michael Gambon, Miranda Richardson, zatim je tu i Jeffrey Jones koji je briljirao u Amadeusu kao car Josip II, Richard Griffiths, Ian McDiarmid te šećer na kraju, jedan od najpoznatijih Drakula svjetske kinematografije – Christopher Lee.

Ambijent filma savršeno je pogođen i izvrsno proteže gotsku tematiku kroz cijelu radnju dok glazba upotpunjuje cijelu horor kompoziciju. Također, treba spomenuti i izvrsnu kinematografiju, djelo majstora i oskarovca Emmanuela Lubezkog, kasnije zaslužnog za  Birdman, Gravitacija, Djeca čovječanstva, Povratnik… Po tom pitanju, Sanjiva dolina nikako ne zaostaje ni za jednim navedenim.

Sanjiva dolina impresivno je umjetničko horor djelo i ujedno je izvrsna preporuka za svakog obožavatelja prvenstveno Burtonove filmografije ili Deppove glume, a zatim i za svakog obožavatelja strašnije, jezivije i mračne tematike koja ima zanimljivu i mistično-detektivsku priču.

Be social

Komentari