Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Knjige

Tin Ujević – veliki pjesnik hrvatske avangarde

05.07.2015. Tijana ŽivkoFoto: facebook.com/Tin Ujević

Na današnji dan, 5. srpnja 1891. godine, rodio se Tin Ujević – jedan od najvećih pjesnika hrvatske književnosti. Bio je pjesnik, esejist, kritičar, publicist i prevodilac. Rođen je u Vrgorcu, kod Imotskog, kao Augustin Josip Ujević. Gimnaziju je završio u Splitu. Studirao je na hrvatski jezik i književnost, a nakon toga i klasičnu filologiju te filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student, bio je pripadnik mlade generacije hrvatskih intelektualaca, politički aktivan. Godine 1912. godine okrenuo se politici jugoslavenskog integralizma, zbog čega je nekoliko puta boravio u Beogradu. Nakon povratka u Hrvatsku 1912. godine uhićen je i kažnjen trogodišnjim izgonom, zbog čega je 1913. godine emigrirao u Pariz. Upravo je boravak u Parizu utjecao na Tinovo stvaralaštvo i njegov pogled na književnost.

Nakon što je emigrirao u Pariz nastale su zbirke pjesama Lelek sebra i Kolajna koje su objavljene 1920. i 1926. godine, nakon što se vratio u domovinu. Iz Pariza je redovno slao pjesme i članke u hrvatske časopise, zbog čega mu je deset pjesama uvršteno u antologiju Hrvatska mlada lirika iz 1914. godine. Osim što je pisao brojne pjesme, Ujević je pisao i brojne kritičke i političke tekstove. Većinu svojih književnih pogleda objavio je u esejima Oroz pred Endimionom te Sumrak poezije. Godine 1930. preselio se iz Beograda u Sarajevo. U to je vrijeme objavio dvije zbirke pjesama koje pripadaju zrelijoj fazi stvaralaštva. Radi se o zbirkama poezije Auto na korzu i Ojađeno zvono.

Foto: facebook.com/Tin Ujević

Foto: facebook.com/Tin Ujević

Tin Ujević za života nije dobio niti jednu književnu nagradu, ali se zato mnoge književne svetkovine danas nazivaju njegovim imenom. Njegovim je imenom nazvana najveća hrvatska pjesnička nagrada “Tin Ujević”. Ujević je u svojim pjesmama stvorio snažne akcente osobne tragike, izrazio duboke tajne spiritualne, netjelesne ljubavi te razvijao simbolične vizije svemirskih zvjezdanih prostranstava i čežnje za visinama. Osim po književnom radu, ostao je zapamćen i po boemskom načinu života, bio je u središtu pozornosti posjetitelja boemskih kavana i gostionica, a osobenjačkim načinom života skrivao je tajnu svoje intimnosti.

Što pročitati?

1. LELEK SEBRA, KOLAJNA

Vrijeme nastanka – 1920., 1926.

Zašto pročitati? – Prve dvije zbirke poezije napisao je tijekom rata u Parizu kao jedinstvenu zbirku, ali su samovoljom nakladnika razdvojene i tiskane u Beogradu. Dramu svog života i tematsko izvorište svoje čudesne poezije Ujević je najpotpunije izrazio u zbirci Kolajna. Njegove duševne rane imale su korijen još u uspomenama iz njegovog siromašnog djetinjstva, kojeg se pjesnik često i živo sjećao. U zbirkama možemo uočiti veliku emocionalnost subjekta koji glorificira patnju roba i predanost velikoj ljubavi. U pjesmi Svakidašnja jadikovka Ujević je nadahnuto i jednostavno opjevao pogubnu jednoličnost i monotomiju sivog života bez stvaranja i poleta, a ta je pjesma ostala da živi i djeluje kao klasična pjesnička tvorevina.

2. OPOJNOST UMA, MISLI I POGLEDI

Vrijeme nastanka – 1986.

Zašto pročitati? – U ovoj knjizi čitatelju je ponuđena panorama misli i pogleda Tina Ujevića. Priređivač Dubravko Jelčić sakupio je sve Ujevićeve ideje i razmišljanja te je nastojao ne iznevjeriti ni jednu značajku Ujevićeve intelektualne radionice, birajući jednako pojedine ulomke zbog njihovih misaono-sadržajnih kao i stilsko-izražajnih svojstava. Temelj za ovu knjigu su Sabrana djela Tina Ujevića koja su izišla u 17 svezaka.

Komentari