Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Žene koje su oblikovale apstraktni ekspresionizam

15.03.2017. Katarina JukićFoto: Tumblr/ jimlovesart
Vrijeme čitanja: 3 minute

Apstraktni ekspresionizam pravac je u modernoj umjetnosti nastao u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata. Zbog njega je New York, srušivši Pariz s trona, postao glavnim kulturnim središtem na zapadu. Slikari koje većina veže uz ovaj pravac uglavnom su muškarci – Jason Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko… No, koje su to žene, čiji je rad mahom marginaliziran i zanemaren u povijesnom izučavanju umjetnosti, uvelike pridonijele razvitku ovog pravca?

Utjecaj Lee Krasner na Pollocka i apstraktni ekspresionizam općenito

Foto: Tumblr/ thunderstruck9

Lee Krasner velika je slikarica koja je, nažalost, ostala poznata kao Pollockova partnerica. Na njega je imala izniman, čak ključan utjecaj, pa ju neupitno možemo smatrati pionirkom apstraktnog ekspresionizma. Međutim, za tu se titulu morala mnogo srčanije boriti nego što su to činili njeni muški kolege slikari. Zbog seksizma prisutnog u svim sferama života 40-ih godina prošloga stoljeća, pa tako i u slikarstvu, Lena Krasner odlučila je promijeniti svoje ime u rodno neutralno Lee. Na sreću, njezini oštri pokreti i specifični oblici koji podsjećaju na dijelove tijela, počinju privlačiti sve veće zanimanje javnosti.

Jasni motivi u apstrakciji Elaine de Kooning

Foto: Tumblr/ thunderstruck9

Elaine de Kooning još je jedna slikarica koja se morala boriti kako ne bi ostala u sjeni svoga muža, Willema de Konninga. Njezin opus u nekim se svojim dijelovima odmiče od potpune apstrakcije pa se tako uvelike bavila portretima koje je bazirala na pozama karakterističnim za subjekte koje crta. Njezine apstrakcije, s druge strane, djeluju entuzijastično i pokretno, a temeljni motiv nerijetko je sasvim jasan, čak naglašen. Tako je moguće uvidjeti da je Elaine inspiraciju crpila iz krajolika, borbi bikova, crteža iz pećine Lascaux i drugo.

Zanimljiva fuzija ekspresionizma i neoplasticizma Perle Fine

Foto: Pinterest

Slikarica čijim radovima dominiraju hladni tonovi, upotpunjeni pokojim hrabrim, crnim potezom, ponekad se poigravala i kolažem, stvarajući neobične ekspresionističke kompozicije. Zanimajući se i za čiste oblike koji su uglavnom bili u fokusu umjetnika poput Mondriana, Perle je zapravo stvarala zanimljivu fuziju apstraktnog ekspresionizma i De Stijla.

Frustracije i strah u radu Michael West

Foto: artsy.net

Rani radovi ove američke slikarice kombinacija su elemenata kubizma i neoplasticizma, no ubrzo se počinje baviti apstrakcijom, što se smatra posljedicom njezine veze sa slikarom Arshileom Gorkyim, čije je prošnje nekoliko puta odbijala, želeći ostati potpuno neovisna. Na njezinim kasnijim radovima može se iščitati kontekst u kojem slikarica stvara. Sav strah, kaotičnost i frustracije koje vladaju nakon Drugog svjetskog rata vidljive su na njezinim radovima, a ona ih izražava istiskivanjem debelih slojeva boje ravno iz tube, mutnim apstrakcijama i egzistencijalističkim naslovima kao što su Nihilizam, Pomirenje i slično.

Liričnost slikarstva Joan Mitchell

Foto: Tumblr/ jimlovesart

Apstrakcije Joan Mitchell djeluju bujno, poetično, lirično, zahvaljujući slikaričinim unikatnim isprekidanim potezima i koloritom koji podsjeća na uvelo cvijeće. Kao i kod West, moguće je iščitati avangardni kontekst u kojemu Mitchell stvara, no ona odabire prikazati kulturne značajke svoga vremena. Mitchell inspiriraju njujorški pisci i glazbenici, primjerice stihovi Franka O’Hare koji je bio njezin prijatelj i note jazz glazbenika Milesa Davisa.

Mary Abbott oslikava senzualnost destinacija

Foto: artsy.net

Mary Abbott bila je model čije su fotografije krasile stranice Voguea i Harper’s Bazaara. Međutim, kasnije se počela baviti i slikarstvom, ostavivši za sobom važne apstraktne radove. Njezine slike, nastale širokim potezima, poznate su po vrelim, senzualnim bojama. Mirna, pomalo poetična atmosfera na njima podsjeća na lokacije na kojima je Abbott odmarala jednom godišnje – Haiti i Djevičanski otoci.

(Visited 321 times, 3 visits today)

Komentari