Istaknuto
24.05.2018.

Htio sam staviti svoju porodičnu povijest u neki kontekst, a što sam više promišljao o tome kada sam pisao, pokušavao sam shvatiti na koji način društvo pristupa tome.

23.05.2018.

Uoči koncerta u Vintage Industrial Baru razgovarali smo s Ivanom Grobenskim iz kolektiva Moskau. Zašto ne bi htio upoznati Nicka Cavea na INmusicu, kako čitati Sveto pismo i kakve veze s Biblijom imaju Vladimir Nabokov i Markiz De Sade, samo su neke od tema kojih smo se dotakli u razgovoru.

Glazba

Ziher playlista: Najbolje uvodne pjesme na albumima

06.01.2017. Monika BračevićFoto: Anton Hooijdonk

Zakoračili smo u prvi tjedan 2017. Nadamo se da ste se odmorili od ludog dočeka. Ako ste ga mirno proveli u toplini svoga doma, to je isto sasvim u redu.  Za većinu se vjerojatno ništa nije promijenilo, tek brojka na kalendaru. Ipak, nova je godina uvijek simbolično bila vrijeme svježih početaka i nadolazećih pobjeda. A postoji li bolji način obilježavanja ulaska u novo razdoblje nego uz melodije sjajnih uvodnih pjesama koje su obilježile neke od najboljih albuma svih vremena.

Po jutru se dan poznaje

Kažu da se po jutru dan poznaje – tako je i uvodna stvar na albumu bitna stavka jer o njoj ovisi prvi dojam. Ona je često ta koja odlučuje hoćemo li se zakačiti ili ne. Snažne otvarajuće kompozicije postepeno nas navuku na pažljivo slušanje. One su te koje grade atmosferu albuma. “OK Computer”,“Wish You Were Here”“Ten”, “London Calling”, “Nevermind”, “The Doors”, “Unknown Pleasures”, “The Queen is Dead”, “I’m Your Man”… Sve su to klasici koji ne bi bili isti bez svojih upečatljivih uvodnih numera.

Rijetko tko može ostati miran i ravnodušan na prve taktove kultnih Thunderstruck ili Smells Like Teen Spirit. Putovanje bespućima nadolazećih tonova ne bi bilo isto bez početnih Shine On You Crazy DiamondSunday Morning ili Space Oddity. Za emocionalno čišćenje i lakšu obnovu spremili smo vam izbor ponajboljih uvodnih pjesama na albumima. Pročistite sav nered iz vaše glave, ponudite si zaokruženje i otpust svega što vas je mučilo u protekloj godini. U novoj godini želimo vam da budete vjerni sebi jer samo kao sretne i ispunjene individue možemo doprinijeti društvu. I neka vas osim kvalitetnih ljudi, kroz život prati i kvalitetan soundtrack.

(Visited 141 times, 1 visits today)

Komentari