Film

10 stvari koje morate znati o trećoj sezoni ‘Sluškinjine priče’

Foto: bartonfinks.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 6 minute

Sluškinjina priča jedna je od onih ekranizacija koje nas drže za slezenu: svakim danom sve smo bliži Gileadu – autokratskom svijetu gdje su žene obični instrumenti muškaraca u nastojanju za očuvanjem vrste, ali i vlasti.

Serijal nastao prema istoimenom predlošku Margaret Atwood iz 1985. godine vjerojatno su pogledali svi čitatelji ovog teksta, no ostale upozoravamo na more spoilera iz prve dvije sezone u izlaganju novosti vezanih za treću sezonu jezive priče o radikalnom patrijarhatu koja se nastavlja 5. lipnja na platformi HULU.

Blic-flešbek: June je u drugoj sezoni zatrudnjela što joj je sačuvalo glavu na ramenima dok su brojne ostale Sluškinje poslane u Kolonije gdje ih predstavnici Gileada, pijuni Zapovjednika, izrabljuju do smrti. Klimaks sezone, kao i sam kraj serije pak događa se kada Serena Waterford zajedno s Marthama pomaže protagonistici pri bijegu iz Gileada zajedno s novorođenom kćeri Holly. Prije negoli krenete u ljetni bindž, morate znati sljedeće za kvalitetnije zgražanje u lipnju:

Emmyji
Foto: facebook.com/handmaidsonhulu

I. U ime obitelji

Dakle, sve kreće od reklamnog teasera za treću sezonu prikazanom tijekom Superbowla, a koja je u potpunom kontrastu sa sadržajem serijala. Imaginarna politička tvorevina Gilead u našoj priči prikazan je kao utopistička, turistička destinacija, savršenog života. Nešto kao što bi naša politička elita prikazala svijetu sliku propale Hrvatske u nekoj od reklama za HTZ.

Sjetite se samo Jacine kampanje s oblim guzama nakon što je Senki odstupio s vlasti. Fraza koju koriste itekako odražava trenutno stanje u trumpovskoj poremećenoj Americi, a koristi se referencama iz predizborne kampanje Ronalda Reagana iz 1984. To je ujedno i Trumpov predložak za vladanje, s daškom dostojanstva, doduše. Pogled u budućnost i za Ameriku i Hrvatsku gdje će žene biti mašine za rađanje i služenje, a Željka Markić nova Tetka koja bi držala sve na svom oku, naravno – u ime obitelji.

II. Boje su u nama

Trailer koji predstavlja treću sezonu donosi nam drukčiju opravu za protagonisticu June/Offred. Gledatelji i čitatelji znaju da je odjeća kodirana bojama, a one predodređuju društvene i rodne uloge, pa su tako Sluškinje uvijek u crvenom (simbol plodnosti), Supruge u modrozelenom (simbol majčinstva), Tetke u maslinastozelenom (simbol autoriteta i kontrole), dok su Marthe u oker opravama koje aludiraju na njihovu bezličnost i nevidljivost u kućanstvu koje zapravo one vode i održavaju.

sluškinjina priča
Foto: facebook.com/pg/handmaidsonhulu

Elizabeth Moss u teaseru je upravo u martinskoj opravi što znači da se sigurno vraća u kuću Waterfordovih gdje će se uloge kućanstva sada radikalno izmijeniti, ako se sjetimo da su Rita (Martha) i Selena Waterford (Majka/Supruga) pomogle Sluškinji Offred da izbavi svoju novorođenu kćer. Dakako, trailer ju prikazuje u markiranoj opravi na kakvu smo navikli, pa će tako zasigurno nastaviti s ulogom sluškinje. No hoće li Offred nakratko biti dodijeljena nova funkcija, vidjet ćemo za tri mjeseca.

III. Ritina uloga

Rita (Amanda Brugel) je ta koja je uvijek bila u sjeni, kako i priliči njezinoj rodnoj ulozi u totalitarnom Gileadu. No kako nas je Amanda Brugel osvojila u prve dvije sezone i potpuno kupila pomaganjem Offred u finalu druge sezone, scenaristi su joj proširili ulogu, kao što su to u drugoj sezoni učinili s Emily (Alexis Bledel).

Scenarist serije Bruce Miller u intervjuima je potvrdio da će Rita morati biti iznimno vješta i maštovita u pokušaju preživljavanja svoje ‘izdaje’ Gileada, što će biti zanimljivo promotriti jer da bi preživjela, ovisit će o drugim likovima u ovoj nacifašističkoj konstelaciji.

IV. Teta Lydia

Iz teasera vidimo da nam je omiljena negativka Aunt Lydia (Ann Dowd) ipak preživjela napad nožem na stepeništu iza kojeg je stajala potpuno emocionalno, ali i fizički osakaćena Offglen (Emily). Lydia predstavlja sve one neuništive zlotvore koji vječno vladaju društvom i nitko im ne može ništa.

Foto: multiprises.tumblr.com

Možda su scenaristi zavirili i na Markov trg po nadahnuće! Ili opet kod Željke Markić koja govori u nebuloznim metaforama o životu. Međutim, Miller je govorio i o njoj, odnosno glumici Ann Dowd nagrađenoj Emmyjem za ovu značajnu ulogu – Tetke su neuništive.

V. Diverzant unutar Gileada

Zapovjednik Lawrence (Bradley Whitford) pokazao je subverzivnu i neočekivanu dimenziju među Zapovjednicima – oploditeljima Sluškinja, moralnim stupovima Gileada i totalitarističkim patrijarhalnim eksploatatorima – svojim hipijevskim karakterom. Okružen slikama, umjetninama, glazbom iz predgileadske ere iliti iz vremena Sjedinjenih Američkih Država, Lawrence se čini kao tračak nade u svojoj alternativnosti, no ne treba zaboraviti da je upravo on tvorac jezivih Kolonija koje su najobičnije reinterpretacije koncentracijskih i radnih logora nacističke Njemačke rezervirane za sve žene koje više nisu korisne društvenom uređenju Republike Gilead. Zapovjednik je načelno pomogao svojoj novoj sluškinji Offlawrence (ex Ofglen iliti Emily), što znači da bi on mogao biti diverzant unutar Gileada. Nešto kao Stipe Mesić u Hrvatskoj.

VI. Sve više materijala

Scenaristi su ponukani uspjehom, ali i narativnim potencijalom ideje i predloška do mjere da će razraditi i potom nadograditi temelje koje postavila Margaret Atwood 1986. godine po objavi romana. Serija koja je inspirirana Amerikom, Iranom i autokracijama 1980-ih danas ima još više materijala u svijetu autokrata, oligarha, Trumpova, Plenkovića, Orbana do mjere da bismo mogli nabrajati imena do sljedećih političkih izbora, mogla bi se prikazivati do čak deset sezona jer je mesa dovoljno. Ženskog, dakako, kao najlakšeg plijena.

Foto: facebook.com/pg/handmaidsonhulu

VII. Koncentracija na druge likove?

Serija će u svojoj trećoj, a potencijalno i nadolazećim sezonama kombinirati događaje i incidente prve sezone, uhvatiti se u koštac s propuštenim mislima naše June, a ako je suditi prema prethodnoj stavci, u seriji bi do izražaja mogli postepeno dolaziti drugi likovi, kao što je u fokusu druge sezone bila kompleksna i najtragičnija figura serije – Serena Waterford.

VIII. Pod kontrolom M.A.

Margaret Atwood ne križa se nad blasfemijom i mesarskim trančiranjem svog predloška, nego otpočetka, a posebice od druge sezone koja nadilazi okvire romana nadgleda pisanje i produkciju, a to će činiti i u nadolazećim sezonama.

IX. Novi likovi

Serija u trećoj sezoni dobiva nove likove – novi par koji ne može imati djecu – Winslowe. Novi Zapovjednik Winslow bit će omiljeni Christopher Meloni, poznat po ulogama u seriji Happy, odnosno OZ i Zakon i Red. Redovito razbijač, mrgud i siledžija, vjerojatno će se savršeno uklopiti u krvoločan, surov i mizogini svijet Gileada, a znamo da će Waterfordovima pomoći u formativnom putovanju na kojem mu asistira Supruga koju će zaigrati Elizabeth Reaser (The Haunting of Hill House), moralna podrška Sereni Joy Waterford.

Foto: facebook.com/pg/handmaidsonhulu

Činjenica da će se Supruge zbližiti tijekom muževljevih eskapada nekadašnjom Amerikom govori nam i da će hladna začetnica Gileada nekako uspjeti sakriti svoje učešće u izbavljanju majušne Holly – biološke kćeri Offred i Nicka – koja je katalizator akcije i promjene u kući, Gileadu i seriji. Ono što ne znamo jest kakav je pozadinski i istinski odnos novog para prema monstruoznoj distopiji.

X. Roman ‘The Testaments’

Margaret Atwood je prošle godine na svom profilu Twittera potvrdila kako piše nastavak romana, dakako, ponukana popularnošću i uspjehom serije. Ruku na srce, iako ćemo se svi praviti pametni i unaprijed je osuditi za eksploataciju autentičnosti romana, Atwood bi mogla napisati vraški dobrog nasljednika s obzirom na sve na što smo aludirali i kritizirali prethodno u tekstu, a što je tek mali pogled u stanje naše društveno-političke zbilje.

Teško je reći i znati hoće li se nastavak koji se odvija  petnaestak godina nakon izvornika djelomično oblikovati prema scenariju serijske adaptacije ili će pak serija u budućnosti posuditi elemente novog romana, no ono što znamo sada jest da će se roman zvati The Testaments, a bit će objavljen u rujnu ove godine i da je kao i za prvi tekst spisateljica jednostavno pratila događanja oko sebe. Tužno je da remek djelo redovito odražava tragediju i crpi iz ljudske patnje.

Be social

Komentari