Knjige

Knjige koje su nam uljepšale djetinjstvo: 10 knjiga koje morate pročitati prije nego što odrastete

Foto: facebook.com/FansOfChildrenLiterature
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: facebook.com/FansOfChildrenLiterature
Foto: facebook.com/FansOfChildrenLiterature

Svatko, pa i onaj koji nikad nije bio ljubitelj književnosti, može navesti barem jednu knjigu koja mu je obilježila djetinjstvo i koje se još rado s osmijehom prisjeća.  Neke knjige smo čitali zato što smo morali, a neke smo uzimali u ruke iz radoznalosti i užitka. Ponekad su školske lektire te koje nam se sasvim neočekivano urežu u pamćenje, dok su često to one knjige na koje iznenada naiđemo u lokalnoj knjižnici. One su nam pomogle da odrastemo i spoznamo određene stvari važne za život, zabavile su nas i nasmijale te nam tako ostale u pamćenju do odraslih dana. No u svakome od nas još se krije dijete i tom djetetu je još preostalo dosta toga za obaviti prije nego što u potpunosti odraste. Među tim zadacima je i čitanje poneke od knjiga sa ove liste.

10. Ivan Kušan: Koko u Parizu

Iako se često spominje zaostajanje hrvatske književnosti za francuskom ili američkom, hrvatski dječji pisci uvijek su bili na nivou. Možda najčitaniji i najdraži pisac hrvatskih školaraca je Ivan Kušan. Uzbuna na Zelenom vrhu, Lažeš Melita i Koko u Parizu samo su neka od njegovih djela koja smo s radošću gutali, iako su bila lektira. Od Kokovih pustolovina u pamćenju mi je najbolje ostala ona pariška tokom koje Koko i Zlatko uspješno spašavaju nestalu Mona Lisu, ali na kraju nas čeka neočekivani obrat. Ispada da je Koko to sve sanjao pod utjecajem Zlatkovih nadobudnih priča o strašnim stvarima koje se događaju u Parizu.

Foto: facebook.com/kokoiduhovi
Foto: facebook.com/kokoiduhovi

9.Kenneth Grahame: Vjetar u vrbama

Definitivno je jedna od najneobičnijih knjiga moga djetinjstva ova o Štakoru, Krtici i Žapcu. Mirna i topla priča o prijateljstvu i moralu, a opet protkana humorom privukla je pažnju i maštu milijuna mališana od trenutka kad je 1908. objavljena. Mitologija, pustolovine, poučnost i predivni opisi prirode spojeni su na prelijep način te je ova knjiga jednostavno predivna za čitanje. Koliko je bila i ostala voljena od generacija mladih čitatelja pokazuju brojne ekranizacije i adaptacije, poput one Walta Disneyja iz 1949. ili mnogobrojne BBC-jeve radijske obrade dok je Žabac uvršten u listu 100 najboljih izmišljenih likova časopisa Book.

8. Anto Gardaš: Duh u močvari

Anto Gardaš također spada u hrvatske književnike koji su nam uljepšavali djetinjstvo, a pustolovine njegovog Mirona u potpunosti se mogu mjeriti s Kokovim. Nedavno ekranizirano Gardaševo djelo Duh u močvari uspješan je spoj jeze i duhovitog koji zasigurno drže dječju pozornost tokom cijele knjige. Tko god je pročitao ovu knjigu zasigurno se još sjeća Mironove, Melitine i Liptusove pustolovine u Kopačkom ritu, a školarcima nisu ostala strana niti ostala djela poput Miron u potrazi za svetim Gralom ili Priče iz Kopačkog rita.

7. Robert Louis Stevenson: Otok s blagom

Gotovo svako dijete imalo je fazu kad je bilo opsjednuto gusarima. Možda je to bilo nakon čitanja Petra Pana, a možda nakon gledanja jednog od brojnih filmova o tim morskim razbojnicima. Jedna od najpoznatijih knjiga o gusarima sigurno je Otok s blagom. Priča o mladom Jimu Hawkinsu koji se igrom slučaja zatekne u središtu stare piratske zavade te se nađe u posjedu mape koja vodi do otoka punog skrivenog blaga omiljena je među djecom već dva i pol stoljeća, koliko je proteklo od njezina objavljivanja. Otok s blagom doživio je brojne ekranizacije i reinterpretacije tokom godina i još uvijek je čitan i aktualan među mladom publikom.

Foto: facebook.com/Duh-u-močvari
Foto: facebook.com/Duh-u-močvari

6. Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa

Astrid Lindgren neosporivo je jedna od najpopularnijih autorica dječje književnosti, a njezina Pipi Duga Čarapa zasigurno je jedan od najpoznatijih likova književnosti. Dogodovštine ove šašave djevojke oduševile su djecu, ali sama Pipi je bila ta koju se obožavalo. Luckasta, slobodnog duha, pametna i neodoljivo simpatična – Pipi se sviđala svima.

5. Roald Dahl: Charlie i tvornica čokolade

Matilda, Vještice, Gremlini, Charlie i tvornica čokolade…Mnogo je knjiga ovog Britanca ostalo u našem sjećanju bilo iz filmova, bilo s polica knjižnica.  Priča o malom Charlieju Bucketu, siromašnom dečkiću koji živi nasuprot veličanstvene i tajanstvene tvornice iz koje svakodnevno izlaze brojne poslastice stekla je obožavatelje diljem svijeta. Poučna priča o skromnosti i ljubavi koju pruža obitelj upotpunjena je zamamnim opisima slastica i grotesknim Willyjem Wonkom pa tvori priču za pamćenje.

4.Ferenc Molnar: Junaci Pavlove ulice

Roman mađarskog pisca bio je jedan od najčešćih odgovora na moje pitanje o najdražim knjigama iz djetinjstva. Priča o dvije skupine dječaka koji se bore oko velike livade koja im služi za igru, a takvih mjesta nema puno u velikom gradu poput Budimpešte, u kojoj se radnja i odvija, bila je omiljena kod svih generacija čitatelja. Borba među dječacima opisana je kao pravi rat, a nema tko nije pustio suzu tokom smrti malog Nemečeka. Ovaj roman zasigurno zaslužuje naslov jedne od najboljih i najdražih knjiga našeg djetinjstva.

3.Mark Twain: Pustolovine Huckleberryja Finna

Doživljaji nestašnog dječaka Toma obvezna su lektira u hrvatskim osnovnim školama, ali pustolovine njegovog neobuzdanog prijatelja Hucka su one koje su uvrštene među “velike američke romane”. Pustolovine Huckleberryja Finna pričaju o događajima koji su uslijedili nakon doživljaja dvojice dječaka koji su dio Pustolovina Toma Sawyera. Huck i Tom došli su u posjed određene količine novaca te sada odlučuju poći svaki svojim putem. Uz Tomovu pomoć Huck jedne noći bježi iz njihova gradića St. Petersburga i kreće na splavi niz rijeku Illinois zajedno sa svojim ocem alkoholičarem. Iako u početku nije dobro dočekan od strane publike, uskoro je ovaj roman postao institucija i sinonim za dječačke snove o pustolovinama.

Foto: facebook.com/The-Adventures-Of-Huckleberry-Finn
Foto: facebook.com/The-Adventures-Of-Huckleberry-Finn

2. Michael Ende: Priča bez kraja

Jedna od knjiga koje nikad nisu bile uvrštene u lektiru, ali koje su djeca obožavala čitati. Roman o dječaku Bastianu kojeg neodoljivo privuče neobična knjiga u lokalnoj knjižari i koji čitajući je sve više postaje povezan sa svijetom o kojem priča. Drugi dio priče prati događaje u paralelnom svijetu Fantastici koji polako uništava Ništavilo, a carica šalje mladog ratnika da otkrije uzroke razarajuće pošasti i pokuša joj stati na kraj. Sve u svemu, interesantna i poučna priča koja je zaintrigirala djecu i one malo starije obožavatelje fantasyja.

1. J.K.K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca

Iako ova lista ne navodi knjige po njihovoj vrijednosti i omiljenosti među djecom, nego su samo poredane po brojevima jer neki red mora postojati, Harry Potter je smješten na prvo mjesto jer mu je tamo jednostavno mjesto. Obožavan među djecom i odraslima od trenutka objavljivanja, ovaj je roman, kao i cijela serija uopće, najpoznatiji i najvoljeniji dječji roman ikada. Nitko prije, a niti poslije nije izazvao takvu histeriju kao mali čarobnjak s munjolikim ožiljkom na čelu. Kao što je generacija naših roditelja odrasla s Frodom i Samom, tako smo se mi kroz cijelo djetinjstvo družili s Harryjem, Ronom i Hermionom. Harry Potter je svakako knjiga koja je obilježila našu generaciju i usmjerila dječju književnost u nekom potpuno novom pravcu.

Mnogo knjiga koje smo kao djeca voljeli ovdje nisu navedene, ali izabrano ih je nekoliko koje su zaista obilježile generacije mladih čitatelja i ostale u pamćenju. S modernom tehnologijom i mogućnostima koje ona pruža čitanje je nekako palo u drugi plan, ali ono je nešto što bi se trebalo sačuvati jer pruža određenu širinu i mogućnost putovanja u svjetove koji nam inače nisu dostupni.
Be social

Komentari