Film

Deset zanimljivosti o Netflixovom hitu „Wednesday”

wednesday
Foto: YouTube screenshot, Wednesday (Netflix)
Vrijeme čitanja: 3 minute

Omiljena obitelj Addams još jednom se vratila na male ekrane, ovaj put u manjem broju i u live-action obliku. Govori o mladoj Wednesday, kćeri Morticije i Gomeza Addams, brutalnoj i sadističkoj djevojci lišenoj osjećaja, koja dolazi u Akademiju Nevermore. Ondje mora riješiti misteriju čudovišta koja je povezana s duboko skrivenom tajnom znamenite obitelji.

Serija je oborila sve rekorde gledanosti kao najgledanija Netflixova serija na engleskom u prvom tjednu te je zasad treća najpopularnija Netflixova serija na engleskom (uz „Stranger Things” na prvom i još čudnije stvari, „Monster – Dahmer: The Jeffrey Dahmer Story” na drugom mjestu ).

U nastavku pak saznajte poneke činjenice o seriji, koje bacaju novo svjetlo na nju i koje ste možda propustili gledajući ovo djelo.


1.


Christina Ricci, glumica koja je utjelovila Wednesday Addams u dva filma („Obitelj Addams” i „Vrijednosti obitelji Addams”), glumi i u ovoj seriji i to ne samo kao sporedni lik, kako to inače biva, već kao punokrvni lik bitan za radnju, učiteljica Thornhill. Ricci je svjesno odbila dati savjete mladoj nasljednici, kako bi izbjegli loše kopiranje i stvorili novu, zasebnu verziju legendarnog lika.


2.


Ako ste pozorno pratili, uočili ste da Wednesday vrlo fokusirano gleda, odnosno da gotovo nikad ne trepće. Razlog tomu je snimanje jedne scene u kojoj glumica Jenna Ortega nije treptala, što se jako svidjelo legendarnom redatelju Timu Burtonu koji je to odlučio iskoristiti tako da postane dio lika. Wednesday tako jedino trepće kad je iznenađena ili kad ju se uhvati nespremno, a to se ne događa često.


3.


Akademija za otpadnike i odbačene, koju protagonistica pohađa, zove se Nevermore/Nikadviše, a nazvana je prema riječima koje izgovara gavran u slavnoj poemi Edgara Allana Poea. Po njemu je pak nazvano natjecanje u kojem sudjeluju učenici škole, Poeov kup.


4.


Kako bi promovirao seriju na način prilagođen mlađoj publici, Netflix je otvorio Twitter račun za gospođicu Addams te je pisao tweetove u njenom osebujnom stilu. No, kako serija otkriva, prava Wednesday Addams to nikad ne bi učinila – ona odbija koristiti gotovo svaki oblik moderne tehnologije jer ne želi postati njen rob.


5.


Scenaristički dvojac Alfred Gough i Miles Millar, koji stoje iza filmova kao što su „Smrtonosno oružje 4”, „Spider-Man 2” te serije „Smallville”, glavni su kreativni tim iza serije, uz redatelja Burtona. Referencu na scenariste pronalazimo u scenama kad Wednesday odlazi terapeutici – njihova prezimena stoje na ulazu u zgradu.


6.


Kako bi se pripremila za zahtjevnu ulogu, Ortega je pohađala satove vožnje kanua, mačevanja, streličarstva i njemačkog jezika.


7.


Dugogodišnji suradnik Tima Burtona, skladatelj Danny Elfman, sudjelovao je i u ovom njegovom projektu. Njihov zajednički rad proteže se tijekom nevjerojatnih 17 filmova – od „Bubimira” (1988), „Batmana” (1989“), „Sanjive doline” (1999) do „Charlieja i tvornice čokolade” (2005) i brojnih drugih. Ovo nije Elfmanu prvi izlet u televizijske vode – skladao je i naslovne skladbe „Simpsona”, „Sledge Hammer!”, animiranu seriju „Batman” i ostale.


8.


Ples koji Wednesday izvodi u sceni godišnjeg bala Akademije Nevermore ubrzo je postao hit na društvenim mrežama, a zanimljivo je da ga je izvođačica sama koreografirala. No, ubrzo je došla na metu kritika jer je u trenutku snimanja bila pozitivna na COVID-19.


9.


Pjesma na koju glavna junakinja pleše, Goo Goo Muck benda Cramps, doživjela je sličnu sudbinu kao i ovoljetni hit Kate Bush, Running Up That Hill – u SAD-u je sa samo 2.500 streamova skočila na 134.000! Time je jedna oživljena serija dala rockabilly sceni dodatnu vidljivost i približila ju mlađim generacijama, a pjesmi s albuma „Psychedelic Jungle” (1981) je priskrbila novi vjetar u leđa.


10.


Jenna Ortega utjelovljuje dvije uloge u seriji – naslovnu ulogu i onu Goody Addams, dalekog pretka ekscentrične obitelji.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari