Vizart

Predstavnici Grupe Gorgona na izložbi u Zürichu povodom stogodišnje obljetnice Dade

Foto: galeriethalberg.ch
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Ove godine obilježava se stota obljetnica osnivanja novog umjetničkog pokreta koji je tadašnji svijet uzdrmao do temelja. Dok je Prvi svjetski rat pustošio Europu, umjetnici i intelektualci pronašli su neutralnu zonu u švicarskom Zürichu koji je ubrzo postao žarište europske avangarde. Nekolicina ekscentrika okupila se oko kafića Cabaret Voltaire i stvorila novi umjetnički izričaj koji je negirao stanje besmislenosti i beznađa u kojemu se zatekla civilizacija. Zagovarajući rušenje svih tradicionalnih estetskih vrijednosti, glavni predstavnici pokreta Tristan Tzara, Hugo Ball, Michel Duchamp, Hans Arp i Sophie Tauber utjecali su na sve važnije avangardne pokrete u prošlom stoljeću, poput nadrealizma, Fluxusa ili konceptualizma. Zürich je stoga odlučio pripremiti bogat cjelogodišnji kulturni program kao hommage čitavom pokretu. U program koji uključuje brojne izložbe, radionice, performanse i koncerte uvrštena je i izložba u čast jednoj od naših najpoznatijih i najznačajnijih umjetničkih grupa – Grupi Gorgona.

U Galeriji Thalberg u Zürichu, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde,  danas se otvara izložba „NEO DADA – GORGONA / Apsurdna sloboda“. Grupa Gorgona je u svojim aktivnostima baštinila dadaistički nihilizam, apsurd i ironiju prema društvu i svijetu krajem pedesetih i u šezdesetim godinama 20. stoljeća, uklapajući se tako u umjentičku atmoferu u Europi koju predvode Novi realizam u Francuskoj, Fluxus u Americi i grupa Die Zero u Njemačkoj. Izložba predstavlja retrospektivni pregled aktivnosti Gorgone koju su činili Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar.

Autor koncepcije izložbe je povjesničar umjetnosti Ješa Denegri. Galerija Thalberg specijalizirana je za modernu i suvremenu umjetnost s posebnim fokusom na poslijeratnu umjetnost. Izložba „NEO DADA – GORGONA / Apsurdna sloboda“ ostaje otvorena do 11. ožujka. Više informacija o izložbi možete saznati na internetskoj stranici Galerije, a sve o obilježavanju stote obljetnice Dade ovdje.

Be social

Komentari