nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

18. ZagrebDox otvara se večeras uz “Ljetne noći” Ohada Milsteina

18. zagrebdox
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvara se u nedjelju, 3. travnja u 20 sati u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu projekcijom filma „Ljetne noći“ izraelskog redatelja Ohada Milsteina. Ovjenčan nagradom za najbolji izraelski film na festivalu DocAviv, čiji je žiri naglasio da se radi o remek-djelu koje stvara nove standarde u dokumentarnom pripovijedanju, ovaj poetičan i nježan film posveta je očinstvu i sponama između roditelja i djeteta. Intimnim pristupom i pomalo sanjivom atmosferom pruža autentične i iskrene – ponekad dirljive, a ponekad duhovite – odgovore na pitanje: kako izgleda svijet u očima šestogodišnjaka?

Kao dio međunarodne konkurencije film „Ljetne noći“ jedan je od dvadeset naslova koji se ove godine natječu za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat, a ista će nagrada pripasti i autorici ili autoru jednog od sedamnaest filmova u regionalnoj konkurenciji. O nagradama odlučuje nekoliko zasebnih žirija: međunarodnim žirijem predsjeda hrvatska redateljica Katarina Zrinka Matijević, kojoj je posvećena i Autorska večer, a odluku o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji donijet će zajedno s članovima žirija Mihailom Gorobčukom („Sjenke djetinjstva“, ZagrebDox 2021) i nagrađivanim domaćim redateljem Daliborom Matanićem.

Što gledati?

Tijekom osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 86 filmskih naslova, a premijerno na ZagrebDoxu svoje filmove predstavit će i nekoliko domaćih autora: Goran Dević („Hrvatskog narodnog preporoda“), David Lušičić („Mlungu – Bijeli kralj“), Vedrana Pribačić („Veće od traume“), Davor Sanvincenti („Mjesta koja ćemo disati“) i Ante Zlatko Stolica („Babajanja“), uz niz stranih autora poput povratnika na ZagrebDox Petera Kerekesa, Paweła Łozińskog Jona Banga Carlsena, a publici će se predstaviti i i Zahavi Sanjavi, Tea Lukač , Matteo Tortone , Nicolas Peduzzi , Sierra Petengill,  Andrei Kutsila i mnogi drugi.

18. zagrebdox
Foto: Press

Na nekoliko događanja otvorenih za javnost tematizirat će se specifični žanrovi i aspekti suvremene dokumentaristike – od fenomena TikTok-a pa do putopisnog dokumentarca.

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr. Novosti o ovogodišnjem ZagrebDoxu mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici festivala: zagrebdox.net.

Be social

Komentari