novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Počinju 14. Riječke ljetne noći: Od Verdijeve “Aide” do Frljićevog “Turbofolka”

riječke ljetne noći
Foto: facebook.com/hnk.zajc
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pod motom “Vrijeme je za odluke!” u petak, 30. lipnja, u Rijeci će započeti 14. Riječke ljetne noći. Ovogodišnji festival će do 21. srpnja donijeti 17 različitih programa na 12 različitih lokacija. Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naglasio je kako ovogodišnji slogan propitukuje dva temeljna pitanja u vezi budućunosti Riječkih ljetnih noći, a to su koncepcija i financiranje festivala koji je pokrenuti 2004. godine s namjerom da postane ravnopravan Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu. O budućnost Riječkih ljetnih noći raspravljat će se, uostalom, i 6. srpnja na popularnom Kazališnom saboru.

Festival će biti otvoren programom “Kazalište koje diše” kada će se kazališna zgrada pretvoriti u forum, građanima će otvoriti sva vrata u sve kazališne prostore, dok će umjetnici izvoditi ulomke iz prošlih, aktualnih i budućih predstava. Tako će kazališni hodnici postati ulice, a brojne sobe i dvorane mjesto susreta građana s umjetnicima. Najveći i najambiciozniji projekt ovogodišnjih Riječkih ljetnić noći je opera “Aida” koja će 20. srpnja premijerno biti izvedena na Ljetnoj pozornici u Opatiji u koprodukciji s Festivalom Opatija. Verdijevo remek-djelo režirat će Marin Blažević, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi i pod dirigentskom palicom Tibora Bogányija. Operom će se obilježiti 60 godina Ljetne pozornice u Opatiji.

Kao najatraktivniji programski naslov ističe se obnova predstave “Turbofolk” Olivera Frljića koja će s novom glumačkom postavom pod nazivom “Turbofolk RI-loudid” biti izvedena 6. i 7. srpnja. Turbofolk je od 2008. i praizvedbe predstave još dublje ušao u sve pore društva, a predstava će pokušati ukazati na niz paradoksa koji taj fenomen okružuju, aktualizirana za današnje vrijeme. U predstavi glume Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Rosanna Bubola, Marija Tadić, Dean Krivačić, Tena Antonija Torjanac i Giuseppe Nicodemo, a dramturg je voditelj Montažstroja, Borut Šeparović.

Foto: www.hnk-zajc.hr

U dramskom programu premijerno će biti izvedena i komedija “Zajc Stand Up” u režiji Borka Perića, trenutno ponajboljeg komičara hrvatskog glumišta i člana glumačkog ansambla satiričkog kazališta Kerempuh. U formi stand up-a 14. i 15. srpnja u Arheološkom parku Principij okušat će se Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić, uz glazbenu podlogu Marija Knezovića, frontmena grupe Zoster. Kazalište Hotel Bulić gostuje 5. i 6. srpnja u Torpedu s monodramom Line Prosa “Lampedusa Beach” u izvedbu najpoznatija riječke glumice Nine Violić i u režiji Senke Bulić. Mlade Afrikanka doživjela je brodolom na obalama jednog od najljepših ljetovališta Europe koje, suprotno svojim asocijacijama, postaje traumatično mjesto i borilište za san o boljem živou.

Plesni program i dječje predstave

U koprodukciji s umjetničkom organizacijom Kabinet nastaje projekt “Dancing moms“, hommage majčinstvu u suvremenom društvu. Unatoč određenim transformacijama obitelji kao temeljne jedinice društvenog života, veza između majčinstva i zaposlenosti i dalje je važna komponenta uporne rodne nejednakosti. Autorice i izvođačice predstave koje će 12. i 13. srpnja biti izvedena u Torpedu su Ivana Kalc i Mila Čuljak, uz glazbeni doprinos Adama Semijalca, poznatijeg pod umjetničkim imenom Bebe na Vole. Plesna mreža Hrvatske dovodi u Rijeku “Dva plesna sola” i dvije izvrsne nagrađivane plesačice, Petru Hrašćanec i Aleksandru Mišić, dok iz Italije gostuje Ariston Proballet s neoklasičnim baletom “Rock Bach koncert” koji spaja klasično i moderno, Bacha i Pink Floyd, a i jedno i drugo obvezuje plesače na izvedbenu preciznost.

Od dječjih predstava nude se dvije predstave Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, “Izgubljena priča: Ivica i Marica” autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića te “Wanda Lavanda” Jelene Tondini u režiji Morane Dolenc, koje će biti izvedene na Trgu sv. Barbare. U Rijeku također stiže i “Šumastikus“, autorski projekt Sanje Milardović i Petra Cvirna, o dva naizgled potpuno različita djeteta koja se zajedno nađu  u šumi i ovise jedno o drugome. Predstava će biti izvedena – u šumi, u Parku Vladimira Nazora. Na programu su i predstave HNK Ivana pl. Zajca, “Racconti di costa e di mare” (Priče s obale i mora) te “Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača”, dok će cijeli festival koncertom na Trgu Riječke rezolucije 21. srpnja zatvoriti hvaljeni ansambl udaraljkaša Sudar Percussion, koji će u multimedijalnom spektaklu izvesti interpretacije skladbi Jeana Michela Jarra.

Be social

Komentari