Film

23. Dani hrvatskog filma su završili, no je li u nazivniku i zauvijek?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: autor
Foto: autor

Došao je kraj tjednu kao i Danima hrvatskog filma. Na velikom platnu Studentskog centra prikazan je obećani program, odbljesnula je godina dana filmskih ostvarenja, nagrade su podijeljene, a pokrenute su i velike promjene.
Žiri katoličkog tjednika Glas koncila dodijelio je nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, filmu Drekavac redatelja Ivana Mokrovića.
Hrvatsko društvo filmskih redatelja dodjeljuje nagradu Jelena Rajković za redatelja do 30 godina starosti filmu Tlo pod nogama Sonje Tarokić, no također pohvaljuje film Daria Bukovskog Tamo gdje živi nada.
Nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku dodijeljene su Danijelu Brlasu i Janku Hajdlu za cjelokupni doprinos filmskoj kritici te Nenadu Pati za životno djelo.
Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara, redizajnirane Oktavijan diplome, u ruke su stigle Tomislavu Šobanu za najbolji namjenski film I ti si nekome lijek, Branku Pašiću za najbolji glazbeni spot Snijeg (Detour) , Ivanu Ladislavu Galeti za najbolji eksperimentalni film Deep and art No. 1, Ivani Božnjak za najbolji animirani film Simulacra, Tanji Golić za najbolji kratkometražni igrani film Slučajno te Borisu Poljaku za najbolji dokumentarni film Autofocus.
Ove godine Grand Prix za najbolji film, zbog okolnosti (odustnosti zasebnog ocjenjivačkog suda), nije dodijeljena nikome, no spomenuti film Autofocus dobio je posebnu pohvalu.
Večer je bila slatko – gorka. Dani hrvatskog filma ostali su bez novčane potpore države. Srećom, u pomoć je priskočio grad Zagreb pa je uz izniman trud održan i ovogodišnji festival.
Danas, 27. travnja u 17 sati, počinju projekcije svih nagrađenih filmova za sve one koji su ih propustili ili ih se pak nisu zasitili.

Foto: facebook
Foto: facebook

Kako bi događaj ipak dobio svoj sretan stigle su i neke dobre vijesti. Na natječaju za novog organizatora festivala pobjedio je Davor Šišmanović, a po prvi put znamo i datume sljedećeg. Dvadeset i četvrto izdanje Dana hrvatskog filma održavat će se od 23. – 26. 4. 2015. u kinu Europa te kinu Tuškanac.

Be social

Komentari