Istaknuto
06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

03.07.2020.

Vrijeme čitanja: 12 minute Pratili smo predviđanja pa smo odlučili izdvojiti i prokomentirati programe za kulturu onih koji već danima krase vrh anketa mnogih portala.

Glazba

“4” (zalagasper): Nježnost kratkog daha

22.02.2020. Patrik Horvat"4" [album cover]
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Svima vjerojatno najpoznatiji po nastupu na prošlogodišnjem Eurosongu, gdje su završili na visokom 15. mjestu, slovenski duo zalagasper predstavili su očekivano izdanje “4”. Radi se o lijepom elektro popu sanjivog zvuka koje će prije osvojiti atmosferom ili Zalinim ljupkim, zavodljivim glasom, nego samim skladbama.

Punih imena i prezimena, Zala Kralj i Gašper Šantl, stvaraju glazbu koja zvuči privatno, minimalistički, neopterećeno, jednostavno i lagano. Svjesno riskiraju na zanimljivosti, ali dobivaju na drugim poljima. Njihov suvremeni pop zvuk slatkog je okusa, nedovoljno upečatljiv, ali velike ugode. U nekim se pjesmama igra na tajanstvenost, u nekima na atmosferu, a negdje na ljepotu zvuka.

Rekao bih da su na albumu jači trenuci one brže stvari, poput come to me, Valovi ili proslavljene Sebi. Upravo je Sebi glavni adut i vrhunac albuma. Kao otvorena stranica dnevnika ili misli ljubavnika teče atmosferično, gotovo hipnotično vašim ušima. Slovenski zvuči prekrasno, a dobar tekst ne odmaže.

Tu je i mirna, emotivna Novo Sonce, kao i Signals koja se na prvu možda neće uloviti, ali u konačnici je među favoritima. Pjesmu Signals smo spomenuli i u jednoj od izdanja Nove glazbe. Ostale pjesme više manje prolaze kroz prste poput vode ili pijeska neke osunčane plaže. Ipak, album je ugođajem na razini. U tim manje koncentriranim trenucima ne ostavlja se velik utisak, a neki refreni su preslabi.

Iz drugih medija osjetio sam mnogo više optimizma oko zalagasper nego u sebi. U svemu što sam čuo održava se određena autentičnost, čuva se toplina i bezbrižnost, ali iako na to nisu ni ciljali, nedostaje faktora oduševljenja. Koliko god hipnotični bili i na kraju se uvukli pod kožu, odnosno u uši, odlučio sam ne ublažiti dojmove.

U svrhu promocije albuma zalagasper su najavili koncert u Kino Šiška u Ljubljani, 27. veljače. Ne sumnjam u to da će biti krasno.

(Visited 139 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 3.571 out of 5)

Komentari