Glazba

Izvještaj – Cat Power: Karizmatična nježnost vokala u tišini prepune Tvornice

cat power
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Moja priča s Cat Power počela je još davno, kada sam slučajno čula stihove „Come with me my love, come to the sea“ koji su nenametljivo doprli do mene. Od tada je to poglavlje otvoreno i nikada nije završeno. Njezine balade uvijek su me privukle natrag da je slušam iznova. Radi se o osobi koja šapćući, nikotinski promuklim glasom priziva da je slušate iznova. Manje-više sve njezine pjesme u istom su tonalitetu, nema nekog značajnog prijelaza s pjesme na pjesmu. Preslušavajući njezine albume ponekad ni ne shvatite da je pjesma gotova. Vjerojatnost da se kod slušatelja pojavi dosada moguća je i realna, sve dok ne uđete u stanje „mamurluka“. Sreća i veselje kad mi se pojavila notifikacija da Los Angeles Agency dovodi karizmatičan vokal Chan Marshall u Tvornicu Kulture bili su neopisivi.

Kad ugodna nježnost glasa nadglasa žamor

S malim zakašnjenjem beskrajno šarmantna Cat Power jučer je stala pred krcatu Tvornicu Kulture i otvorila svoj nastup s Maria/Old Detroit. Žamor publike je umuknuo čim je zapjevala. Nježnost i bjelina njezina glasa sneno su djelovali na publiku koja u prvom koncertnom dijelu nije gubila koncentraciju i bila je vjeran slušatelj, na čemu se Cat Power u nekoliko navrata zahvaljivala. Ostavivši gitaru, sjela je za piano na kojem je zaredala nekoliko pjesama koje su zvučale kao jedna, sve dok se ne bio čuo zvižduk iz publike ili simpatično dovikivanje „volimo te“ te prekinuo njezino nizanje pjesama. Našli su se tu i transparenti s izjavama ljubavi.

cat power
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Sredinom nastupa osjetila se lagana nervoza slušatelja i započelo je lagano komešanje, no ubrzo je Chan smetenost pretočila u smijeh i tako privukla publiku na daljnje slušanje. Cat Power je sposobna izdići svoj začuđujući meki vokal iznad svakog žamora. Ne želim ulaziti u velike rizike nabrajajući pjesme koje je otpjevala, samo ću reći da je najveće ovacije publike „pobrala“ otpjevavši svoje najpoznatije Good Woman, Fool Hate. Tijekom cijelog nastupa Cat Power je održavala pozitivnu interakciju s publikom, zahvaljujući se i ispričavajući se za svaku sitnu grešku koju nitko nije primijetio.

Koncertni nastup završila je pjesmom Moon. Kako joj publika glasnim ovacijama nije dozvolila da se oprosti od Zagreba, u znak zahvalnosti otpjevala je još komadić pjesme kojom je ‘ušila’ svoju pozitivnost , skromnost, karizmu i blagost toj noći svog prvog nastupa pred zagrebačkom publikom.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari