Glazba

Himne nogometnih prvenstava – gdje ima lopte, ima i glazbe

Foto: facebook.com/fifaworldcup
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/fifaworldcup
Foto: facebook.com/fifaworldcup

Ovih dana nemoguće je izbjeći nogomet u našim, a i stranim medijima. Televizije su na akciji u svim mogućim reklamnim letcima dućana koji nam pune poštanske sandučiće. Naše vatrene možemo popratiti u HD rezoluciji unutar našeg doma, budući da si prosječan hrvatski građanin ne može priuštiti odlazak u Brazil.

Naravno, već godinama svjetska i europska nogometna prvenstva nisu samo sportski događaji. Svi znamo da se tu vrti velika lova. Tako je tu lovu nanjušila i glazbena industrija i priključila se nogometnoj groznici. Odlučila sam proći kroz himne nogometnih prvenstava jer kao dijete iz obitelji gdje otac nema sina, sestra i ja odrasle smo uz sport – pogotovo nogomet. Tome nije odmoglo ni naše mjesto stanovanja jer doslovno možemo pljunuti na maksimirski travnjak.

Koliko su te himne doživjele svjetski uspjeh i kolika je zapravo glazbena kvaliteta tih instant pjesmuljaka?

Veliki bum nastao je 1998. u Francuskoj koju i naši zaljubljenici u nogomet najviše pamte. Tada je himnu pjevao karizmatični Ricky Martin koji je tih godina sazrijevao u pravu zvijezdu. Godinu poslije izlazi njegov najpoznatiji album Ricky Martin s hitovima kao što je Livin’ La Vida Loca i Shake Your Bon-Bon. Himna za prvenstvo sigurno mu je pomogla da proširi svoju publiku. Pjesma je naravno postala hit i na Youtubeu ima više pogleda nego Hrvatska stanovnika. Pjesmuljak pod nazivom La Copa De La Vida je tipična vedra i hiperaktivna pjesma koja vas jednostavno tjera da plešete i skačete makar ne voljeli nogomet.

U Koreji i Japanu 2002. godine naša reprezentacija pod dirigentskom palicom Otte nije nastavila uspješan niz koji je doživjela četiri godine prije pod vodstvom legendarnog Ćire, ali glazbeni hit izvela je Anastacia. Možda je se neki ne sjećaju, ali to je ona žena relativno dubokog (muškog?) glasa, sa sunčanim naočalama i najčešće kratkim topićima koji su doslovno pokrivali samo njena prsa i imali duge rukave. Pjesma ima naziv koji asocira na dinamičnu atmosferu, Boom. Naravno, pojavio se i neslužbeni hit A Little Less Conversation JXL, remix Elvisovog klasika koji je izašao na vidjelo masi zbog Nikeove reklame za to prvenstvo.

2004. na Europskom prvenstvu u Portugalu i dalje nas je vodio Otto, a pjesmu je otpjevala Nelly Furtado pod nazivom Forca. Meni najbolja pjesma svih prvenstava do sada. Pjesma je napravljena posebno za prvenstvo i doživjela je ogroman uspjeh, a Nelly ju je stavila i na svoj album Folklore. Zanimljivo je da, jednako kao i Ricky Martin, i ona tri godine kasnije izdaje svoj najpoznatiji album Loose.

2006. nas vodi Cico i rezultat je opet traljav, ali popravili smo se za jedno mjesto naspram Koreje i Japana. Prvenstvo je održano u Njemačkoj i mislim da je te godine Hrvatska imala najveću podršku navijača, usprkos razočaravajućem rezultatu (ako ne gledamo Europsko prvenstvo Austriji i Švicarskoj). Te godine dvije su pjesme bile hit prvenstva. Hips Don’t Lie u izvedbi Shakire i Wyclefa Jeana (za sve ljude iz hip hip sfere, to je onaj lik iz Fugeesa) doživjela je veći uspjeh, ali moramo spomenuti i malo ozbiljniju pjesmu Toni Braxton i Il Diva The Time of Our Lives. Neslužbena i najiritantnija “pjesma” prvenstva je Crazy Frog We Are The Champions (Ding a Dang Dong), a te pjesme se bolje ne prisjećati jer mi već sad zvoni u ušima.

2008. se nijedna osoba (pogotovo ne Bilić) imalo zainteresirana za nogomet ne želi prisjećati – za one koji baš i ne prate samo ću reći – Turska. Na stranu s našom nesrećom, Enrique Iglesias, već tada svima dobro poznati latino zavodnik, napravio je hitčinu samo takvu. Njegova pjesma Can You Hear Me bila je glavni hit tog ljeta, ne samo za vrijeme prvenstva, nego i u  svim mogućim MTV orijentiranim klubovima. Shaggy, stari glazbeni lisac, napravio je Feel The Rush koji mene više podsjeća na to prvenstvo nego Enriqueova stvar, odmah se sjetim punih bečkih ulica kockastih.

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. bilo je totalni fijasko za naše jer se nismo ni kvalificirali. Službeni hit je bila Shakirina pjesma Waka Waka i, budimo iskreni, svi smo znali onaj ples. Neslužbeni hit bio je Jessy Matadorova pjesma Allez Ola Ole koja je te godine predstavljala Francusku na Eurosongu. Hitove su progurali pomoću reklama tvrtke gaziranih pića, Coca-Cole i Pepsi. K’naan je za Coca-Colu napravio hit koji je nadmašio Jessya, Wavin’ Flag, a Keri Hilson i Akon udružili su snage u pjesmi Oh Africa za konkurentni Pepsi.

Na Euru 2012. Bilić nas vodi posljednji puta, a podrška reprezentaciji je potpuno splasnula. Prvenstvo se održava u Poljskoj i Ukrajini, a hitova zapravo i nije bilo, službene pjesme vjerujem da se nitko ni ne sjeća, barem ne kod nas, ali eto za znatiželjnike bila je to Oceana s pjesmom Endless Summer.

Ove godine nas vodi nekada naš kapetan, sada izbornik, Niko Kovač i naravno vodi svog brata u stručnom stožeru, također. Pjesma koja je već sada hit je We Are One (Ole Ola), a izvođači su Pitbull, Jennifer Lopez i Claudia Leitte. Bit će ove godine mnogo hitova, jer službeni album je već u prodaji, a izvođači su nam i više nego poznati – Santana, Wyclef Jean, Ricky Martin, Aloe Blacc, Shakira… U sve to će se neslužbeno gurati i Michael Telo (one hit wonder, Ai Se Eu Te Pego, ili ti ga po naški, Aj Sam Te Peglo) i duo koji je bio hit prošlog ljeta, Icona Pop.

Kada sve sumiramo, jednadžba za hit nogometnog prvenstva je jednostavna: malo teksta, puno uzvika, šarenila, plesnih ritmova, markantni i ako je moguće latino muškarci, polugole žene i još pokoja lopta da uleti u spotu da ljudi ne bi slučajno zaboravili što to točno gledaju otprilike mjesec dana na televiziji.

Be social

Komentari