novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Glazba

Outlook 2014: Neki headlineri na kraju cijele priče nisu headlineri

Foto: Ziher.hr - Patricia
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Ziher.hr - Patricia
Foto: Ziher.hr – Patricia

Outlook je festival na kojem uvijek očekuješ kišu – kako kao vremensku nepogodu tako i kao kišu emocija koje potakne glazbeno vizualni dojam cijelog festivala. Ove godine kiša nas je zaobišla, osim na koncertu otvorenja u kojem se provlačila dijelom kroz set Andrew Ashonga, a zatim i velike Lauryn Hill. Koncert otvorenja počeo je odlično uz Submotion Orchestra koji su zagrijali atmosferu i dobro rasplesali nažalost polupraznu Arenu. Nakon njih su uslijedili Fatima uz pratnju odličnog i ženskom oku izrazito ugodnog Eglo banda. Cijeli tempo je usporio Andrew Ashong, njegov set je bio odličan, ali nije bio prikladan za posljednji nastup prije Lauryn Hill.

Budući da sam VELIKI fan Lauryn Hill,  imala sam možda i previsoka očekivanja, pa sam ostala pomalo razočarana njenim nastupom. Sama track lista je bila odlična, ali možda je htjela previše toga izvesti u tom vremenskom razdoblju. Mislim da bi koncert bio mnogo kvalitetniji da je neke stvari izbacila, a i prvih pola sata njena vokalna izvedba nije bila na razini. Nakon mlakih uvodnih pola sata kao da se ufurala i glasovna izvedba se popravila, no i dalje je rap dio bio više mumljanje nego išta drugo. Zaključak njenog nastupa jest da je izvela to vrlo dobro, ali i dalje, kad će me netko pitati kako je bilo, reći ću odlično jer ipak je to Lauryn Hill.

Prvi dan moj highlight na papiru bio je Kaytranada koji me na kraju ostavio ravnodušnom. Izuzev njegovih hit remixeva Janet Jackson, Teedra Moses, AlunaGeorge, Flumea, Commona i ostalih, izvedba je bila malo plošna. S tim DJ setom mislim da bi mi puno bolje legao u nekom intimnijem okruženju nego na festivalu kao što je Outlook. Nakon tog malenog razočaranja, dan su mi uljepšali tradicionalno divlji i razigrani Buraka Som Sistema na kojima sam se naskakala i naplesala vjerojatno najviše na cijelom festivalu. Preporuka svima koji imaju priliku ih čuti na nekom festivalu, meni je ovo bio drugi put i ponovno sam bila šokirana koliko me njihova glazba ponijela. Tijekom dana posjetila sam i Beach stage da poslušam jednosatni set live velikana Dub Fxa koji je razgalio publiku i popunio stage do posljednjeg centimetra.

Foto: Ziher.hr - Patricia
Foto: Ziher.hr – Patricia

Uz nedolazak Buste Rhymesa i njegovu zamjenu Action Bronsona, za mene u petak nije bilo nedoumica gdje ću provesti većinu večeri – The Clearing koji je tu večer bio pod vodstvom Eglo Recordsa je bio definitivan uspjeh. Nisam bila tamo od samog početka pa sam tako propustila set Alexandera Nuta i Funkinevena, ali sam sa zadovoljstvom poslušala Andresa i dio Moodymanna. Andres nas je proveo kroz razne glazbene vrste, krenuo je s houseom, prešao u soul, posjetio mellow zvuk hip hopa s naglaskom na J Dillu, prešao u latino zvukove i vratio se u house koji je za kraj opet presjekao s hip hopom. Moodymanna sam malo preslušala jer sam njegov set već čula na ovogodišnjem Dimensionsu i jako me usrećio njime, ali sam odlučila malo prozujati. Tako sam završila na Fort Areni 1 gdje sam provela ostatak večeri uz Pincha i Rosku. Pinch je bio uobičajeno eksperimentalan, dok je Roska u svoj set po svom običaju ubacio i neke komercijalnije hitove.

Subota je bio dan kada sam znala da ću uživati u pravom oldschool hip hopu uz jednog od najvećih, DJ Premiera. Svi znamo da kad si na koncertu ili festivalu nikad nije dobro ako dođeš u situaciju da poželiš pogledati koliko je sati. Nažalost upravo to mi se dogodilo na njegovom setu. Premier je bio sam sebi MC, i to jako loš, previše nas izmaltretirao svojim rewindovima, odvrtio je hip hop osmrtnicu (Big L, Notorious B.I.G., J Dilla, 2pac…), a taman kad bi stvar postajala odlična, on ju je presjekao i krenuo dalje. Ostatak večeri provela sam u traženju stagea na kojem mi u tom trenutku glazba jednostavno odgovara i bilo je odlično.

Foto: Ziher.hr - Patricia
Foto: Ziher.hr – Patricia

Finalni dan većinski sam provela na The Voidu uz nastup Loefaha, Boddike i Bentona. Loefah je izveo jedan od najboljih setova festivala. Boddika je previše zarinuo u neki techno zvuk ako se mene pita, a Benton se simpatično ubacio između njih dvojice i rasplesao me, što je više nego dovoljno.

MC kojeg sam kroz ovih par dana festivala najviše slušala je simpatičan, krakati i pomalo zbunjen Chunky, koji realno nije neki ekstra MC, ali je toliko simpatičan i pomalo nezgrapan da mu ne možete odoljeti.

Summa summarum bi bio – moji vlastiti headlineri su me razočarali ili ostavili ravnodušnom, a najbolje mi je bilo kad sam istraživala i išla tamo gdje čujem dobru glazbu. To je upravo i bit ovog festivala, istražiti i naći neke nove osobne headlinere.

Be social

Komentari