Knjige

Autor Winnie the Pooha u 1. svjetskom ratu bio u propagandi

Foto: facebook.com/AA-Milne
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/AA-Milne
Foto: facebook.com/AA-Milne

Alan Alexander Milne, proturatni pisac, osudio je rat u svom pacifističkom eseju ‘Peace with honour’, ali nedavni pronalazak povjerljivih dokumenata koji su pronađeni u starom kovčegu otkrivaju kako je autor slavnog medvjedića Winnieja Pooha bio regrutiran u tajnu propagandističku jedinicu tijekom Prvog svjetskog rata.

Jeremy Arter muškarac je koji je pronašao tajne dokumente iz Prvog svjetskog rata koje je tadašnja vlast htjela uništiti. Arter je čistio tetinu kuću u Talybont-on- Usku u Velikoj Britaniji kada je našao dokumente s klasifikacijom MI7b vojne propagandističke jedinice koja je surađivala s piscima kako bi predstavili pozitivnu verziju rata građanima u Velikoj Britaniji.

Jedinica je prestala s radom 1918. i mislilo se da je cijela papirologija uništena, no Arterov praujak kapetan James Price Lloyd koji je radio u jedinici sačuvao je više od 150 članaka. Rob Phillips, voditelj projekta digitalizacije u Nacionalnoj knjižnici u Walesu, za Guardian je izjavio kako je po njihovim saznanjima ovo otkriće jedini sačuvani dokaz MI7b jedinice i značajan zapis rada britanske propagandističke mašinerije toga vremena.

Foto: facebook.com/AA-Milne
Foto: facebook.com/AA-Milne

Brošura iz 1919. naslova The Green Book, namijenjena privatnoj cirkulaciji jedno je od značajnijih otkrića među dokumentima. A. A. Milne, autor romana The Dr Priestly novels Cecil Street, irski pjesnik Patrick MacGill i J.P. Morton ličnosti su koje su regrutirane MI7b. Zelena knjiga bio je oproštajni časopis koji je tiskan u dvadesetak primjeraka za svaku osobu na oproštajnoj večeri u jednom od londonskih klubova. U časopisu su dali oduška svojoj satiri i humoru prema ratu, ali i jedni prema drugima. Arter je rekao kako je praujak Jim prekršio svako pravilo kako bi brošuru i sačuvao.

Milne je u prvom svjetskom ratu radio kao signalni časnik, osoba koja se brine o komunikacijskim kanalima svoje vojske. U seriji pjesama, Milne je zamišljao kako su neki raniji propagandisti pristupali tomu da moraju lagati o zločinima i zvjerstvima rata. Otpušten je iz vojske 1919. te 5 godinakasnije započinje svoju karijeru autor knjiga za djecu. Objavio je dva romana o Winnieju Poohu i dvije zbirke pjesama When We Were Very Young i  Now We Are Six.

Peace with Honour njegovo je pacifističko djelo objavljeno 1934. u kojem rat naziva otrovom, a ne ekstremno neugodnim lijekom. Time je zaključio svoje propagandističko djelovanje i okrenuo se potpuno protiv rata, jer kako je napisao: “Rat je nešto što su ljudi udomili, a ako ga se cijelo čovječanstvo odrekne, više ga neće biti.”

Be social

Komentari