Knjige

Kafkin ‘Preobražaj’ dobio svoje ilustrirano izdanje

Foto: wikipedia.org/ crownpublishing.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: wikipedia.org/ crownpublishing.com
Foto: wikipedia.org/ crownpublishing.com

Iako je Kafkin Preobražaj prvi puta izdan prije stotinjak godina, svoju je ‘reinkarnaciju’ doživio upravo ove godine. Poznati američki ilustrator i grafičar, Peter Kuper, Kafkinu je priču redizajnirao u simpatičan spoj  američkog crteža i njemačkog ekspresionizma.

Originalna Kafkina priča progovara o obiteljskim odnosima, životu te otuđenju kroz lik golemog kukca, Gregora Samse. Kuperov redizajn ne odmiče se od tih glavnih elemenata Kafkine zamisli, već ih oživljava kroz humor i zajedljivost domišljatih crteža. Vizualno putovanje kroz filmić o Kuperovoj knjizi možete pogledati ovdje.

Kuper je već kao petogodišnjak, bio fasciniran entomologijom (znanosti o kukcima), no lagano ju je istisnulo njegovo otkriće stripova. Može se reći da je zahvaljujući Kafki uspio spojiti dvije ljubavi te stvoriti nešto jedinstveno. Svoje stripove regularno objavljuje u brojnim magazinima i novinama od kojih je poznatiji Mad za kojeg crta Spy vs Spy. Svoju prvu kolekciju Kafkinih adaptacija Give it up! Kuper je objavio 1995. godine.

Što se tiče Kafke, on je jedan od onih primjera pisaca koji bivaju neshvaćeni za života, a njihova se prava važnost shvati tek nakon smrti. ‘Preobražaj’ se smatra jednom od njegovih remek djela, a Kafkoljupci, kao i ostali, će zasigurno uživati upoznavajući humorističnog kukca u njegovom vizualnom izdanju.

Be social

Komentari