Film

BARRY: Serija koja nadilazi žanr

barry
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Barry“ je originalna serija HBO produkcije koju IMDB opisuje kao akcijsko-kriminalističku komediju, no neka vas to ne zavara. „Barry“ je mnogo više od toga. Radnja prati Barryja (Bill Hader), plaćenog ubojicu, koji u sklopu posla odlazi u Los Angeles kako bi ubio mladog glumca. Prateći dnevnu rutinu svoga plijena, završava i na satu glume, gdje otkriva zajednicu mladih ambicioznih glumaca koji pokušavaju steći slavu u Los Angelesu. Na satu glume, Barry doživljava svojevrsnu katarzu koja mu pomaže sa depresijom, PTSP-om, i sveukupnim životnim nezadovoljstvom. Tu mu se javlja želja da uskladi svoja dva života; jedan kao glumac, a drugi kao „hitman“. Pitanje koje se javlja i proteže kroz cijelu seriju jest je li to doista moguće za Barryja?

Unatoč tome što premisa na prvi pogled zvuči apsurdno i pomalo satirično, serija je daleko više od toga.  Bill Hader, glumac i komičar, stekao je slavu kao član ansambla skeč komedije „Saturday Night Live“, no ovdje ga vidimo u sasvim drugačijem ruhu, ovoga puta ne samo kao u glavnoj ulozi, već kao i scenarista, redatelja te producenta. Usprkos svojim raznolikim likovima koje je uprizorio tijekom svojih godina provedenih u skeč komediji, nitko nije očekivao da će „Barry“ doživjeti toliki kritički uspjeh sa čak šest Emmy nagrada.  U svome formatu od pola sata i podžanru mračne komedije, nitko od gledatelja nije bio spreman na ono što je Barry predstavio široj javnosti.

barry
Foto: facebook.com/HBO

Zašto pogledati seriju „Barry“?

„Barry“ je definitivno jedna od onih serija koja ili je ili nije za vas. U svojem šarenilu žanrova i tema koje pokriva, čovjek bi pomislio da se od šume ne vidi stablo, no, „Barry“ s time nije imao problema. Uspio je ukomponirati dramu, akciju s daškom humora koji dovoljno razbije dramu da se publika nasmije, ali opet ne razbija napetu atmosferu koja se sve više zahuktava. Unatoč svemu uspijeva zadržati dušu serije. Ne samo da znaju što gledatelje zanima i kako održati pažnju gledatelja, već i poznaju suštinu ljudske osobe: emocije, odnose i rast. A upravo tu spadaju i sporedni likovi, koji su svaki na svoj način interesantni i razrađeni, što nije tako česta praksa na televiziji.

Jedinstvena serija koja u svojoj suštini govori o izgubljenom čovjeku koji traži smisao u svojoj patnji i životu. Nakon gledanja serije, postaje nevjerojatno da je toliko sadržaja stalo u format „sitcoma“ od pola sata i to bez osjećaja prenapučenosti.

barry
Foto: facebook.com/HBO

Trenutno su dostupne prve dvije sezone na HBO Maxu. Treća sezona premijerno izlazi u nedjelju 24. travnja, također na HBO Maxu. Sagledavši nasumičnost serije, gotovo je nemoguće predvidjeti u kojem će smjeru serija otići, ali u svakom slučaju uživam u vožnji koja slijedi.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari