Film

TED LASSO: Nova era sitcoma

Vrijeme čitanja: 4 minute

Okruženost stalnim negativnim vijestima, povećanim brojem zaraženih, padom mentalnoga zdravlja i konstantnim obavezama svakodnevnoga života ponekad nas jednostavno dovede do toga da se ne možemo natjerati gledati serije poput „Squid game”. Ponekad nam treba nešto lagano, neka feel-good serija nakon koje ćemo jednostavno biti spremni odseliti se na drugi kontinent, krenuti trenirati profesionalni tim sportaša o kojemu ne znamo ništa i raditi kekse šefu za našu dnevnu dozu druženja Biscuits with Boss. Ako ste se pronašli u barem jednome od ovih ranije navedenih razloga onda ste ili pod a) pogledali seriju „Ted Lasso” i čitate recenziju na hrvatskome jer ste u šoku da netko na našim prostorima piše o njoj ili pod b) pravi ste kandidat kojemu bi se svidjela serija „Ted Lasso”. Ako ste se pronašli u drugoj kategoriji  definitivno nastavite čitati jer je ovaj članak za vas.

via Apple TV on GIPHY
via Apple TV on GIPHY

“Ted Lasso effect”

Premisa radnje je jednostavna. Trener američkoga nogometa Ted Lasso (Jason Sudeikis) dolazi u Ujedinjeno Kraljevstvo trenirati engleski nogometni klub AFC Richmond. Svojim neoborivim optimizmom i dobrotom osvaja gotovo svaku osobu s kojom dođe u susret. Energija Teda Lassa je točno onakva kakvu biste zamislili za jednog američkog tatu iz Kansasa: priča u frazama i izrazito specifičnim pop referencama– nadodajte tome konstantni višak energije i dobili ste Teda Lassa. Svaki trener je naravno ništa bez svoje desne ruke pa tako i u ovom slučaju imamo coacha Bearda (Brendan Hunt), koji kao u svakome pravome dinamičnom duetu, svojim staloženošću daje pravi balans Tedovoj hiperaktivnosti.  Serija je ansamblovskoga tipa što znači da unatoč imenu Ted Lasso nije jedini glavni lik, već zajedno s Coachem Beardom nastupa kapetan Roy Kent (Brett Goldstein) sa svojim cijeli nogometnim timom, kao i vlasnica AFC Richmonda Rebecca Welton (Hannah Waddingham). 

Zašto je „Ted Lasso” hit?

Unatoč tome što se radnja vrti oko nogometnog kluba, u fokusu su međuljudski odnosi i poruka dobrote. Što čini seriju „Ted Lasso” posebnom jest upravo to što unatoč sitcom stilu u kojem je koncipirana, serija ne bježi od kompleksne psihološke karakterizacije likova i realnih međuljudskih konflikata te problema koji nam nisu strani: od rastave, ljubavi, timskoga rada, prijateljstva i roditeljstva, bez alternativnih motiva koji bi se subliminalno prožimali kroz seriju.

Poruka je biti dobar prema svima jer ne znamo uvijek što se skriva u pozadini osobe i zašto ljudi rade to što rade; pokušati razumjeti bližnjega i na koncu ako nas i povrijedi, i iskreno se pokaje, oprostiti mu jer svi živimo po prvi put i u redu je pogriješiti. Ta dobrota i poruka nije prikazana apstraktno, već se jasno vidi kroz sitnice i interakcije među likovima. Kroz mala djela ljubavi, osmijeh, lijepa riječ šala ili pjesmom nekome se može uljepšati dan.

Foto: YouTube screenshot

Normalizacija otvorene komunikacije među muškom populacijom

Jedan od osobno najdražih segmenata serije mi je upravo otvorena komunikacija među igračima u timu. Komunikacija je ključ zdravih odnosa te je dosta rijetko u medijima vidjeti primjer otvorene i zdrave komunikacije među muškom populacijom. Normalizacija muških razgovora po pitanju ljubavnih, prijateljskih ili općenito svakodnevnih problema na jedan suptilan i prirodan način nešto je što bi ostali televizijski programi trebali zapisati u svoje bilješke i implementirati.

Zanimljivo je vidjeti tu kulturološku razliku između Amerikanaca koji sve imaju potrebu reći, objasniti i analizirati i Engleza koji su poznati po svojoj emocionalnoj hladnoći i otuđenosti od sugovornika kako svi zajedno funkcioniraju u radnom okruženju. Još je zanimljivije vidjeti igrače kako reagiraju na otvorenu komunikaciju bez osuđivanja, s objektivnim kritikama i pohvalama prilikom dobro obavljenog posla. Taj kontrast služi ujedno kao točka rasta za sve likove.

Nada kao glavni podton serije

Ove godine „Ted Lasso” osvojio je sedam Primetime Emmyja, od ukupno 20 nominacija. Emmyji mnogima ne znače previše, najčešće zbog argumenta da je film subjektivna forma koja se ne može objektivno rangirati po uspjehu, no mislim da nije bez razloga naglasiti broj nominacija. U vremenu doslovne i metaforičke otuđenosti, kada smo svi zaokupljeni neizvjesnošću, „Ted Lasso” je došao na naše ekrane poput kiše u pustinji. To se osjetilo u odazivu publike i kritičkim pohvalama pa je samim time dokazao da dobrota i iskrenost bez forsiranog konflikta mogu biti zanimljivi, dinamični i visoke produkcijske kvalitete. 

Završni dojmovi

Nemojte da vas činjenica što je radnja smještena u nogometnom klubu odgovori od gledanja ove serije. „Ted Lasso” je feel-good komedija punjena iskrenim i autentičnim optimizmom, pomiješana s brzim doskočicama i zapakirana u dvije sezone, tako da vas čeka prava poslastica. Jedan osvrt rekao je da “‘Ted Lasso’ ima nogometa upravo onoliko koliko i serija ‘Prijatelji’ ima dnevnih poslova glavnih likova”. Možda je recenzija malo pretjerala, ali bome nije ni daleko od istine. U svakome slučaju, nogometne neznalice suosjećat će s glavnim likovima koji ne znaju što je zaleđe, a nogometni fanovi će se zajedno s Englezima smijati neukim Amerikancima koji ne znaju što je pravi nogomet.  

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari