Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Bekka: “Govorili su mi da pustim glazbu i posvetim se knjigama”

Foto: Bekka
Vrijeme čitanja: 4 minute

Novo interesantno ime na našoj glazbenoj sceni je Bekka (Lucija Beškara) koja dolazi iz Vinkovaca, a ove je godine izbacila svoj prvi singl Želim. Želim me oduševila zvukom, svježinom i naprosto je neodoljivo zarazna.

Sladak pop otrov koji motivira ugodan Bekkin glas s lakoćom ulazi u uši i ne skida se s usana tjednima i mjesecima. Glazbu i tekst potpisuju pocket palma, režiju spota Benjamin Strike, a montažu Luka Vidović. Nakon Želim, uslijedila je Male riječi na kojoj glazbu i tekst potpisuju Bekka i pocket palma, kao dokazano slušljiv tandem.

Bekka je u ponedjeljak, 13. rujna izbacila svoj prvijenac imena „Trag” na kojem nalazimo devet pjesama, uključujući dva spomenuta singla i This High, englesku verziju Malih Riječi. Uoči novog albuma, odlučio sam napraviti malo veći intervju s Bekkom i malo je bolje upoznati.

Zamislimo da je ovo speed dating: Tko je Lucija Beškara, čime se bavi i što voli?

Lucija je inače jedna vrlo jednostavna djevojka koja obožava glazbu, jezike (koje i studira) i bilo što kreativno – crtanje, ples, sviranje klavira i slično. U slobodno se vrijeme bavim pjevanjem i gledanjem korejskih serija na Netflixu koje rijetko kad dovršim, a nerijetko se bavim i jedenjem svih mogućih nezdravih stvari.

Kako je počela tvoja ljubav prema glazbi? Reci nam više o tvom dosadašnjem glazbenom iskustvu i kako je došlo do singla Želim?

Moja ljubav prema glazbi započela je davno, dok sam još bila dijete. U našoj se kući stalno nešto pjevalo, pogotovo hitovi iz 70-ih i 80-ih. Kad sam bila dovoljno stara da mogu pjevušiti, smišljala sam pjesmice koje bih poslije izvodila za svoje roditelje. Od tada sam veliki ljubitelj svega glazbenog. Iako nemam puno glazbenog iskustva, jer sam na sceni tek nekoliko mjeseci, ne mogu reći da mi je bilo teško započeti.

Što se tiče moje prve pjesme Želim, ona se dogodila sasvim slučajno. Sredinom prošle godine upoznala sam Anju iz pocket palme te mi je ona nakon nekog vremena rekla kako ne bi bilo loše da skupa napravimo pjesmu. Naravno, pristala sam bez većeg razmišljanja. Pjevanje je moja najveća ljubav i nisam mogla ni zamisliti da ću ikada imati priliku snimiti svoju vlastitu pjesmu, jer sam do tada radila samo obrade tuđih. Kada sam čula da će Želim biti hit, bila sam oduševljena.

Foto: Bekka

„Trag” na trenutke ima dosta mračnu atmosferu, što tematski, što zvukom i to me podsjetilo na dobar stari R&B kasnih 90-ih i 2000-ih. Reci nam više o tome kako ste se dogovorili i sklopili atmosferu i žanrovsko usmjerenje izdanja.

Išli smo na to da album prirodno teče, ako to ima smisla. Slušam sve glazbene žanrove pa sam samo birala pjesme koje su mi dobro zvučale, a da se uklapaju u taj koncept tijeka veze. Pjesme su poredane tako da pričaju priču od početka do kraja ljubavne veze. Neke su vrlo tmurne, neke skroz vesele. Sve su to osjećaji koje netko prolazi dok voli nekog drugog. Nije tu bilo nekog ozbiljnijeg pregovaranja ni planiranja, na albumu smo radili jako spontano, a ipak smo postigli taj neki flow.

Lirski album ostavlja dojam samopouzdanja i zavodljivosti, a tajnovitost se često pojavljuje kao motiv. Reci nam više o tome i kako odlučiš što ćeš prenijeti u glazbu, a što ne.

Na ovom albumu tekstove su, uz pocket palmu, pisale Nika Turković i Tam, ali mislim da su svi zajedno kroz tekstove nekako uspjeli prenijeti i ono što ja osjećam, a vjerujem i mnogo drugih ljudi. Tematika albuma je jednostavna i pitka i nije bilo puno razmišljanja o tome što želimo ili ne želimo prenijeti. Zapravo je i cijeli koncept tijeka veze ispao sasvim slučajnim, jer smo, nakon što smo imali nekoliko završenih pjesama, shvatili da svaka od njih opisuje neki period međuljudskog odnosa.

Podijeli s nama najveći izazov sa snimanja odnosno stvaranja albuma i najdražu uspomenu.

Definitivno snimanje spotova, to je jednostavno ogroman “krindž”. Nisam imala pojma što da radim i kako da se ponašam. Ne znam hoću li se ikad na to naviknuti, ali nadam se da će to doći s iskustvom. Najljepša uspomena bila mi je izlazak prvog singla. Svi su mi uvijek govorili kako je bolje da pustim glazbu i posvetim se knjigama, tako da sam bila posebno emotivna nakon toga jer sam ostvarila svoj najveći san.

Koja ti je najdraža pjesma na albumu i zašto, a koju se posebno veseliš izvoditi uživo?

Zamisli da! Glazba je odlična, ali tekst ipak radi većinu posla. To je ono, “uopće te ne trebam, odlazi”. Inače sam osoba koju previše pogađaju prekidi pa bih se ovom pjesmom htjela inspirirati da više ne tugujem za dečkima koji nisu vrijedni toga, nego da kao i u pjesmi kažem “imam sve što hoću i bez tebe, bye-bye”.

Imaš li glazbene uzore i ako da, koji su?

Slušam apsolutno sve i svakoga, tako da ne mogu baš reći da mi je netko specifičan uzor i da posebno utječe na moju glazbu jer se sve na kraju pomiješa. That being said, obožavam pjevačice kao što su Whitney Houston i Sohyang, pa čak i Ailee.

Najbolji strani i najbolji domaći/regionalni album ove godine do sada?

Strani – Chungha, Querencia. Nisam baš upoznata s regionalnom glazbenom scenom, ali pocket palma uskoro izbacuje album kojem se veselim!

Sljedeću subotu (25. rujna) održava se Pine Fest u Samoboru gdje ćemo s tobom pjevati nove pjesme. Izuzetno me veseli što ću te prvi puta čuti uživo, kao i uživati u koncertima nekih tvojih kolega u rodnom mi gradu. Što možemo očekivati od tvog nastupa? Kako se osjećaš?

Jako je napeto, da budem iskrena. Nije da nisam nikada nastupala, ali jedno je nastupanje pred publikom koju znam, a jedno pred publikom koju ne znam. Nemam velika očekivanja, ali nadam se da ću uspjeti barem malo prenijeti toj nepoznatoj publici svoju glazbu i da ću im se svidjeti. Nastup neće biti neki over-the-top, ali definitivno bih htjela pokazati publici što mogu.

Što bi na glazbenom polju voljela ostvariti u sljedećih 5 godina?

Voljela bih izbaciti još spotova i još koji album. Također bih htjela imati bar jedan koncert i suradnje s drugim glazbenicima, domaćim i stranim.

Što Bekka danas želi poručiti Bekki za godinu dana?

Draga moja, nadam se da si još na faksu i nisi dobila živčani slom i ispisala se. Ako budeš imala novaca, vjerojatno si ili na moru ili u Seulu (bolje u Seulu, ali i more prolazi). Samo nastavi raditi i budi uporna. Sve je moguće uz malo sreće i puno truda. Uzmi svaku priliku i ne puštaj ju. I pliz, POČNI VJEŽBATI.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari