Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Film

Bergmanovu godinu nastavlja “Sedmi pečat”

17.02.2018. Ziher.hrFoto: Art-kino.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

Glavni motiv u većini Bergmanovih filmova je božja egzistencija, odnosno način na koji se Bog (ne) manifestira. No, u tim filmovima on taj motiv provlači na suptilan, indirektan način kroz govore i postupke svojih likova, dok u „Sedmom pečatu“ vizura božje odsutnosti postaje doslovna i personificirana u liku Smrti, koja zaogrnuta crnim plaštem igra šah s umornim vitezom koji se tek vratio iz Križarskih ratova.

Klasik svjetske kinematografije i jedan od najboljih filmova svih vremena dolazi u Art-kino u sklopu programa „Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana“ u srijedu, 21. veljače u 19 sati.

Ne postoji prikladnije vrijeme za kontemplacije o Bogu i smrti od vremena u kojem je užasna kuga uzela živote skoro polovice stanovništva Europe pa nije ni čudno što Bergman smješta svoje likove upravo u to okruženje. No, film se lako mogao povezati i s vremenom u kojem je nastao (1957. godina), kad je stanovništvo svijeta strepilo od novog, još razornijeg rata. Krajolik poharan smrću prikazan je predivnim slikama koje su postale konstanta svih filmova ovog velikog redatelja.

Bergman - Sedmi pecat

Foto: press

U potrazi za dokazima božjeg postojanja Bergman nailazi na ljude koji su posrnuli i odustali od takve potrage, poput svećenika u „Sedmom pečatu“ koji je postao strvinar, no nailazi i na one koji još imaju vjere u bolje sutra, poput simptomatičnih Josepha i Mary, i upravo u tome nalazimo ponekad vješto skrivenu poruku koja, zajedno s predivnom scenografijom opustošenog kraja, gledatelju vraća optimizam.

Prikaz agonije čovjeka koji u vrtlogu straha i smrti traži Boga koji ostaje tih i skriven, ovo sjetno remek-djelo prožeto začuđujućom količinom humora učvrstilo je Bergmanovu međunarodnu slavu i priznanje, a blijeda prikaza u crnom plaštu i danas se često koristi u personifikaciji smrti.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba, dok je cijena redovne ulaznice 20,00 kuna.

(Visited 140 times, 1 visits today)

Komentari