Film

Forrest Gump utrčao u 20. godinu i nastavlja svoj maraton

FOTO: facebook.com/forrest gump
Vrijeme čitanja: 3 minute
FOTO: facebook.com/forrest gump
FOTO: facebook.com/forrest gump

Prije 20 godina jedan je filmski lik osvojio srca diljem svijeta i uspješno ih razgaljuje i danas. Riječ je o ni više ni manje nego Forrestu Gumpu koji je na jučerašnji dan proslavio svoj rođendan. Robert Zemeckis 1994. je godine napravio film po istoimenom romanu iz 80ih, spisatelja Winstona Grooma o neobičnom životu naivnog i mentalno zaostalog Forresta koji igrom slučaja prisustvuje pa čak i utječe na neke od povijesno i kulturno važnih događaja druge polovice 20. stoljeća. No Forrestova ambicija nikada nije ležala u tome da promijeni svijet, on je uvijek tražio samo jedno – svoju voljenu Jenny.

Film je osvojio srca kritike i publike zaradivši za vrijeme svog projiciranja diljem svijeta oko 667 milijuna dolara i šest zlatnih kipića uključujući nagradu za najboljeg redatelja, najbolju glavnu mušku ulogu (Tom Hanks), najbolji adaptirani scenarij, najbolje vizualne efekte i najbolju montažu. Iako vam možda na spomen Forresta Gumpa prva asocijacija nisu nešto kao upečatljivi specijalni efekti,  prisjetite li se filma sjetit ćete se koliko je puta Hanks bio nepogrešno montiran u arhivske snimke (što je neupitno zahtijevalo znanja i truda).

Upečatljivi soundtrack ovoga filma postigao je i sam izuzetan uspjeh, s izvođačima poput Elvisa Presleya, Fleetwood Maca, The Doorsa, Lynarda Skynarda i drugih dogurao je do drugog mjesta na Billboardovoj ljestvici albuma. Album je prodao preko dva milijuna kopija i jedan je od naprodavanijih albuma u SAD-u ikada. S obzirom na veliki uspjeh filma, Winston Groom odgovora na to već 1995. godine nastavkom svog romana pod imenom Gump and Co., uvrštavajući upravo slijed događaja koji se dogodio nakon izlaska filma u Forrestovu sadašnjost koju je uspjeh filma znatno promijenio. Iako je ponovno planirana filmska adapatacija Groomovog romana, zbog napada 11. rujna razvoj filma je obustavljen i još uvijek čeka na svoju realizaciju.

FOTO: facebook.com/ forrest gump
FOTO: facebook.com/ forrest gump

Može li se ponoviti uspjeh ovoga filma novim nastavkom s obzirom na pozitivne komentare koje su dočekale novi Groomov roman? Teško je nagađati. Ono što je sigurno jest da, bez obzira na nebrojeno mnogo puta koliko ste uhvatili Forresta Gumpa na televiziji, uvijek ostajete sjediti na kauču i pogledate ga. Njegova jednostavnost i iskreno srce osvajaju i one najtvrđe orahe – govoreći o Forrestu Gumpu nesumnjivo spominjemo jedan od najutjecajnijih filmova popularne kulture koji je prožeo čak i našu svakodnevicu.

Koliko ste puta samo ugledali nekoga kako trči na tramvaj i u sebi pomislili (ako se ne i zaderali) – „Run, Forrest, run“? Našli se u nekoj nezgodnoj situaciji i sami sebe utješili s – „Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”? Neki su otišli čak korak dalje u obožavanju filma  – tako je 1996. godine otvoren restoran Bubba Gump Shrimp Company (nazvan po tvrtci koju Forrest otvara u spomen na svog vijetnamskog prijatelja Bubbu i njihov dogovor), koji je do danas prerastao u lanac restorana s lokacijama diljem svijeta.

Završit ću još jednom izrekom Forrestove majke, u tonu koji je životan i možda najprimjereniji da opiše film kao takav te nadahne baš kako je Forrestov lik nadahnuo mnoge kroz ovih 20 godina i nastavit će činiti tako i dalje – „You have to do the best with what God gave you.“.

Be social

Komentari