Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Bergmanovu godinu u Art-kinu nastavlja “Djevičanski izvor”

16.04.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino Croatia / "Djevičanski izvor"
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U srijedu, 18. travnja u 20 sati na program Art-kina stiže film Djevičanski izvor redatelja Ingmara Bergmana, koji mu je donio prvi Oscar za najbolji strani film 1961. godine. Ovim se filmom nastavlja program Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana, odnosno obilježavanje 100. obljetnice rođenja ovog velikog redatelja.

Film je smješten u srednjovjekovni skandinavski kraj u doba velikih religijskih prepiranja; u doba kad se ukorijenjeno nordijsko poganstvo susrelo sa širenjem kršćanstva, čiji su morali i norme bili sasvim drugačiji od onih prisutnih na tom području već tisućama godina. U tom se okruženju dogodi silovanje i ubojstvo kćeri jedinice skromnih farmera, koji potom krenu u potragu za osvetom da bi u konačnici kroz nasilje došli do duhovnog buđenja.

Djevičanski izvor predstavlja poveznicu među jednostavnim, no neobičnim filmovima koji su vladali Bergmanovim opusom u 1950-ima i asketskim ostvarenjima kakva su nastajala 1960-ih godina. Motivi poput postojanja Boga, egzistencijalnih pitanja i nemogućnosti upravljanja sudbinom, prisutni u većini Bergmanovih filmova, ovdje su izneseni kroz perspektivu oca (česti Bergmanov suradnik Max Von Sydow) u potrazi za osvetom svoje kćeri.

Art-kino je u siječnju 2018. godine pokrenulo program pod nazivom Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana, kojim se pridružuje međunarodnom obilježavanju 100. obljetnice rođenja ovog velikog švedskog redatelja koji je među prvima steknuo međunarodnu popularnost art filmovima. U sklopu programa, jednom mjesečno prikazuje se film iz Bergmanovog raznolikog opusa, a do sad su prikazani filmovi Osmijesi ljetne noći, Sedmi pečat i Divlje jagode.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Komentari