Knjige

Bez para nema muzike, a ni knjiga – Što je Amazon učinio ovaj put?

foto: facebook.com/kindle
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: facebook.com/kindle
foto: facebook.com/kindle

Opet nesuglasice između autora i Amazona. Nakon što je prije 4 mjeseca građanima SAD-a postao dostupan Amazonov Kindle Unlimited program, hrpetine autora počele su se žaliti da ne zarađuju dovoljno.

Kindle Unlimited vam, ukratko, daje na raspolaganje preko 700 000 e-knjiga i preko tisuću audioknjiga za $9.99 na mjesec. Redom se nude bestseleri, knjige Suzanne Collins i npr. Water for elephants popularizirane filmovima, krimići, ljubići, vampiri, ali ima i Vonneguta, Orwella i ukupno 500 audioknjiga iz javne domene. To je isto što radi Oyster, za 4 centa mjesečno manje, i s manje knjiga na raspolaganju, dolar manje i imate Scribd. Oba servisa plaćaju autore i izdavače ovisno o tome koliko često se čitaju njihove knjige.

Amazon, s malo drugačijim sistemom, plaća autore nakon što je pročitano 10% njihove knjige. Knjige se tada tretiraju kao posuđene, i puno ih se više posuđuje nego kupuje. Naizgled i Amazon i autori gube novce na veliko, i pitanje je je li Amazonu stvarno interes omogućiti autorima širu publiku i učiniti knjige dostupnijima. Dok se Amazonu, s planom privući kupce/čitatelje k svojim drugim proizvodima, dugoročno ovo isplati, autori su nezadovoljni. Mnogo njih pristalo je sudjelovati u Unlimitedu iz straha da će biti zapostavljeni.

Sve ih se plaća iz jednog fonda,  i plaća nije fiksna, mijenja se iz mjeseca u mjesec, no redovito je manja od onoga što su dobivali kao self-published autori  za kupnju njihove knjige. Dok mi u Hrvatskoj još muku mučimo s digitaliziranjem knjiga i premalim postocima redovnih čitatelja i izdanja kvalitetnih knjiga, većina tržišta u drugim je problemima. Knjiga je na tone, o kvaliteti nema smisla govoriti, autori su primorani ili na skup marketing ili na ovakve platforme, bitnija je količina napisanog materijala nego sadržaj. Ako ne pišete konstantno, gubite se na ovakvim servisima, a plaća vam je minimalna (još jedna stvar o kojoj nema zbora u Hrvatskoj). Za Amazon sad mahom pišu što kraću fikciju, da bi lakše došli do magičnih 10% pročitane knjige.

Be social

Komentari