kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

BIG LITTLE LIES: Osvježavajuće glumačko ostvarenje s pomalo suhoparnom radnjom

big little lies
facebook.com/biglittlelies
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ako vas je ikada zanimalo kako izgleda običan život žena iz susjedstva, onda ova serija nije najbolji izbor  jer životi su ovdje sve samo ne obični.

Big little lies serija je snimljena prema istoimenoj književnoj uspješnici australske spisateljice Liane Moriarty. Prva sezona premijerno je emitirana 19. veljače 2017. godine na HBO-u u režiji Jeana-Marca Valléea, a 21. srpnja 2019. svjedočili smo kraju druge u režiji Andree Arnold.

Idiličan gradić Monterey u svojoj srži skriva trulež vizije savršenih života jer ovdje je svatko oštećen na svoj način i svojim destruktivnim metodama povlači sve koji stoji iza njega. Na početku prve sezone saznajemo kako je glavni motiv serije ubojstvo, no sve do zadnje epizode gledatelju se ne odaje tko je ubijen i tko je ubojica već ga se kao u detektivskim filmovima postupno upoznaje s nutrinom likova koja unosi česte zaokrete u radnji.

Fantastična petorka

Iako na prvu svaka od protagonistica živi različitim životom, veže ih jedna stvar, a to je ljubav i požrtvovnost za vlastitu djecu koja zbog ponekad nepromišljenih poteza odraslih mnogo toga gube. U prvoj sezoni upoznali smo se s fantastičnom petorkom koju čine Celeste Wright (Nicole Kidman), Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon), Jane Chapman (Shailene Woodley), Renata Klein (Laura Dean) i Bonnie Carlson (Zoë Kravitz). Neke su se poznavale od prije, a neke se upoznaju igrom slučaja jer im djeca kreću u prvi razred osnovne škole čiji ih incidenti dodatno udalje, a kasnije ujedine.

big little lies
facebook.com/biglittlelies

Kroz daljnji tijek radnje saznajemo kako savršeni životi mirnog gradića nisu ni približno takvi. Jane je žrtva silovanja prilikom kojeg je začela dijete i trudi se pronaći monstruma koji je zaslužan za ostavljene životne traume. Celeste skriva modrice koje svakodnevno dobiva od muža Perryja (Alexander Skarsgård) s ciljem očuvanja braka zbog blizanaca i odvjetničkog ugleda. Madeline je u stalnom buntu protiv svega što je okružuje, trudi se uživati u drugom braku, no iz određenih razloga ne uspijeva te se upušta u aferu s kazališnim režiserom.

Renata se nalazi u vječnoj utrci za dominacijom u svakom pogledu te zbog svojih postupaka zanemaruje odnos s obitelji koji nastoji nadomjestiti materijalnim dobrima svjesna kako joj se sve postupno raspada. Jedina žena bez problema u ovom slučaju je Bonnie koja uživa u braku s Madelinim bivšim mužem Nathanom (James Tupper) i kćeri koju ima s njim, no kako to već biva, upravo takve osobe kad-tad pokažu svoje pravo lice koje je kod Bonnie izašlo na vidjelo prilikom ubojstva Celestina muža, ujedno i oca Janeina sina kako bi ih sve zaštitila.

Mreža laži

Nakon uspješne prve sezone jedini logičan korak bilo je snimanje druge ili je sve jednostavno moglo ostati na odličnoj prvoj, ali ipak smo dobili nastavak koji nije razočarao, ali ni pretjerano oduševio ljubitelje serije. U već dobro poznatu postavu ovoga se puta uključila i fantastična Meryl Streep u ulozi Perryjeve majke Marie Lousie Wright koja smatra da Celeste svoje majčinske dužnosti ne obavlja na način koji bi trebala te se odluči na pokretanje parnice za skrbništvo nad unucima.

big little lies
facebook.com/biglittlelies

S druge strane imamo Bonnie koja je u vječnoj borbi s unutarnjim demonima nakon počinjenog ubojstva i borbi s opsesivnom majkom koja joj dolazi u posjet. Kao šlag na torti pronašle su se Madeline i Renata s problematikom preljubništva i bračne nevjere.

Kada more na plažu izbaci smeće, mnogi ga pokupe i odlože sa strane u uvjerenju kako će ga kasnije odnijeti do kante, no na kraju ga provoda zaborave i odu, tako životne situacije likovima u drugoj sezoni otkrivaju njihovo ‘smeće’ s kojim se oni ne znaju nositi pa ga na pola puta do sutra zaborave i okrenu se starim navikama. Preljub Renatinog muža s dadiljom, Celestine avanture s nepoznatim muškarcima i Madelinina nevjera prema Edu koja seže u prvu sezonu samo su neki od događaja koji seriji daju dozu iščekivanja o onome što dolazi sljedeće, ali ne s tolikom napetosti kao u prvoj sezoni.

Manjak napetosti

Vjerojatno razmažen konstantnim obratima u prvoj sezoni, druga gledatelja ostavlja poprilično ravnodušnim. Dijalozi koji ponekad nisu vodili nigdje određeno odavali su dojam ‘ubačenosti’ tek tako da se upotpuni vrijeme. Radnja je bila pomalo statična, kao igra umirovljene mačke i miša. Manjak napetosti na koju smo naviknuli najveća je mana s kojim se nastavak serije susreće jer je u prvoj sezoni otkriveno sve što se otkriti dalo pa za drugu nije ostalo previše prostora.

big little lies
facebook.com/biglittlelies

Iako nije najbolja, ne može se reći da je sezona bila promašaj. Nije nedostajalo intrige, likovi su se zbog svoje naravi zapetljavali u sve veću mrežu laži te se naposljetku djelomično raspleli i seriju završili happy endom s elementima skrivene prave istine. Glumačka postava ostala je na vrhuncu svoje interpretacije problematičnih likova koji su nam zbog svojih karaktera jednostavno postali dragi tako da za vrijeme gledanja imamo osjećaj da ih od prije poznajemo.

Neponovljiva Streep i moguća treća sezona

Najviše pohvala zaslužila je Meryl Streep na čiju pojavu u ovoj seriji vjerojatno nitko nije računao do prije par mjeseci. Savršeno je utjelovila ulogu hladne bake sijući jezu gdje god se pojavi. Svojim postupcima u radnju je unijela zanimljiv preokret kojim su na površinu isplivale slike ne tako čiste prošlosti pojedinih likova. Detalj koji ne smijemo zanemariti su umjetni zubi koje je na svoju inicijativu nosila kako bi izgledala što sličnije ubijenom sinu iz serije. Zavidan posao odradila je i Nicole Kidman pogotovo u posljednje dvije epizode gdje je njezina majčinska strana doživjela fuziju s odvjetničkom te bez obzira na prepreke i izneseno „prljavo rublje“ zadobila naklonost sutkinje i sačuvala svojoj djeci mjesto uz sebe.

Serija je završila tek prije koji tjedan, a po internetu se već šuška o potencijalnoj trećoj sezoni jer kalifornijski gradić u sebi još ima nerazriješenih računa. Što će biti nakon predaje policiji? Koja će od žena snositi najveću krivnju, a koja će proći bez posljedica? Predaje li se Marie Louise tako lako? Ta i još mnoga druga pitanja vise u zraku, a na nama je da rewatchamo prve dvije sezone dok ne potvrde treću ili nađemo dostojnu zamjenu što će biti malo teži zadatak s obzirom na ovaj krimić mirnog mjesta s likovima koje jednostavno ne možete ne voljeti.

(Visited 2.640 times, 5 visits today)
Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari