novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Intervju

Side Project: “Bitan nam je vizualni pristup bendu jer smo oboje pomalo ovisni o svojevrsnoj estetici”

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Side Project je projekt dvoje mladih ljudi, Luke i Anje, nastao, baš kako mu i samo ime kaže, kao još jedan usputni projekt uz Lukin tadašnji bend, Dram Adams. No, kako to često biva, projekt sa strane postao je nešto više od samo toga te su tako nedavno izdali i album pod nazivom “Things Which No One Else Should Know About”, a u pripremi je već i novi. Koncertnu promociju trenutno aktualnog izdanja ovo friškog dua možete pogledati i poslušati u subotu, 5. prosinca u Tvornici kulture.

Side Project već je neko vrijeme prisutan na sceni, uspješno ste se na njoj smjestili onime što se popularno na portalima naziva graveyard popom, no kako to sve izgleda iz vaše perspektive? Činjenica je da je čak i NME o vama pisao nakon nastupa na Inmusicu.

Anja: Na trenutke nam se čini kako napredujemo dosta sporo, ali kad pogledamo koliko smo toga postigli u zadnje dvije-tri godine, stvarno ima mnogo toga, više ljudi zna za nas i cijeni nas, održavamo sve veće i veće koncerte.

Luka: Ali s druge strane, i nismo pretjerano svjesni na čemu smo trenutno i ne možemo zamisliti gdje ćemo biti za koju godinu, nadamo se najboljem. Također, mislim da moramo priznati da smo jako iznenađeni činjenicom da je NME pisao o nama, jako ste nas razveselili.

Koliko ste dugo formirali svoj zvuk, je li dugo trebalo da nastane sav materijal izdan na albumu “Things Which No One Else Should Know About”?

Luka: Ja sam se počeo baviti elektronikom tek netom prije početka Side Projecta. Nakon par covera, otprilike smo našli svoj stil i već je na prvom singlu (Things Which No One Else Should Know About) on bio donekle formiran i služio nam je kao baza za rad na ostatku albuma. Inspiraciju smo crpili sa svih strana. Što se tiče tekstova, riječ je o našim iskustvima i osjećajima, a što se glazbenog dijela tiče, vječitu inspiraciju pronalazimo najviše na britanskoj i skandinavskoj elektroničkoj i pomalo alternativnoj pop sceni.

Anja: Rad na albumu je trajao skoro dvije godine. Prvu verziju smo završili još krajem 2014., međutim, prije izdavanja odlučili smo unaprijediti pjesme koje su dosta rano nastale pa nas više nisu produkcijski zadovoljavale i zamijeniti neke pjesme novijima i boljima.

Pretpostavljam da ste se već bacili na pisanje novih pjesama. Planirate li ih skupiti za još jedan album ili nas čekaju nekakva EP izdanja ili pak ništa od toga još nije u toj fazi, a ja vas nepotrebno gnjavim time?

Luka: Nije nikakva gnjavaža, pitanje je pun pogodak jer još od početka godine radimo na novim pjesmama. Puno više radimo skupa, puno brže se skuplja materijal, imamo puno ideja koje još nisu oblikovane u pjesme.

Anja: Možete očekivati puno singlova i novi album čim ovoga naučite napamet!

Dosta je zamjetna vizualna komponenta vašeg benda, činjenica je da imate dosta više vizualnog materijala, od slika pa sve do album covera, za razliku od nekih drugih bendova. Pretpostavljam da uživate u tome. Tko vam je napravio album cover? Kako je do toga došlo?

Luka: Ja sam se nekad dosta bavio fotografijom i imam dosta dobar fotić pa veliku većinu fotografiranja radimo sami s fotićem koji nas gleda sa stativa i odbrojava 12 sekundi. Bitan nam je i vizualni pristup bendu jer smo oboje pomalo ovisni o svojevrsnoj estetici.

Anja: Album cover je radio Luka, u školi nije pratio nastavu nego je crtao grafike tako da imamo i naslovnice za iduća tri albuma. 😀

Povezani ste s dosta bendova na sceni, imali ste turneju s Baden-Baden, osjećate li da se nekako stvari mijenjaju zadnjih godina?

Anja: Indirekt festival nas je spojio s dosta divnih bendova i divnih ljudi. Scena je dosta šarena. Iako su na vrhu uvijek iste vrste glazbenika, na underground sceni postoji stvarno velik broj mladih bendova koji rade zanimljivu i drukčiju glazbu.

Luka: Nadamo se da će se to promijeniti i da underground neće zauvijek biti tako duboko zakopan u zemlju kao što to sada jest.

U Tvornici nas čeka vaš nastup s bendom, kako to da ste se uopće odlučili na taj korak? Je li to možda bila i originalna zamisao koja se nekako do sada nije izrealizirala?

Luka: Htjeli smo okupiti bend još za nastup na INmusicu, međutim od straha i skepticizma nismo se usudili to pokušati. Sada smo odlučili pokušati, otišli na prvu probu i znali smo da će za nastupe taj sastav izvrsno funkcionirati. S nama sviraju Karlo Kurtalj i Filip Borovec – dečki s kojima sam bio u bendu Dram Adams kada je nastao naš najdraži ‘projekt sa strane’ – te Luka Šipetić iz NLV (Nikol, Luka i Vedran).

Jeste li se u bendovskom aranžmanu malo požestili ili se još čvrsto držite svog ranije formiranog zvuka uz, naravno, dodatnu punoću u bendovskom obličju?

Anja: Zvuk je dosta sličan prijašnjem, ali zvuči punije i smislenije. Filip (bubanj) svira na elektroncu, Karlo (bas) je izvrstan sa synth i sub bass efektima, a Luka Š. (gitara) izvrsno reflektira gitarske melodije iz pjesama tako da se sveukupno i ne udaljavamo pretjerano od našeg zvuka. Preferiramo ovaj način i izbjegavat ćemo sami izlaziti na pozornicu, dečki su nas razmazili.

Do sada se vaša glazba širila klasičnim hrvatskim bendovskim metodama, a to je od usta do usta te preko interneta. Kada biste mogli odabrati neki medij na kojem bi se vaša glazba vrtjela, što bi to bilo?

Luka: Mislim da u slučaju da nam se pruži ugovor s nekom od dobrih stranih diskografskih kuća, ne bismo bili zahtjevni s odabirom medija. Ali da možemo birati, vjerujem da bismo izabrali internet jer imamo jako puno ideja i vizija za spotove koje bismo htjeli ostvariti i izbaciti u internetske vode u nadi da će naići prava osoba da nas odvede pravim putem.

Za kraj, što biste poručili svima koji vas dolaze vidjeti u subotu, što mogu očekivati od jednog domaćeg graveyard pop benda? 

Izvodit ćemo cijeli album i dvije nove pjesme, i to ćemo vam prenijeti na potpuno novi način uz naš divan bend. Očekujte dobru atmosferu i puno zabave! Moći ćete ondje kupiti i CD-e, zabavljati se poslije s nama i sl. Nije bitno jeste li ikad čuli našu glazbu, pjesme će vam brzo ući u uho i izaći ćete s koncerta pjevajući naše refrene. Nadamo se da se vidimo u Tvornici!

Be social

Komentari